x

Az emberi kéz pótolhatatlan

Az emberi kéz pótolhatatlan

Az országot járva sok helyen kipróbáltam már a gyógy- és wellness-szolgáltatásokat, minőségben óriási különbséget tapasztaltam. Ahogy van jó bor, márkás ruha, úgy a masszőrök között is van elsőrangú és kevésbé felkészült. Csipak Zoltán a legjobb szakemberek közül való, régóta űzi ezt a hivatást. Ő avat be minket most a masszázs titkaiba.

Mit érdemes tudni egy laikusnak masszázsról és azok különböző fajtáiról?

Azt talán mindenki tudja, hogy többféle masszázs létezik. Végezhető orvosi javaslatra, regenerációs céllal, ilyen például az orvosi kezelések utáni rehabilitáció, ezenkívül frissítő céllal is.
Segítségével csökken a fáradtság, javul a közérzet.

Létezik sportmasszázs is...

Igen, ebben az esetben külön kell választani a versenysportolóknál alkalmazott masszázst (ezt régen gyúrásnak is hívták) és az alkalmi sportmasszázst. A célja tulajdonképpen mindkettőnek ugyanaz: javítja a sportteljesítményt, gyorsítja a sérülések regenerációját, megőrzi az izmok rugalmasságát.

Mennyi idő után érezhető tartós javulás?

Ez nagyon változó. Általában néhány alkalom után már határozott változás érzékelhető a közérzetben.
Javul a nyirok- és vérkeringés, normalizálódnak az anyagcsere-folyamatok, a szervezet terhelhetőbbé válik. Vannak az úgynevezett ingerlő fogások, amikor aktiváljuk a szervezetet, a nyugtató fogások esetén pedig ellazul a páciens.

Milyen felszerelést használ egy gyógymasszőr?

Egy gyógymasszőr eredményes munkavégzéséhez nagyon fontos, hogy az ágy körbejárható legyen. Ez nagyon megkönnyíti a napi tevékenységet. Vannak príma, összecsukható ágyak ma már a piacon. Amikor még nem volt masszázságyam, az én derekam is kikészült egy hosszúra nyúlt műszak után. Ezzel a csúcskategórás, összecsukható, hengerpárnával, fejtartó, kartartó résszel rendelkező ággyal élmény a munka. Ráadásul bárhová magammal vihetem. Ez nagy segítség, mert bár heti háromszor az óbudai Rendelőintézetben dolgozom, sokszor járok ki vendégekhez, például idősebb emberekhez

Milyen anyagokat használ még? Gondolok itt az olajra, vagy különböző masszázskrémekre.

Főleg gyógyhatású készítményekkel dolgozom. Használok még extra szűz, hidegen sajtolt olívaolajat a szárazabb bőrű emberek kezeléséhez. Nagyon jó mentolos, rozmaringos masszázskrémeket lehet kapni, amelyek a központi idegrendszerre is jó hatással vannak. Van aztán olyan kapszaicintartalmú készítmény - ez a paprika egyik összetevője, ami a csípősségét okozza - ami például megkönnyíti az izomzat gyorsabb lazítását. Ezek ugyan professzionális masszázskrémek, de a patikában bárki beszerezheti őket. Van, aki masszázsnál is ragaszkodik a saját, jól bevált krémjéhez.

Sokan érezték már saját bőrükön, hogy masszőr és masszőr között óriási különbség van...

Sajnos ma sokan 2-3 hónapos gyorstalpalókon próbálják elsajátítani az ismereteket. Rövid idő alatt akarják átadni azt a tudásanyagot, amit nem lehet, és igazságtalannak érzem azokkal a masszőrökkel szemben, akik komoly éveket eltöltöttek a tanulással azért, hogy a szakmában jók legyenek. Tudomásul kéne végre már venni, hogy ez egy hivatás, amelynek a fogásait csak hosszú évek alatt lehet tisztességesen elsajátítani.

Mi a véleménye a keleti masszázstechnikákról?

Ez nagyon jó kérdés. Általában a nyugati technikák a svédmasszázsra épülnek, de egy rutinos masszőr tudja a kettőt keverni, és tud mondjuk egy thai elemekkel tarkított kombinált masszázst is adni. Mindig érezni kell, hogy egy adott embernél mi az, amit elvégezhetek, milyen mozgatásokat, mennyire mehetek a mélyizmokba...
Ezek elsajátítása hosszú idő, egy jó masszőr folyamatosan tanul... Kezdőnek semmiképp nem ajánlom, hogy kombinált masszázst adjon, főleg gyógymasszázst. Én is használok keleti elemeket, és a vendég visszajelzései nagyon fontosak ilyenkor számomra.

Én kipróbáltam ezt a masszázst, és azt tapasztaltam, hogy nemcsak keleti elemeket, hanem bizonyos csontkovácsolási technikákat is alkalmaz.

Igen, ez így van. Nem vagyok kiropraktőr, de néhány kimozgatási fajtát azért szoktam alkalmazni. Fontos tudni, hogy ez mindig csak a masszírozás végén történik, amikor már a terület kellőképpen ellazult.

Vannak olyan esetek, amikor nem ajánlja pácienseinek a masszázs igénybe vételét?

Igen. Ha valaki lázas, gyulladásos tünetei vannak, esetleg gombás bőrfertőzése, akkor semmiképpen sem szabad masszázst igénybe venni.
De igaz ez mélyvénás trombózis esetén, a menstruáció elején és a terhesség első harmadában is. Szívritmus-szabályozót használó páciensnél szintén tilos masszázst végezni, és néhány pszichiátriai betegségfajtánál is káros lehet. Fontos, hogy aki kezelésre érkezik, ne fogyasszon alkoholt.

Mi a teendője a páciensnek a masszázs után?

Mindenképpen sok folyadék fogyasztása, legjobb a szénsavmentes ásványvíz. Ilyenkor akár a másfél liter is folyadék is ajánlott. Az első időkben a közérzet nem feltétlenül jó, mert a szervezet dolgozni kezd, méregtelenít. Fájhat a fejünk, akár kisebb hőemelkedésünk is lehet, megváltozhat az anyagcserénk ritmusa. Legjobb tehát, ha ilyenkor egy-két óra pihenőt is beiktatunk, amit lazítással, zenehallgatással, olvasással érdemes eltölteni.

Az egész világon népbetegséggé váltak a különböző derék- és gerincproblémák, még sportolóknál is...

Sajnos a gyerekek túlterhelése kisiskolás korban elkezdődik, cipeltetik velük a nehéz táskát.
Csipak Zoltán
Első-második osztályban már hat-hét kilót vitetnek velük. Ez a személyes tapasztalatom. Ilyenkor a csontozatuk még nem elég fejlett, és a gerincferdülés kialakulása már ekkor megkezdődik. Ha már cipelniük kell, akkor legalább vigyék a hátukon, mert a féloldali terhelésből sok probléma származik. Fontos már kis korban megtanítani őket szabályosan úszni, és erre nagyon jó iskolák vannak. A legjobb, ha egy edző egyénileg foglalkozik a gyerekkel.

Mi a véleménye a különböző gépi masszázságyakról?

Ami jó érzést okoz az embernek, az mind hasznos lehet, de az emberi kezet soha nem fogják ezek az ágyak helyettesíteni. Gondolok itt a legszuperebb méregdrága masszázsfotelekre, ágyakra. Az emberi kéz pótolhatatlan.

-vp-