x

Cegléd – jóval több, mint gondoltam

A „hova utazzunk?” kérdésre mérsékelt eséllyel érkezik az a válasz, hogy Ceglédre. Bennem eddig fel sem merült volna, de sikerült olyan élményekkel gazdagodnom, ami miatt vissza fogok térni.

Cegléd egyébként kedves kis város, szép főtérrel, hatalmas, Hild József által tervezett református nagytemplommal, ami simán megközelíti a debrecenit, helyes evangélikus templommal, amiben megépítették hazánk első váltócsúszkás új barokk orgonáját. Ez utóbbi nem csak szépsége és különlegessége miatt érdekes, hanem azért is, mert egy hangszerben ötvözi a Bach által elismert és használt orgonák hangzását. Úgy szólalnak meg rajta a művek, mint a barokk fénykorában.

Ha rossz az idő, vagy kalandvágyás helyett inkább a kultúra felé fordulnánk, kincseket rejt a Kossuth Múzeum gazdag gyűjteménye, a Régi Idők Tárháza és a Dobmúzeum is. A ceglédi lakosok jelentős része kerékpárral közlekedik, ami külön hangulatossá teszi a belvárost. Ha már itt járunk, mindenképp próbáljuk ki az idén nyáron nyitott romkocsmát. A házak ölelésében, belső udvarral rendelkező szórakozóhely hozza a műfajtól elvárható elemeket.

Cegléd fesztiválja a Bor- és Laska. A laska itt nem gomba, hanem egy lebbencs jellegű tészta, az abból készített ételek kerülnek a figyelem középpontjába. Idén június 17-19. között rendezik Gianni Annoni zsűrizésével a főzőversenyt, a helyi termékek piaca, pálinka és borutca, strandfoci bajnokság és a Ceglédi Vágta futamai mellett ingyenes nagykoncertek is lesznek: The Biebers, Irie Maffia, Kiscsillag, Zanzibár és Bikini.

Ha nyáron érkezünk, kötelező elem a Ceglédi Gyógyfürdő- és Szabadidőközpon, ahol az Aqua Centrum részen 17 csúszda – köztük az ország egyetlen ingacsúszdája – és gyönyörűen parkosított strandterület hideg és gyógyvizes medencékkel, és kempinggel is vár.
A nyáron innen és túl sem kell nélkülözni a vizes élményeket, az Aquarell Hotel wellness, gyógy- és konferencia szálloda 92 szobával és apartmannal, étteremmel, öt medencével, szaunákkal, gyógyászati és spa szolgáltatásokkal ígér értékes pihenést. A fürdő mögött a tóparti erdőben kalandpark is van, ahol tavasztól őszig szerezhetünk maradandó élményeket.

Hangulatos pincék is akadnak a városban, kiváló minősítésű borokkal. Őszintén ajánlom akár még családi rendezvények helyszínéül is a Kökény és Fia családi borászatot. Télen-nyáron hangulatos, zamatos reduktív fehérek, díjnyertes rozék és éveken át hordóban pihenő vörösek kóstolhatók, palackban is hazavihetők. Konyhájukról a kenyérlángoshoz volt szerencsém, szakítottam miatta a gluténmentes diétával. Megérte.

Amiért már önmagában is érdemes Ceglédre jönni, mert páratlan a maga nemében: a Békebeli Cukrászat. Lajos Mary szakmai vezetésével ínyenc édességek, desszertek fogyaszthatók század eleji környezetben, mintha Franciaországban lennénk. Tradicionális és nosztalgiatermékek a Kossuth kultuszhoz is illeszkedve, kímélő és reform választék, világtrendeket követő csodák, alkalmi torták, fagylalt különlegességek és csokoládémanufaktúra. Szinte felsorolhatatlan mindaz, amit itt ki kellene próbálni! Egészen biztos, hogy több alkalom kell hozzá. A magamfajta macaronrajongó első alkalommal biztosan a speciális hűtővitrin üvegéhez tapad, 32 íz- és színkombináció, mennyei állag…
Mary elmesélte, hogy négy évig csak kísérletezett, hogy tökéletesítse a Békebeli macaronjait, mire olyan készült, amit az ő perfekcionista hozzáállásával már kitett a pultra. Vendégeinek több mint fele külföldi, de Magyarországon belül is képesek több száz kilométert megtenni a ceglédi cukrászda kínálatáért. Én biztosan visszajövök!

Ha már ezzel mind végeztünk Cegléden, akkor a környék két kuriózumát sem hagyhatjuk ki.

Bognár GoKart Park, Nyársapát. Itt található hazánk leghosszabb épített, amatőr pályája. Önmagában nem is a hossza fogott meg, hanem a gyönyörű környezet. Mintha egy kastély parkjában autóznánk, ahol a kertben virágok, macskák, büfé tetézi a Bognár családi idillt. Szerintem itt még az is gokartozik, aki csak kísérőként jött, vagy nem akart. 8 perc száguldozás 2000 Ft, gyerekek ugyanennyiért 9 percet mehetnek. Garantált élvezet kortól és nemtől függetlenül. Érdemes belecsapni a lecsóba, és idén július 16-án Nyársapátra látogatni, és a gokartozás mellett a Szarka-kúria udvarán rész venni a VIII. Lecsófesztiválon. Ez amolyan lecsókóstoláshoz passzoló nosztalgia buli Zoltán Erikával, Apostol együttessel, Matyi és a Hegedűssel, utcabállal.

Pálinkakedvelők kötelező köre Újszilvás, a Bolyhos ágyas pálinkák otthona. A kisüsti királyságban 2 millió kiló gyümölcsből 140 000 liter pálinka készül évente, köztük a győztes ágyas cigánymeggy. 499 oklevél díszíti a falakat a főzdében, de külön vitrinben a serlegek és érmek is ott díszelegnek. Mintaboltjukban a termékfejlesztés határokat nem ismerő felhozatalával találkozhatunk, és ha kedvünk van, múltidézésen is járhatunk a telephely múzeumában. Ennél még maradandóbb nyomot hagy a pálinkakóstoló, szilvás hús bőségtállal. Szarvas kolbász, sült szalonna, szalámi és zöldségek friss kenyérrel, időjárástól független teremben, és persze hozzá a szigorúan tudományos, irányított pálinkaivás. Nem vagyok fogyasztó, így szakértő sem a témában, de nagyon meggyőző a Bolyhos Pálinka, úgyhogy ezt egyszer mindenkinek látnia kell. Ha kínos lenne beismerni, hogy csak ezért jöttünk a faluba, akkor irány a napelem park, Magyarország legnagyobb teljesítményű naperőműve. Itt az 1632 db elem biztosítja a település közintézményeinek teljes áramellátását és a közvilágítást is. Alattuk a füvet viszont birkák nyírják. Az ökocentrikus szemlélet egész Újszilvásra jellemző, rengeteg házak tetején épült napelem.

Tíz dolog, amiért érdemes Ceglédre jönni:

1. Békebeli Cukrászat – ez nálam az első három helyet is simán viszi, ha semmi más nem volna Cegléden, ide akkor is visszajönnék. Akár többször is.
2. Aqua Centrum a Ceglédi Gyógyfürdő- és Szabadidőközpon – mert kellemesen tágas és nagyon szép. Kivennék az apartmanparkban egy házat, mert innen közel van a strand is, a fürdő is, a kalandpark is. A szolgáltatások összességében kiemelkedőek.
3. Bolyhos Pálinka – még annak is érdekes, aki nem szereti a pálinkát, képzeld, ha olyanokkal jössz, akik ezt igazán élvezik! Nagyon klassz ajándékokat lehet venni.
4. Kökény és Fia Családi Borászat – gyönyörű az egész, Kökény Benő borász végtelenül szerethető, világszínvonalú, mégis családias környezet, kiváló rendezvényhelyszín, kellemes borok hiteles tálalásban.
5. Bognár GoKart – jó időben barátokkal, családdal, gyerekekkel. Igazi oázis a semmi közepén.
6. Egy koncertre az evangélikus templomba, mert nincs messze.
7. Egy fröccsre koncert után a romkocsmába, hátha olyan jó, mint a debreceni Roncsbár.
8. Laskafesztiválra – mert jó a program, és érdemes helyre tenni a szó helyi jelentését, végigkóstolni, mit készítenek belőle errefelé.
9. Lecsófesztiválra Nyársapátra – vállalhatatlan szelfiket készíteni, inni, bulizni Zoltán Erikára és az Apostolra, rengeteget röhögni, lecsót enni (2016-ban július 16.)
10 Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál – erről sajnos idén lemaradtam, de remek program a Bolyhos hazájában.

Széki Gabriella
  • Aquarell Hotel****

    Aquarell Hotel****

    Kezeltesse OEP támogatással derék-, hát- és nyakfájását, ízületi bántalmait. Pihenje ki a munka során felgyülemlett stresszt wellness-el. Gyermekei sem fognak unatkozni!
    Cegléd