x

Fotózzunk télen!

Fotózzunk télen!

Manapság, amikor már a mobiltelefonokba is fényképezőgépet építenek, életünk szinte minden percében képesek vagyunk megörökíteni a pillanat adta lehetőségeket. Miért pont a tél szikrázó csodáit hagynánk ki, amikor a világ ilyenkor tele van szebbnél-szebb felfedeznivaló témákkal és formákkal?

Téli témák

Még a városból sem kell kimennünk, ha szépet akarunk megörökíteni. Elég felkelni egy ködös reggelen, és kisétálni a Dunapartra. A zajló jég, a ködön átsejlő túlpart, a hidak sziluettje megunhatatlan téma. Fényképezőgépünk kissé másképpen adja vissza a látványt, mint ahogy azt élőben érzékeljük.
A nagyon kicsi részleteket elnyeli a pára, ezért érdemesebb szinte az egész képet kitöltő főtémában gondolkodni. A párából előbukkanó rakparti villamos, a dugóban füstölgő, még hideg motorú autók, az utcán portékáját áruló gesztenyeárus ezernyi lehetőséget rejtenek. A világ ilyenkor szinte fekete-fehér, a színek tompák, ezért az ilyenkor készült felvételek nagyon hasonlítanak a régi papírképek hangulatához.

Az erdő kincsei

Ha kilátogatunk a környező hegyekbe, szerencsés esetben szinte minden méteren találunk valami megörökíteni valót.
Penge élességű volt...
Az enyhébb, esős napok után hirtelen megfagyó természet különös „szobrokat” képes produkálni. Az ágakról, levelekről lecsüngő jégcsapsor, a patak örvénylése a megfagyott part mentén, a jégpáncélba burkolódzott csipkebogyó ezernyi apró csodát kínál. De fenséges a látvány a kilátókból is.
Egy pilisi kilátóból decemberben
A puha takaróval borított táj szikrázó napsütésnél ajándékozhat meg minket új képpel, és az sem utolsó élmény, amikor a csúcson állva derült égnél, felülről szemléljük a tájat eltakaró felhőtengert. De ugyanilyen pompázatos a csillogás a befagyott téli Balatonon, ha sikerül egy felhőtlen napot kifognunk.

Az expozíció trükkjei

A legtöbb kis gépen találunk „téli” vagy „hó” beállítást. Érdemes ezt használni, ugyanis a nagy fehér felületek rengeteg fényt vernek vissza. A gépek fénymérőit az átlagos fényviszonyok hű reprodukciójára kalibrálták, ezért ilyenkor kicsit megbolondulnak...
Csendélet a patakban. Szilvásvárad
Az automatika próbál minél rövidebbet exponálni. A fent említett beállítás ezt hivatott korrigálni. De akkor sem kell megijedni, ha híján vagyunk ennek a gyári opciónak. (A profi gépeken egyébként sincs ilyesmi.) Elegendő az expozíciókorrekciót mintegy fél-másfél fényértékkel plusz(!) irányba módosítani, attól függően, hogy mennyi fehér terület van a képünkön. Így elkerülhetjük, hogy a hómezőn vidáman szembejövő emberek túl sötétek legyenek a képen. A helyes expozíciót kisérletezéssel is megállapíthatjuk.

Energiagondok

Egy hosszabb kirándulásnál problémát okozhatnak a haldokló akkumulátorok. Az áramforrások nem nagyon díjazzák a hideget, kapacitásuk ilyenkor töredékére esik vissza. A megoldás, hogy a gépünket a kabát alatt, melegen tartjuk, és csak a fotózás idejére vesszük elő.
Köd és napfény Dobogókőnél
Jó, ha a zsebünkben tartunk még egy tartalék akkut, és túlhűlés esetén egyszerűen cserélünk. A kihűlt példány zsebünkben majd új életre kel, és folytathatjuk vele a munkát. Több gépnél megoldás lehet egy hűtőtáska, amit ez esetben felmelegített jégakkukkal a felszerelésünk fűtésére használunk.

A kamera védelme

A fényképezőgép kényes elektronikai eszköz, védelmére néhány elemi szabályt ajánlatos betartani. Cserélhető objektívű gépeknél ajánlatos a cserét minél gyorsabban, lehetőleg védett helyen végrehajtani. Szélben, hóban, esőben semmi esetre se végezzük ezt szabadban, mert a szennyeződés vagy a nedvesség behatolhat a gépbe.
Fagyott csigaház a Tisza-tavon
A por egyébként is csúnya ellenség, a kész képeken látható apró fekete pöttyök azt jelzik, hogy valahol, valamikor óvatlanul cseréltük ki az optikát. (Kompakt gépeknél nincs ilyen probléma.) De a legnagyobb kihívás mégsem ez a tükörreflexes fotómasinánknak, hanem amikor egy több órás túra után bemegyünk egy hangulatos kis étterembe, vagy más meleg helyre. Az objektíven azonnal megjelenik a pára, de ugyanígy az egész vázon, legfeljebb az nem annyira szembetűnő. Ilyenkor semmiképpen se törölgessünk, várjuk meg, amíg a lecsapódás természetes úton újra elpárolog. Fontos az is, hogy ilyenkor lehetőleg ne kapcsoljuk be a gépet, mert ha a pára valamilyen úton-módon a gép belsejében is lecsapódott, az az elektronikát is tönkreteheti. Persze a mai gépek azért nem ennyire érzékenyek, csak több tíz fokos különbségnél jelenthet ez veszélyt, például amikor mínusz tizenöt fokból bemegyünk a helyi wellnessközpont párás helyiségeibe...

Aktív téli örömök

Korcsolyázás, síelés, snowboardozás közben sem kell ma már lemondani a fényképezésről. Ilyenkor egy ütés- és vízálló kompakt gép a legpraktikusabb.
Januári Balaton
Több gyártó fejlesztett már ki ilyet kifejezetten aktív életmódot élőknek. Ezeknek semmivel nem árthatunk, akár le is ejthetjük őket. Érdemes olyan típust választani, amelyiknél elég nagy képszöget fog be a nagylátószögű tartomány, a sebességet, a lendületet ugyanis ezzel tudjuk legjobban érzékeltetni. És ha már a sebességnél tartunk: a mai gépek nagy része videofelvételi móddal is rendelkezik, a mozgás megörökítésénél ezt a lehetőséget is érdemes használnunk. De ez már egy másik történet...

Fotók és szöveg: Vinnay Péter
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny