x

Aggtelek, a 15 éves világsztár

Aggtelek, a 15 éves világsztár

December hatodikán lesz tizenöt éve, hogy az Aggteleki- és a Szlovák Karszt barlangjait a Világörökség részévé nyilvánították, mégis sok honfitársunk csak a tankönyvek lapjairól ismeri. Pedig a hatalmas barlangrendszer felfedezése óriási élményt kínál. Még hangversenyeket is szoktak rendezni kitűnő akusztikájú nagytermében....

Bár jó néhány barlang található ezen a listán, de majdnem mindegyik egy nagyobb terület részeként. Önálló barlang az aggteleki mellett csak kettő kapta meg ezt a megtisztelő címet: a világ leghosszabjaként számon tartott, 560 kilométeres Mammoth-barlang (USA, Kentucky), és a föld legnagyobb vízhozamú földalatti folyómedrét alkotó, Szlovéniában található Skocjani-barlang.
Az Új-Mexikóban található Lechuguilla-barlang is megkapta ugyan 1995-ben ezt a címet, de csak a Carlsbad Caverns Nemzeti Park részeként.

Nem az első alkalom

Mélyben húzódó természeti kincsünk már korábban is kiemelt figyelmet kapott, hiszen a Baradla-barlangot már 1926-ban Nemzeti Örökséggé nyilvánította a kultuszminiszter. 1978-ban hozták létre az Aggteleki Tájvédelmi Körzetet, 1979-ben pedig az Unesco illetékes hivatala bioszféra rezervátummá nyilvánította. 1985-ben hozták létre az Aggteleki Nemzeti Parkot.

Nemcsak a barlang miatt érdemes....

...ideutazni, hiszen a szinte érintetlen természeti környezet számos meglepetést tartogat még a gyakorlott túrázóknak is.
Mielőtt belevetnénk magunkat a túraútvonalak sűrűjébe, érdemes felkeresni a környék falvait is, ahol számos szemet gyönyörködtető épület, nevezetesség várja felfedezőit. Tornaszentandrás régi településünk, már 1283-ban lejegyezték a nevét. Ekkoriban épült az az ősi templom is, amit ma is megcsodálhatunk. Abból az időből már csak a különleges kettős szentély és a hozzátartozó kisebb méretű négyszög alakú hajó maradt meg eredeti állapotában. A XIV. és a XVIII században is bővítették, a templom barokk karzata és a szószék is ekkor készült. A helyreállításnál  elsősorban a régebbi korok értékeinek megőrzése volt a cél. Az északi, keleti területeinkre oly jellemző fatemplomok itt is megtalálhatóak a környéken. Szalonnán református templom, Szendrőn fa harangtorony képviseli ezt a világot. Tornanádaskán a barokk kastélyt, Szögliget határában a Szád-vár romjait érdemes felkeresni.

Hucul ménes

Jósvafő közelében található a közel 150 egyedből álló Hucul ménes. A hucul fajta a Kárpátokban alakult ki. Genetikailag nagyon közel áll az ősi vadlovakhoz, illetve a honfoglaló magyarok lovaihoz is.
Érdekességük, hogy rideg tartású az állomány, az éjszakákat is nyitott karámokban töltik. A fedeztetés és az ellések is a legelőkön történnek. Lengyel, szlovák mének felhasználásával történik a tenyésztés. Nagyon komolyan veszik ezt a tevékenységet, a ménes honlapján még a lovak családfáját is megtekinthetjük. A cél, hogy megőrizzék a tarpán jegyeket viselő lovak ősi jellegét. A hároméves lovak kerülnek aztán nyereg alá és fogatba. Érdekesség még, hogy minden ló egy kezelhetőségi és készségi vizsgán is részt vesz, az itt elért eredmények alapján derülhet ki például, hogy melyik pacira ülhetnek fel gyerekek is. A kimagaslóan tehetséges lovakat versenyzésre készítik fel.

Tanösvények

A környéken nyolc tanösvény is várja a látogatókat. Az 1983 óta működő Baradla tanösvény a Baradla-barlang aggteleki és jósvafői bejáratát köti össze. A hét és fél kilométeres túraútvonalon a Gömör-Tornai karszt természeti és kultúrtörténeti értékeit csodálhatjuk meg.
A jósvafői Fürkész tanösvény elsősorban óvódások és kisiskolások számára nyújthat nagy élményt. Mindegyik állomáshelyen egy fürkészdarázs-mesefigurával ellátott tábla fogadja az apróságokat, és szórakoztató feladatok, játékok során ismerhetik meg a természet kincseit. Az ösvény bejárás mintegy másfél-két órát vesz igénybe. A Tohonya-Kuriszlán tanösvény elsősorban a földtani jelenségek iránt érdeklődőknek ajánlott, mely húsz bemutatóhelyből áll, és emellett található a fentebb már említett hucul ménes is.

Ma már könnyebben elérhető

Amióta Miskolcra már autópályán juthatunk el, sokkal könnyebben elérhetővé vált ez a határközeli rész is. Igaz ugyan, hogy a sztráda végétől még egy óra autóval, de a szemet gyönyörködtető tájakon kanyargó út feledteti a távolságot.
Azt azért tudnunk kell, hogy ennek a szakasznak téli időszakban nyári gumival nekivágni felelőtlen vállalkozás, és az sem árt, ha a hóláncot bekészítjük a csomagtartóba. Tömegközlekedéssel is el lehet ide jutni, de a buszok elég ritkán járnak, és az út is sokáig tart. És hogy miért érdemes ilyen messzire utaznunk? A fent felsoroltakon kívül említhetjük még az ősvadon-jellegű, hatalmas erdőséget, a tiszta levegőt, a környék barátságos embereit, a jellegzetes felvidéki ételeket. És persze azt a tényt, hogy Magyarország egy újabb csodáját járhatjuk körbe. Terepbringások figyelmébe is ajánlott, de egy szabályt feltétlenül tartsunk be: a nemzeti park területén szigorúan tilos a kerekezés!

-vp-
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny