x

Füstölgő fegyverek bajnoka

Füstölgő fegyverek bajnoka

Németh Balázs gyerekkorában huszár akart lenni. Később a katonásdit felváltotta az aktív zenélés. A történelem és a fegyverek szeretete azonban megmaradt... 2000 óta aktív sportlövő, az elöltöltő fegyveres lövészsport ismert hazai alakja. Saját fegyverboltja is van, emellett szerkesztője az ingyenes, interneten elérhető Füstölgő magazinnak.

Mi is ez a sport tulajdonképpen, és miben különbözik a hagyományos sportlövészettől?

Az elöltöltő fegyveres lövősport egy különleges szakága a sportlövészetnek.
Mi alapvetően 19. század előtti fegyverekkel lövünk, ezek elöltöltős fegyverek, vagyis nem modern szerelt lőszerekkel működnek, hanem úgynevezett fekete lőporral.

Ezek a fegyverek eredetiek, vagy másolatok?

Két versenykategória létezik. Az egyik, ahol csak eredeti fegyverekkel lőnek. Itt nagyon szigorúak a szabályok, minden fegyvernek teljesen átalakítatlan, módosítatlan állapotban kell lenni, tehát gyakorlatilag múzeumi minőségű darabokat használunk lövészetre. A másik része pedig úgynevezett replikafegyverekkel történik, ezeknek az anyaga természetesen modernebb, de minden más technikai paraméter teljesen meg kell, hogy egyezzen az eredetivel, amiről másolták.

Hol lehet ilyeneket beszerezni?

Az eredetieket főleg aukciókon, ez nehezebb eset, mert elég kevés maradt meg megfelelő minőségben.
Épp ezért vadásznak rá a gyűjtők, akik sokszor egyben sportlövészek is. A replikafegyvereket könnyebb beszerezni, van négy-öt olasz cég, ami ilyen versenyfegyverek gyártásával foglalkozik. Budapesten két szakbolt árusítja ezeket, az egyik az én üzletem. A replikák ma is nagyrészt manufakturális módszerekkel készülnek, tehát nem csak a kinézetük, hanem a gyártási eljárás is hagyományos még valamilyen szinten. Az anyaguk már modernebb, modern fegyveracélból készülnek, tehát tartósabbak, biztonságosabbak, mint a régi fegyverek. De a régi fegyverekre és a replikákra is ugyanazok a biztonsági előírások vonatkoznak.

Az eredetiek nyilván drágábbak...

Van, amelyik igen, van, amelyik nem, igazából egy bizonyos szint felett eltűnik a különbség.
Ugyanolyan kézműves munkákat vásárolunk a replikák között is, mint amilyenek az antik fegyverek, ugyanazzal a felkészültséggel rendelkező mesteremberek készítették el őket. Minél jobb egy másolat minősége, annál jobban közelít az eredeti árához, és a végén tíz-húsz százalékra is csökkenhet a különbség.

Hogyan lettél sportlövész?

Ez a sport a lövészet egyéb szakágai közül a legkisebb tortaszelet. Magyarországon van körülbelül 5000 sportlövész, ebből elöltöltő fegyverrel lő körülbelül 400, és még talán túl is becsültem. Hogy én hogy kerültem bele?
Erre azt szoktam mondani, hogy a gyerekek kiskorukban huszárok akarnak lenni. Aztán valaki felnő, és valaki nem. Aki nem, azokból lesznek az elöltöltős lövészek. Ez egy szép játék is egyben, hatalmas kulturális háttérrel. Nagyon nagy technikai ismeretet igényel, hogy egy régi fegyvert megfelelően tudjon működtetni a lövész, és abból a maximális pontosságot hozza ki. Mert ezek a fegyverek képesek ugyanarra, mint a maiak, ugyanazt a pontosságot el lehet érni velük, hatótávolságban persze nyilvánvalóan nem. A mostani fegyverek lőtávolsága nyilván többszöröse ezeknek, de azok a távok, amikben versenyeznek, 50 és 100 méter, azokon belül ugyanazt el lehet érni velük, mint a legmodernebb puskákkal.

Mióta foglalkozol ténylegesen fegyverekkel és lövészettel?

Én az ELTE-n szereztem történelemtanári diplomát, és a régi haditechnika, régi hadászat-harcászat története mindig közel állt hozzám. A szakdolgozatomat is ebben a témában írtam, és amikor 2000-ben Magyarországban jogilag lehetőség nyílt arra, hogy ilyen fegyverekkel sportlövészetet folytassunk, azóta aktívan űzöm is ezt a sportot.

Mi a különbség a kétfajta fegyver között?

Amit általában a bűnügyi filmekben látunk, vagy amivel fel vannak szerelve a rendőreink, katonáink, azok szerelt lőszeres fegyverek. Ez azt jelenti, hogy egy rézhüvelyben össze van szerelve a lőpor, a csappantyú és a lövedék. Tehát ez egy előre elkészített, gyorsan betölthető változat. Ha egy mostani szolgálati pisztollyal valaki elkezd gyorsan lőni, akkor biztos, hogy 10 másodperc alatt kényelmesen ki tudja üríteni a fegyver tárát, tehát le tud adni akár 15-20 lövést.
Ha egy elöltöltő fegyverrel lő valaki, akkor a fegyver megtöltése olyan 3-4 percet vesz igénybe lövésenként. Ennek ugyanolyan szeánsza van, mint például a zen-íjászatnak...

Tehát ez egy szertartás...

Igen, egy picit ahhoz lehetne hasonlítani, mintha egy cigarettát szívó embernek megpróbálnám elmagyarázni, hogy miért jó pipázni. Mindenki azt mondaná, hogy a cigaretta sokkal praktikusabb, mert gyorsabban megkapom a nikotinmennyiséget, öt perc alatt el tudom szívni, nincsen vele gond, ott van a zsebemben mindig. A pipázás nem praktikus. Másfél órára le kell ülni ahhoz, hogy az ember tisztességesen végigszívjon egy pipát, nehéz megtömni, elalszik, újra meg kell gyújtani. A feketelőporos lövészet az pontosan ilyen. Nehezebb megtölteni a fegyvert, sokkal többet kell tudni a történelmi múltjáról, ismerni kell azokat az embereket, akik használták őket annak idején. Hogy ezt az egészet el tudjam helyezni a saját értékrendemben, kell hogy legyen valamilyen kapcsolatom azzal a korszakkal, amelynek a fegyvereit használom. Minden lövészet után alaposan takarítani kell, mert a fekete lőpor piszkos égéstermékét azonnal ki kell tisztítani a fegyverből.

Ha jól tudom, jogilag is más kategóriába tartoznak ezek a fegyverek...

Igen. A szerelt lőszeres fegyverek mind engedélykötelesek, és a lőszerük is, tehát akárki nem vásárolhatja meg. Az elöltöltő fegyvereknél maga a fegyver nem engedélyköteles 18. életév felett, viszont a belevaló lőpor, és a működtetéséhez szolgáló csappantyú már az. Ez azért van így, mert ezeknek a fegyvereknek a társadalmi veszélyessége minimális.
Nagyon ritkán követnek el elöltöltő fegyverrel bűncselekményt. A lőport és a csappantyút a lőtérről nem lehet kivinni, amit nem használsz el, azt szigorúan vissza kell adni. Tehát a rendszerben van fék, egy szigorú, erős fék.

Ez a 400 ember hány egyesületbe tömörül?

Magyarországon 28 egyesületünk van, de ennek a sportnak a szervezését két szövetség végzi. A Magyar Sportlövők Szövetsége felelős a magyar lövészsport versenyekért, és ezenkívül van még a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége nevű szervezet, amelyik összefogja a kifejezetten elöltöltős lövészettel foglalkozó egyesületeket, és az érdekképviseletét látja el ennek a szegmensnek.

A szövetségek jóban vannak egymással?

Ez szerintem Magyarországon az egyetlen példa arra, amikor a két szövetség tökéletesen együtt csinál mindent, közös országos bajnokság van, közös válogatók. Nagyon sok munkába telt, míg megszűntek ezek az ellentétek, de megszűntek, és ez nagyon jót tett a sportnak. Természetesen ez mind a két oldalról lemondásokkal jár, de úgy gondolom, hogy ez a hazai lövészek érdekeit szolgálja.

És akkor dicsekedj egy kicsit! Tudom, hogy ebben a sportban komoly eredményeket értél el...

Igazából nemcsak én, hanem a magyar válogatott, aminek 2003-óta tagja vagyok. 2000-óta működik Magyarországon elöltöltős sportlövészet, ami Európa nyugati felén az 1950-es évek óta. Tehát mondhatom azt, hogy több tíz éves lemaradást kellett behozni, és olyan szintre fejleszteni magunkat, hogy nemzetközi szinten is versenyképesek legyünk. Ez odáig jutott, hogy a tavalyi évben bronzérmet nyertünk az Európa bajnokságon Valenciában.
Idén augusztusban pedig világbajnokság lesz Portugáliában, és most több versenyszámban is úgy utazunk ki, hogy mi vagyunk az aranyérem-esélyesek.

Milyen kategóriák vannak?

Eléggé széles a spektrum: 1500-as évektől az 1800-as évek végéig használtak elöltöltő fegyvereket, természetesen nem lenne sportszerű, ha egy 1500-as évekből származó simacsövű kanócos puskát együtt versenyeztetnénk egy 1870-ben készült precíz sportpuskával, ami már kifejezetten céllövészeti célokra készült. Van 14-15 nagyobb kategória és ezen belül még sok kisebb.
Vannak csapatszámok is, mi is csapatszámban lettünk Európa bajnokok. 3 fős csapatban indultunk, eredményünk egy 100 méteres fekvő, csappantyús hadipuskás, és egy 50 méteres álló, kovás hadipuskás versenyszám összege. A dolog érdekessége az volt, hogy a gazdagabb országoknak van két, egyenként 3-3 fős csapata. Tehát hat ember, akik hat darab antik fegyverrel rendelkeznek. Mi ezt a két versenyszámot csak hárman lőttük, három fegyverrel. Tehát kétszer annyit is kellett készülnünk, mint a többi országnak. Így lettünk bronzérmesek, amire nagyon büszkék vagyunk.

Mely országokban a legnépszerűbb ez a sport?

Azt szokták mondani, hogy a fejlett demokráciák sportága az elöltöltős lövészet. Én erre azt válaszolom, hogy a fejlett demokráciájú országokban, például Angliában az 1850-es évektől kezdődött csak el az elöltöltős sportlövészet, míg Magyarországon az első sportlövész versenyt 1510-ben tartották.
Tehát a történelmi hagyományaink jóval régebbre nyúlnak vissza. A szocializmus időszaka nagyon visszavetette ezt a folyamatot, de ezt most nagyon gyorsan visszadolgoztuk. Jelen pillanatban az európai országok a legerősebbek világviszonylatban, ezen belül Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország, és a másodvonalban ott van Anglia. Ezt követik a kisebb nyugati országok, mint Hollandia, Svédország, és utána közvetlenül Csehország, Magyarország, Ausztria, Szlovákia. A nemzetközi szövetség 50 országot tömörít jelen pillanatban, és kelet felé terjed. Most éppen Oroszország, Szerbia, Horvátország lesz a következő három ország, akik be fognak lépni a nemzetközi szövetségbe.

Szabadidődben zenélsz. Zenekarod, a Fánk a főváros egyik legnépszerűbb klubzenekara. Mi volt előbb, a zene, vagy a lövészet?

A zene. A vállalkozásom lövészettel foglalkozik, ami a hobbim, a zenekar pedig szintén az.
Fotó: György Zoltán
Tehát sikerült két olyan dolgot összerakni, amiből Magyarországon rendkívül nehéz megélni, ugyanakkor sokak álmát élem azzal, hogy a munkám egyben a kedvtelésem is. Persze ennek megvannak a nehézségei is. Azért ha választanom kellene a vakság vagy a némaság közül, inkább a látástól válnék meg, és a lövészetről mondanék le a zene javára. Mert a lövészet egy szép hobbi, de a zene megfogja az embert és soha nem engedi el.

Egy zenésznek azonban a fülére is szüksége van. Milyen védőeszközöket használtok? Gondolom, egy ilyen puska nagyot szól.

Egy hangos Fánk koncert is tud olyan hangterhelést okozni, mint mikor az ember füle mellett elsütnek egy fegyvert.
A Fánk együttes sztárvendégével, Karácsony Jánossal, az LGT gitárosával
Természetesen használunk fülvédőt, de az elöltöltős fegyverek nagyon nagy előnye a modern típusokhoz képest, hogy mélyebb és kellemesebb hangja van. Tehát nem az a nagyon erős csattanás, ami beszakítja az ember dobhártyáját. Szabadtéren nyugodtan el lehet viselni, ha az ember mellett lőnek elöltöltő fegyverrel, de persze inkább használjunk fülvédőt.

Hová fordulhat az, aki érdeklődik az elöltöltő lövősport iránt? Alapvetően az elöltöltős szövetségekhez tartozó egyesületekben kell kezdeni a munkát, ott lehet megtanulni az alapokat. Le kell tenni az alapvizsgát. Mint minden fegyvernek, ennek a kezelése is nagy szakértelmet kíván. A biztonságtechnikával 100 százalékig tisztában kell lenni, csak akkor lehet a lőállásba állni. Ez az egész egy jó lövészetvezetővel 3-4 alkalom alatt elsajátítható, ebből vizsgázni kell mindenkinek, mielőtt egyedül kezd lőni.

Nyilván ez egy költséges dolog. Mit tehet mondjuk egy 20 éves srác, ha el szeretné kezdeni? Saját fegyver kell mindenképp, vagy az egyesületét használhatja?

Az egyesületekben vannak fegyverek, amiket lehet használni, de tudni kell, hogy nyilván ez is egy költséges sport. Egy jó versenyfegyver ára általában 70ezer forinttól indul és a határ akár 5-600 ezer is lehet. De azt is hozzá kell tenni, hogy egy 70ezer forintos fegyverrel meg lehet nyerni egy világbajnokságot. A lövésszámunk jóval kevesebb, mert tovább tart megtölteni a fegyvert. Mi tizenhármas sorozatokban lövünk. Hogyha kimegyek a lőtérre, és lövök két vagy három sorozatot, ami 26, vagy 39 lövés, akkor úgy érzem, hogy csináltam valamit aznap. Egyébként ez a három sorozat körülbelül másfél óráig tart. Hogyha én egy szerelt lőszeres fegyverrel megyek ki a lőtérre, és másfél órán keresztül jól akarom magamat érezni, akkor az minimum 150-200 lövés, és egy szerelt lőszer 80-100 forintba kerül. Nálunk 60 forint körül van egy lövés, és ezt ha harminckilenccel beszorzod, egy sokkal barátságosabb szám jön ki.

Van elérhető szakirodalom?

Akit ez az egész komolyabban érdekel, érdemes utánanézni az interneten. A míves fegyverek látványa, a történelmi hangulat, a korabeli ruhák mind-mind kedvet csinálhatnak ehhez a nagyon szép és nagy történelmi hagyományokkal rendelkező sporthoz. Jó kiindulópont, ha egyszerűen az érdeklődő rákeres a neten a Füstölgő eMagazinra.

Vinnay Péter
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny