x

Aktív pihenés és kortárs irodalom

Wellness-hétvége és kortárs magyar irodalom? Turizmus és költészet? Érdekes párosításnak tűnik, és egyáltalán nem nevezhető szokványosnak. A Magyar Turizmus Zrt és az Újnyugat Irodalmi Kör az ötletgazdája és egyben a szervezője is annak az idei rendezvénysorozatnak, ami a „Nyugat Itthon” elnevezést kapta, és kortárs magyar írók és költők művein keresztül mutatja be Magyarország turisztikai régióit.

A kampány az interneten követhető online irodalmi utazásból és különböző budapesti helyszíneken havonta megrendezett irodalmi, gasztronómiai, zenei rendezvénysorozatból áll. Az önálló esteket minden hónapban más régiónak szentelik.
A témához kapcsolódó irodalmi és zenei alkotások megszólaltatásával egy-egy tájegység hangulata elevenedik meg. Tizenkét rendezvényt terveznek, így egy év alatt az ország összes turisztikai régiója bemutatkozik. Eddig két helyszínen két tájegységet mutattak be az újságíróknak és az érdeklődőknek. A patinás New York palota falai között észak-alföldi történetek elevenedtek meg Lukács Sándor színművész tolmácsolásában. Sáry László Erkel- és Bartók-díjas zeneszerző és fia, Sáry Bánk pedig különleges hangszerek segítségével varázsolta el a hallgatóságot.
A Hotel Nemzetiben Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Itthon kampány művészeti vezetőjének, az Újnyugat Irodalmi Kör alapítójának üdvözlő szavai után a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója, Mártonné Máthé Kinga mutatta be a dél-alföldi régió ismertebb és kevéssé ismert nevezetességeit. Ezek után a Dél-Alföld csodás kisvárosaiba, hangulatos tájaira tehettünk kirándulást Márton András színművész irodalmi idegenvezetésével, és a Budakeszi Régizene Együttes gondoskodott újabb zenei csemegéről.

A régió képviselői nem jöttek üres kézzel: megnézhettük a halasi csipkét és a kalocsai motívumokat, a szegedi kézműipar remekeit, megkóstolhattuk a nemzetközi díjas gyulai madárberkenye pálinkát.
A sorozat következő rendezvényén, március 27-én Észak-Magyarország mutatkozik be a Hagyományok Házában, a Magyar Állami Népi együttes közreműködésével.
-vp-