x

Holdfényliget Kalandpark

Holdfényliget Kalandpark

Végy négy lelkes fiatalt, helyezd őket egy vadregényes környezetbe Szombathely és Kőszeg között félúton, és kérd meg őket, hogy engedjék el a fantáziájukat... Ha mindez nem is pontosan így történt, a lényeg, hogy néhány éve megnyitotta kapuit a Holdfényliget Kalandpark. Tegyünk mi is egy rövid látogatást!

Immár öt éve

A fák árnyékában megbúvó fantasztikus kert kitűnően alkalmas a csendes kikapcsolódásra ugyanúgy, mint a pörgést, sportot kedvelők mozgásigényének, kalandvágyának kielégítésére.
Ezenkívül különféle művészeti és hagyományőrző találkozókat is rendeznek itt. A tavasz első sugarai csábítanak arra, hogy bepillantsunk, milyen szórakozási formákat álmodtak meg a park lelkes létrehozói.

Erdei drótkötél akadálypálya

Ezerháromszáz méter hosszával Magyarország egyik leghosszabb ilyen létesítménye. Van ahol csak kettő, máshol viszont nyolc méter magasan húzódik a fák között. Mintegy száz különböző attrakcióval találkozhatunk útközben, természetesen ebbe beleszámolták a hároméves gyerekeknek készült, úgynevezett „Katica-pálya” játékait is. A nagyobb pályák valamelyike mindenki által teljesíthető. Az iskolás pályákon egyetlen kritérium, hogy el kell érni a 130 centiméteres magasságot.
A felnőtteknek épült változatokon három nehézségi szinten gyakorolhatnak az adrenalinfüggők. A védőfelszerelések használata kötelező, ezek a legújabb típusok közül kerülnek ki, és természetesen a park biztosítja ezeket. Használatukkal a teljes körű biztonság garantált. Az akadálypálya csak egy úgynevezett felelősségvállalási nyilatkozat aláírása után vehető birtokba.

Száguldó denevérek

Vadonatúj beruházás az úgynevezett száguldó Denevér-pálya. Száz méter körüli hosszúságú drótkötél-szakaszokon lehet szédületes sebességet elérni. A játék óradíjas, ebbe körülbelül tizennégy lesiklás fér. Tizennégy éven aluliak csak szülői kísérettel és felelősséggel próbálhatják ki. A pályákra egyébként csoportos jegy is igényelhető, így lényegesen kedvezőbben tudja birtokba venni őket például egy iskolás csoport.

Nordic walking

A skandináv eredetű „sígyaloglás” művelői első látásra talán mulatságos látványt nyújtanak. Pedig a sport rendkívül ötletes és egészséges.
Önmagában a gyaloglás nem túlzottan megerőltető, ám ha a felsőtest is a karok is mozognak, akkor sokkal nagyobb terhelést lehet elérni. Nemcsak fogyókúrázóknak ajánlott, hanem kitűnő a szervezet méregtelenítésére, az idegi feszültségek lazítására, sőt az egyensúlyérzékünk is javul ezáltal. A parkban lehetőség van csoportos oktatáson való részvételre, ehhez a nélkülözhetetlen botokat is biztosítják. Akik már elsajátították a technikát, túrára is indulhatnak, amihez mindössze ötszáz forintos napi áron bérelhetik a professzionális eszközöket. Mindössze egy saját túracipőre lesz szükségünk.

Ládatoronyépítő ügyességi próba

Ez a játék kihívás a javából. Úgy kell üdítős ládákból magunk alá építeni egy tornyot, hogy az ne dőljön fel, és természetesen mi se essünk le a tetejéről. Ha már karunkkal nem érünk le a földre, a ládákat feladogatják, magasabb építménynél feldobálják nekünk. Társunk természetesen kötéllel biztosít bennünket, így nem kell félni attól, hogy lepotyogunk. Szinte hihetetlen, de a jelenlegi rekord harmincegy egymásra pakolt rekesz. A kalandpark várja azokat a vállalkozókedvű jelentkezőket, akik szeretnék megdönteni ezt a csúcsot.

Erdei pályán quaddal

A hazai erdőkben szigorúan tilos a quadokkal történő száguldás. Nem így a Holdfény Kalandparkban! Kifejezetten a technikai sport ördögeinek épült a négyszáz méter hosszú, akadályokkal nehezített erdei út, ahol minden ügyességünket össze kell szednünk, hogy a leggyorsabban teljesítsük a kört. Mivel a quad veszélyes eszköz, természetesen csak teljes védőfelszereléssel vehetjük igénybe. Az 50 köbcentiméteres járgányokat tizenhat éves kortól bárki kipróbálhatja, aki aláírja a fentebb már említett nyilatkozatot. A látogatók részére két jármű is rendelkezésre áll.

Íjászat, vadvizi evezés

Sokféle erőpróba választható még, mi kettőt emelünk ki a sok közül. Az íjászatról nemrégiben írtunk már részletesebben, itt, az Alpokalján saját felszerelés nélkül is kipróbálhatjuk ezt az ősi magyar kötődésű sportágat.
És ha kellően elfáradt a karunk (az íjászat csöppen sem könnyű sport, különösen nem elsőre), akkor gumicsónakokba pattanhatunk, és a sebes Gyöngyös-patakon kipróbálhatjuk, milyen is egy vadvizi evezés – magyar módra. A víz sodrása nem olyan sebes, mint a szlovén, osztrák vagy olasz pályákon, ezért a legapróbbakat is magunkkal vihetjük a túrára. A csónakokból többször ki kell utunk során szállni, ezért a legmegfelelőbb viselet egy vízálló túraszandál. A túravezetők garantálják, hogy még a legfélénkebb érdeklődő is élvezni fogja ezt a kellemes vízi kalandot. Mentőmellény használata természetesen kötelező, a parton a túra végcéljához kerékpárokat szállítanak a park dolgozói, amivel tizenöt-húsz perc alatt kényelmesen vissza lehet kerekezni a kiindulási ponthoz.

Szervezett túrák Ausztriába

Akik valami komplexebb programra vágynak, azok jelentkezhetnek a park által kínált túrák valamelyikére. Az egyik népszerű kirándulás az ausztriai Barenschützklamm falépcsős szurdokait célozza meg. A kiutazás saját gépkocsival történik, a 35ezer forintos díj csupán a szállást és a belépőket, a vezetést, valamint a helyszínen biztosított védőfelszereléseket és a nordic walking botot tartalmazza.
A Graz fölött található Medveölő-szurdokot korábban járhatatlannak tartották. Mára kiépült, a valamivel több, mint másfél kilométeres távolságon 169 fahíd és 2700 lépcsőfok található. Két óra alatt kényelmesen végigjárható. A kiépítést 1901-ben kezdték el, mára Ausztriában az egyik legnépszerűbb kirándulóhellyé vált. A szurdok végén épült a Guten Hirten menedékház, ahol elfogyaszthatjuk a magunkkal hozott elemózsiát. A lefelé út némileg hosszabb, körülbelül három és fél óráig tart. A vacsora és a szállás a St Jakob-Breitenau nevű faluban van, ahol este kellemes szaunázással zárhatják a résztvevők a napot. A második napon megismertetik a csoporttal a Via Ferrata túrák izgalmait is. Ezt inkább a gyakorlottaknak ajánlják, és akik szeretik kipróbálni saját határaikat. A tériszony kizáró ok, ezt jelentkezéskor vegyük figyelembe.

Sok más lehetőség

A Holdfényliget Kalandpark még számtalan más lehetőséget, programot és túrát kínál. Ez a néhány kiragadott példa csak kedvcsináló. Ha az ország nyugati végébe utazunk, mindenképpen próbáljuk ki ezt a csodálatos természeti környezetben elterülő, tavakkal, dombokkal és forrásokkal tarkított gyöngyszemet.

  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny