x

Harkány és környéke

Harkány és környéke

Nyár vége felé jártam utoljára Harkányban. Egy új szálloda, a Thermál Hotel Harkány Gyógyszálló és Konferenciaközpont megnyitójára voltunk hivatalosak. Már a sajtótájékoztató alatt is ismerős volt nekem a hely, a szálloda bejárásakor pedig már határozottan elfogott a deja vu érzés: én bizony már jártam itt...

Mint kiderült, az új szálloda egy régi épület átépítéséből és bővítéséből született, és a főépület valóban állt akkor, amikor évtizedekkel ezelőtt, kilencéves koromban nyaraltam ott. Rá se lehetett ismerni: csak a jellegzetes forma árulkodott a múltról.

Legendás gyógyfürdő

Már évszázadokkal ezelőtt rájöttek a harkányi víz gyógyító hatására.
Egy-két hetes kúrával nemcsak az ízületi és nőgyógyászati panaszokat, hanem egy gyakori bőrbetegség, a pikkelysömör tüneteit is meg lehet szüntetni, vagy jelentősen lehet enyhíteni. Akinek volt vagy van ilyen, az tudja, milyen nagy dolog ez: sokan a Holt tenger partjára járnak hasonló kezelésekre, pedig ott nagyságrendekkel magasabb az ár. Egész egyszerűen azért, mert nem tudják, Magyarországon is létezik gyógyír a problémájukra. Az itteni gyógyvíz Európában is egyedülálló összetételű. 50-70 méteres mélységből tör a felszínre, hőmérséklete 62 fokos. A szépen felújított Gyógy- és Strandfürdő újabb bővítések előtt áll.
Természetesen nemcsak betegek és idősek látogatják, hiszen a strandfürdő részen öt medence 4800 négyzetméteren várja a felüdülni vágyókat – ráadásul télen-nyáron.

Szerencsés elhelyezkedés

A város Pécsről félórán belül megközelíthető, és közel van a déli határ is, ahonnan szintén sokan jönnek nemcsak gyógyulni, hanem pihenni és kirándulni is. Több olyan célpont is van a környéken, ami nagyon gyorsan elérhető, és maradandó élményt nyújt. Ilyen például Siklós.
A város leginkább a nagyon jó állapotban megmaradt váráról nevezetes, több generáció nőtt fel az itt forgatott filmsorozaton, „A Tenkes kapitánya” című alkotáson. Egyébként Siklóson is épül egy vadonatúj élményfürdő, a harkányiak szerint azonban ez nem jelent majd nekik konkurenciát, hiszen kissé más a célcsoport... Elsősorban fiatalokra és családokra várnak majd. Bár ottjártunkkor még fapallókon egyensúlyoztunk a malterosvödrök között, de az elkészült részekből erre lehetett következtetni.

Villány, Máriagyűd

A térség egyik legnépszerűbb célpontja, Villány szintén könnyen elérhető Harkányról. A napi fürdőzés után mindenképpen érdemes ellátogatni pincesorára, ahol az igazi magyar ételek mellé jól csúszik a hegy vörös leve: Villány bizony – ellentétben Tokajjal – a vörösborairól lett híres. Nemcsak a hívőknek érdemes felkeresni a Máriagyűdi kegytemplomot.
A gyönyörű épület elmélkedésre, megnyugvásra is hajlékot ad, a kőfalak között felvezető lépcsőn pedig különös módon visszhangoznak lépteink: mintha egy történelmi film hangeffektjei kelnének életre.

Tavak, lovaglás, ízek: Orfű

Négy tó is található a Pécstől mindössze 15 kilométerre található Orfű környékén.
Itt már nemcsak a strandolás élménye várja nyáron a látogatókat, hanem a kajakosok-kenusok, a vitorlázók és a horgászok is megtalálják számításukat. A szezon Orfűn áprilisban kezdődik a medvehagyma virágzásakor. Fantasztikus látványt nyújtanak ilyenkor a színpompás mezők. Innentől kezdve aztán egész évben egymást érik a rendezvények: művészet, hagyományőrzés, sportesemények, koncertek és gasztronómia. Egyik kiemelt esemény a kemencés napok, ilyenkor elleshetjük a helyi ízek elkészítésének fortélyait, az alternatív rockzene fanatikusai pedig nyáron a Fishing on Orfű Alterfeszt fesztiválon tombolhatják ki magukat. Aki a nyugalmat szereti, az ne a rendezvények idején tegyen ide látogatást... Hétköznap a falu csendesebbik arcát mutatja, de ilyenkor sem kell lemondanunk a helyi ízekről: mi az Orfűi Kemencés Udvarban ettünk felejthetetlen házi kóstolót, de több porta is várja a turistákat – hasonló kínálattal.
A Kemencés Udvar kínálatában lovagoltatás is szerepel, a kertben pedig fantasztikus madárijesztő kiállítást is megtekinthet a látogató.

Pécs, Zsolnay múzeum

Pécs látnivalóira nem térnék ki most ebben az írásban. Egyrészt szóltunk is róla már, másrészt mindenképpen önálló cikket érdemel a téma.
Egyetlen nevezetességre mégis felhívnám a figyelmet: feltétlenül látogassuk meg a felújított Zsolnay múzeumot! A kiállításon nemcsak a Zsolnay-kerámiák történetét és fejlődését tekinthetjük meg, hanem látható a Steindl Imre -féle máriafalvi neogótikus oltár, a Maróti Géza tervei alapján készült Kacsás kút, és a gyönyörűen kivitelezett fali burkolólapok gyűjteménye.
További újdonság még, hogy a múzeum Zsolnay kerámiákkal díszített belső kertje is látogatható immár.

Még egy gyöngyszem Pest felé...

Ha a harkányi és pécsi kirándulásunk után Budapest felé vesszük az irányt, érdemes egy kis kitérőt tenni a Dombóvár mellett található Bikal felé. Az ott található Puchner Kastélyszállóról szintén írtam már (megtalálható a Kastélyszálló rovatunkban), de azóta megnyílt mellette a Reneszánsz élménybirtok. Egy szőröstűl-bőröstűl felépített komplett kis középkori faluról van szó, ami hétvégén megelevenedik a látogatók szeme előtt.
Ellepi az utcákat a fehérnép, izzanak a patkóvasak a kovácsműhelyben, lovagi tornákat rendeznek a mezőn, csuhás papok sietnek át a tömegen... És ha a látvánnyal elteltünk, a gyomrunkat is kényeztethetjük a hatalmas, hosszú asztalos középkori étteremben. A Reneszánsz élménybirtok egy olyan kuriózum Magyarországon, amit nem érdemes kihagyni.

-vp-
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny