x

Heti úti cél: Velemér

Velemér az ország nyugati határvidékén, a festői szépségű Őrségi Nemzeti Park területén található. A terület gazdag tiszta aljú erdőkben, sűrű fenyvesekben, dombokban, és az országban kizárólag itt találhatók meg az úgynevezett szeres települések. Ezen a tájon egyaránt megtalálhatja a számítását mind a nyugalomra, jó levegőre és pihenésre vágyó városi ember, mind a sportosabb kiránduló, aki szeret nagy kerékpártúrákat tenni az üde erdei levegőn.

Ősi falu

A falu ismert története egészen a korai 13. századig nyúlik vissza, amikor is a keleti gótok egyik vezére, Valamár herceg letelepedett a területen, így elmondható, hogy a helyiség neve tulajdonképpen egy régi nemesi családnévből ered.
A terület a XVI. századtól a németújvári (ma: Güssing, Ausztria) Batthyány család kezébe került. A népi mondák szerint a török basa az itt csörgedező Lóka-patak hídja alatt nyakaztatott le egy, az adózást megtagadó lakost, minek következtében a lakosság a templomba menekült. Innen egy magyarul tudó török csalogatta ki őket, utána pedig majdnem a teljes lakosságot lemészárolták. Az első népszámlálási adat 1686-ból maradt fenn, eszerint Velemér a maga 66 lakosával a legnagyobb lélekszámú települése volt a környéknek. Napjainkban nagyjából 80 ember él a faluban.

Az Árpád-kori templom

Velemér talán legismertebb nevezetessége a falu melletti Papréten álló, a Szentháromságnak szentelt templom. Az építés pontos évszáma nem ismert, de az épület stílusa alapján a XI. század környékére teszik. A templomban található freskók 1378-ban készültek, és Aquilai János munkáját dicsérik.
A reformáció idején a falu népe áttért a református hitre, a templom pedig hívek nélkül maradt. Ennek következtében nagyon leromlott az állapota, kis híján teljesen tönkrement. Egy XIX. századi tűzvész oltása során freskói megsérültek, és sokáig tető sem volt az épületen. Az esemény után a templom és a freskók több alkalommal estek át restauráláson, azonban így is vannak súlyosan sérült, illetve elpusztult freskórészek, azonban a képek jelentős része épségben megmaradt.
Jelenleg évente kétszer miséznek a templomban: Szentháromság napján, valamint augusztus 20-án. Ezeken az alkalmakon kívül csak különleges alkalmakkor celebrálnak egyházi szertartást, például esküvőkkor.

Szeres települések

Velemér is az úgynevezett szeres települések csoportjába tartozik, melyek kizárólag az Őrségre jellemző települési formák.
A falvak nem koncentráltan, hanem viszonylag nagy területen szóródnak szét: a házak és a hozzájuk tartozó, megművelt területek dombtetőkön és más magaslatokon találhatók. Ennek a településformának az egyik leglátványosabb példája Apátistvánfalva: délkeleti irányból, Orfalu felől közelítve remek panoráma nyílik a falu egymás mellett elhelyezkedő szereire. Különösen szép látványt nyújt a Templomszer, a falu templomával.


Kulturális kikapcsolódás: Pityerszer

A Szalafőhöz tartozó Pityerszer talán a legismertebb mindegyik szer, illetve szeres település közül. Szalafő az őrség központi településétől, Őriszentpétertől csak 8 km-re található. Itt található a méltán híres skanzen, amely megőrizte a régi életmód emlékeit.
Aki felkeresi, joggal érezheti, hogy időutazáson vesz részt, hiszen az itteni épületek eredeti formájukban kerültek helyreállításra. A skanzen nevezetességei közé tartozik többek között az ún. „kerített ház”, és az országban ma már csak itt látható „emeletes kástu”.

Szállások az Őrségben

Általában véve elmondható, hogy a területen található falvakban nincsenek nagy szállodák. Családok, baráti társaságok számára a legideálisabb megoldás a különböző vendégházakban történő szállásfoglalás, vagy a kempingezés (az Őrségi Nemzeti Park területén számos kemping található).
Az is elmondható, hogy szinte minden faluban található egy barátságos vendéglő, melyhez tartozik néhány kivehető szoba is. Az ezen a vidéken eltöltött idő alatt mindenképpen érdemes legalább egyszer felkeresni egy éttermet, és megízlelni a helyi különlegességnek számító vargánya levest, vagy a közismert népdalban szereplő ételt, a dödöllét.

vp-ab
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny