x

Delfinlányok szinkronban

Delfinlányok szinkronban

Rendkívül látványos sport. Nyolc lány látszólag könnyedén akrobatikus gyakorlatokat mutat be a medencében, közben a zenére az egész lelátó bíztatja a csapatot. A szinkronúszás Magyarországon mégsem tudott igazán népszerűvé válni. Ennek okairól és a sportág magyarországi helyzetéről is beszélgettem Sötét Gáborral, a Delfin Monori Szinkronúszó Klub elnökével.

Egy kívülálló általában ezzel a sporttal nem találkozik, maximum a televízióban, ha véletlenül odakapcsol. Esetleg olyankor, ha egy ismerős versenyére elmegy. Mi is tulajdonképpen a szinkronúszás?

Az amerikai musicalekben jelent meg annak idején az úgynevezett vizirevü. Esther Williams hollywoodi színésznő volt az első, aki látványos gyakorlatokat mutatott be, nem is sejtve, hogy ezzel egy új sportág alapjait is lefekteti.
A hangsúly a látvány és a zene összhangjára, a show-elemekre, a külső megjelenésre épül. Természetesen rengeteget formálódott, csiszolódott a sport az elmúlt évtizedekben. Az alaphangulata azonban mit sem változott.

A szinkronúszás szóösszetételben benne rejtőzik, hogy egy csapatsportról van szó. Itt mégis látunk szólógyakorlatokat is...


A jelenlegi szabályok szerint vannak egyéni versenyzők, páros-, és csapat versenyszámok. A sportág népszerűsítése érdekében újabban bevezették az úgynevezett combo gyakorlatokat is. Itt az egyéni és a páros gyakorlatok nem különülnek el élesen egymástól, hanem egy kűrön belül megjelennek. Tehát nemcsak egyéni, a páros, vagy a csapatprodukciót láthatunk, ami egyéb esetekben szigorúan nyolc személyből áll, különben pontlevonás történik, hanem gyakorlatilag ennek a kombinációját adja a combo.

Ez a hatodik monori Delfin kupa. Minden évben megrendezik?

Amikor az uszoda elkészült, megalakult itt Monoron a Delfin Sportegyesület.
Azóta évente megrendezünk egy ilyen zömmel fiataloknak szóló parádét, ahol minden gyerek bemutathatja, hogy a legutóbbi évben mit fejlődött, mit tanult.

Mióta létezik ez a sport Magyarországon?

1993-94 környékén alakult meg Budapesten az első egyesület, a Sinus. A következő években a szinkronúszás bekerült az olimpiai sportágak közé, ez sokat segített, hogy szélesebb körben ismertté váljon. Népszerűségben az olimpia tehát sokat hozott, csak sajnos – mint minden más sportág Magyarországon – a szinkronúszás is folyamatosan forráshiánnyal küzd, és alapvetően azok a szülők tartják el egyesületeket, akiknek a gyermekei vagy a kislányai az ország különböző egyesületeiben versenyeznek, illetve edzésekre járnak .

A versenyeket itt hasonlóan pontozzák, mint a műkorcsolyában...

A medence szélén általában nyolc vagy tíz versenybíró ül.
Ők pontoznak, és ebből adódóan néha vannak is nehézségek. A versenybírók közül sokan ugyanis valamilyen szinten érintettek a dologban, soknak például a gyereke is versenyez.

Tehát az elfogultság jelenti a nehézséget?


Igen, de hangsúlyozom, ez azért ritka.
Akkor gondolom, néha előfordul sírás-rívás is a medence partján...

Előfordul ilyen, de a Delfin által rendezett kupa mindig arról szól, hogy minden gyerek, aki versenyez, az legalább a dobogó környékén ott sertepertéljen, amikor eredményhirdetés van.
Kell valami sikerélményt adni nekik mindenféleképpen. Tegnap a legnagyobb tapsot a legkisebbek kapták, tehát akik tényleg éppen hogy úszni tudnak, de már bent bohóckodnak a vízben. Valójában ezek még tényleg nem voltak kűrnek nevezhető produkciók, de próbáltak párosan, ugyanúgy mozogni, ugyanúgy fordulni, ugyanúgy kiemelni a lábukat, a kezüket, nagyon aranyosak, bűbájosak voltak.

Milyen anyaggal kenik be a versenyzők haját?


Talán meglepő, de étkezési zselatinnal.
Ez az az anyag, ami vízálló, ha ráteszik a hajra, kiválóan rögzíti azt, valamilyen szinten csillog is. Verseny után meleg vízzel könnyen lemosható, és semmilyen káros összetevőt nem tartalmaz. Egyszer valahogy rájöttek arra, hogy az étkezési zselatin tökéletesen alkalmas erre a funkcióra. Sokkal jobb, hogyha hosszú a lányok haja, azt jobban lehet formázni, illetve ha csinálnak nekik egy kis kontyot, akkor arra látványos díszítőelemeket lehet rögzíteni.

Ezt külföldön is így csinálják?

Persze, ezt mindenütt. Igen, mert úszósapkát nem használnak, nem tudom, hogy miért alakult ki tulajdonképpen... Itt Monoron is csak a magyar szinkronúszó válogatott használ úszósapkát a bemutatója alkalmával.

Ehhez társul egy viszonylag erős szinpadi jellegű smink, ami messziről is jól látható.

Eléggé hangsúlyozottan sminkelik a lányok magukat, még a kicsik is.
Valamilyen módon a mosolyt próbálják hangsúlyozni, akármilyen nehéz is a taposás, meg a víz alatt hosszú másodperceket eltölteni.

Ebből adja magát a kérdés: ez egy nehéz sport?

Alapvetően 3-4 év munka után lehet komoly eredményt elérni. A legkisebbek közül bárki jöhet, egyetlen kritérium van: hogy tudjon úszni a gyerek. Bárki jöhet versenyezni, gyakorolni, de ahhoz, hogy ennek látható eredménye legyen, ahhoz kell az a 3 év.
Ráadásul nagyon egészséges a szinkronúszás, mert rendkívüli módon fejleszti a vitálkapacitást.
Nőknek mindenféleképpen jó a sport, kislányoknak is, mert zene mindenféleképpen szükséges hozzá, tehát zenére dolgoznak. Nem olyan unalmas, nem egyik parttól a másikig úsznak, és kiegészítő edzéselemek is vannak, például a ritmikus sportgimnasztika. De van, aki ugróasztalozik, tehát mindenfélét csinálnak, de a lényegi edzés az, hogy a vízben a kötelező elemeket jól tudják végrehajtani, illetve, hogy kibírják azt a másfél percet a vízben. Mert annak a másfél percnek legalább a felében a fejük a víz alatt van.

Néztem, hogy minél profibbak a lányok, annál jobban megy az együttmozgás... Valójában ez az, amit nagyon nehéz megcsinálniuk.


Persze! Azért ha már nyolc ember együtt mozog, ott kell rendesen gyakorolni.
Amikor egy kűrt betanulnak, először a szárazföldön kezdik. Amikor a parton már megvan, bemennek a vízbe, és ott csiszolják tovább.

Milyen felszerelést használnak még?

Az orrcsipesz az egyetlen, amit mindenki használ. Van, aki füldugót is visel, de az nem jellemző. A füllel nincs gond, ha az ember egészséges. Azonban ha az ember úgy fordul, hogy az orrába beszalad a víz, az nagyon kellemetlen tud lenni.
Sok gyakorlat alatt teljes egészében fejjel lefelé vannak a vízben, ez orrcsipesz nélkül szinte lehetetlen lenne.

Az egyetlen apró szépséghiba itt a monori uszodában, a hely finoman szólva nem túl jó akusztikája.

Ez egy kiváló uszoda, fantasztikus lenne,ha minden magyar városban lenne ilyen, de építésekor az akusztikára valahogy nem ügyeltek. Nyilván nem gondoltak a szinkronúszókra.

A lányok hogyan hallják a zenét, amikor lemennek a víz alá?

A víz nagyon jól vezeti a hangot és vannak speciális, víz alatti hangszórók.
Ezek érintésvédelmi szempontból bonyolultabb és drágább szerkezetek, mint egy átlagos hangszóró, de víz alatt is tökéletes hangélményt nyújtanak.

Úgy tudom, hamarosan nemzetközi versenyt rendeznek Magyarországon.


Méghozzá nem is akármilyet.
Augusztus 4. és 15. között. Budapest és Balatonfüred lesz a házigazdája az úszó, műugró, szinkronúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokságnak.


Szöveg: Vinnay Péter
Fotók: Tóth Donald László