x

25 éve a Kékszalagon

25 éve a Kékszalagon

Lelkes László iparművész-belsőépítész, emellett kitünő fotográfus. Idén töltötte be a hetvenedik esztendejét. Több mint 25 éve minden egyes Kékszalagon indult, és az összes versenyt be is fejezte. Idén élete második legjobb eredményét érte el...

Úgy tudom, ez nemcsak a legrangosabb, hanem a legrégebben megrendezett balatoni vitorlásverseny.

A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, a harmincas években rendezték meg először. Nagyon hosszú ideig minden páros évben volt a teljes Balaton kerülés, tehát Füred, Kenese, Siófok, Keszthely és vissza. A közbülső években volt a Fehérszalag, ami a Keleti-Balaton teljes kerülését jelentette. Most már elég régen minden évben, a mai formájában rendezik meg a versenyt. A Balaton majdnem 80 km hosszú, de egy kört is kell tenni, ráadásul vitorlással elég ritkán lehet egyenesen menni a cél felé. Ha úgy fúj a szél, akkor cirkálni kell, és az nagyon hosszúra tud nyúlni. Például Keneséről Keszthelyig végig cirkálva, az egy nagyon hosszú táv. A Kékszalag a legnépesebb verseny is, itt van mindig a legtöbb hajó, minden évben több és több. Idén olyan 630 körüli nevezési létszám volt.

Idén először katamaránok is indulhattak...

Eddig csak a hagyományos, klasszikus vitorlásokat engedték indulni. Most katamaránnal és trimaránnal is rajthoz lehetett állni. Már jó néhány éve megjelentek a Balatonon a trapézos hajók, amelynél egy hatalmas keret nyúlik ki kétoldalt. 8-10 ember azon lóg, hogy a hajót egyensúlyban tartsa, minél közelebb a függőlegeshez. Ezek a trapézos hajók régebben csak minden páros versenyen indulhattak.

Hogy lehet igazságosan értékelni? Hiszen különböző hajóosztályokról van szó, és hiába vannak kategóriák, a Kékszalagot a leggyorsabb kapja.

Igen, ezért kétféle értékelés van. Van az abszolút, melynek lényege, hogy a leges-legelsőnek beérkező nyeri a Kékszalag Nagydíjat, és az nyilván egy hatalmas, nagyon gyors, speciális hajó. Lehet egytestű, de most már lehet katamarán is. A katamaránok általában gyorsabbak bizonyos szélben. Az megint más dolog, hogy ha nagyon erős, viharos szél van, akkor a katamaránokkal nem mennek sokra.
Mint ahogy a 950-es években a Nemere cirkálóval felállított 10 óra valahány perces rekordot a mai napig nem sikerült megdönteni még. Most azt hitték, hogy majd jönnek a szuper katamaránok, és letolnak mindenkit. De nem volt elég szél, így ez nem jött be. Tehát az abszolút elsőnek befutó nyeri a Kékszalagot, erre nagyon kevés hajó esélyes. Ezenkívül vannak a különböző hajóosztályok, amelyekben ugyanúgy kiosztják az első, második, harmadik díjat. A hajókat értékelik abszolút sorrendben is. Ez úgy lehetséges, hogy minden hajótípusnak van egy szorzószáma, az úgynevezett yardstick-szám. Ezt a kategóriára jellemző elérhető sebesség alapján állapítják meg. Minél gyorsabb egy hajó, ez a szám annál kisebb. A saját szorzómmal, ha nagyon jól futok, akkor megelőzhetem a leggyorsabb hajókat, amelyek 10 óra alatt beértek. Igyekeznek minél pontosabban eltalálni a hajók szorzószámát, de azért ez nem lehet teljesen igazságos... Ha leáll a szél, és minden hajó áll, akkor a magasabb szorzószámú hajónak jobban ketyeg az ideje. Idén harminckettediknek futottam be a yardstick szorzó alapján. Az osztályunkban 55 hajó volt, abból negyedik lettem, mindössze 122 másodperccel lemaradva a harmadik és három perccel a második helyről. Ennyin múlt, hogy nem lettem ezüstérmes.

Sorsolással dől el, hogy ki honnan indul?

Nem. Most már, hogy vannak ezek a rohanógépek, például a katamaránok, amelyek különleges kezelést igényelnek, biztosítanak nekik a rajtvonal valamelyik végén egy külön szakaszt. Fürednél van a rajtvonal, olyan jó két kilométer, mert 630 hajónak egyszerre el kell tudni férni egymás mellett. Kenesén van egy bója, utána Siófokon van egy kerülőpont, a legközelebbi azután Keszthelyen.

Ha jól értem, bármerre mehetnek a hajók, az a lényeg, hogy a bóját kívülről kell megkerülni.

Igen, a bóját jobb kéz felől kell venni. Bármilyen irányba mehetek.
Elindulok, és megpróbálom kitalálni, milyen szél várható... Ha azt mutatja az internetes időjós oldal, hogy északnyugati szél lesz, én inkább maradok az északi oldalon, mert valószínűleg megkapom a szelet és sokkal gyorsabb leszek. De hát ez taktika is, szerencse is. Az ember ilyenkor már egy héttel előtte tanulmányozza az időjárást.

Az egy héttel korábbiból már lehet tervezni?

Lehet. Például azt, hogy szombat este be fog jönni egy megerősödő, legalább 40 km/órás szél, azt én már kedden tudtam. 9-kor elrajtoltunk, és este 10-kor értünk csak át Keszthely felé, alig szélben. Arra számítottam, hogy szombat este be fog jönni a szél és vasárnap reggel 9-ig még van reményem 48 órán belül beérni. Ez így is történt. Aztán előfordul olyan, hogy kialakul egy zivatar, ami rendkívüli módon meggyorsítja az előrejutást. És van még egy érdekes jelenség, a parti szél. Minél melegebb van napközben, ez az esti áramlat annál erősebb... Amikor a szárazföld gyorsan lehűl, megindul egy fölfelé áramlás a víz fölött és szalad be alá a parti hűvös levegő. Ennek segítségével gyönyörűen lehet haladni.

A szervezők mennyire használják ki a mobiltelefon adta lehetőségeket?

Régebben volt olyan előírás, hogy mobiltelefont nem lehet külső információszerzésre felhasználni.
Ma már minden hajón kötelező a mobiltelefon, és folyamatosan jönnek a csoportos sms-ek a rendezőktől. Egyrészt közlik a részeredményeket, másrészt a fontosabb információkat, például hogy 20 km-es keleti szél fúj itt, a hőmérséklet ennyi, a vízhőmérséklet annyi... Ha pedig várható egy veszélyes szél vagy vihar, akkor behatárolják a pontos helyét. Arról is tájékoztatást adnak, hogy szombaton mikor lesz az esti fogadás, és hasonlók.

Szombaton van a fogadás? És aki vasárnap érkezik be?

Ez egy nagy ellentmondás a Kékszalagon. Én már szóvá tettem a szövetségben, hogy szombat este 7-kor van a fogadás és vasárnap reggel 9-re befutási limit. Erre azt mondják, hogy a szponzornak ez a kívánsága. Ez önmagában egy ellentmondás. Most a gyenge szél miatt azt hiszem, 19 vagy 20 hajó futott be szombat este 7-ig. Sokan kiálltak, azok már kiköthettek és elmehettek a fogadásra.

Volt már olyan, hogy rossz időjárás miatt félbe kellett szakítani a versenyt?

A versenyt soha nem szakítják félbe. Ha nagyon erős, mondjuk 130-as a szél, elvileg nem rajtoltatják el a mezőnyt. De Kékszalagot még nem halasztottak, nyilván soha nem volt a rajtnál ilyen erős szél. Viharos időjárás esetén a rendezők a versenyt nem szakítják félbe, mindenki saját felelősségére vitorlázik, ez a kiírásban benne van.
A kormányos dönt, hogy ilyenkor kiáll, lehorgonyoz, esetleg bemegy egy kikötőbe, vagy egy part alá... Talán 1992-ben történt, hogy jött egy borzalmas vihar ... 120 hajó kénytelen volt kiállni, jórészt sérülések, szakadások miatt. De én itt a szigligeti öbölben, megfelelően felkészülve megúsztam, továbbmentem és be is futottam.

Idén lettél hetven éves, és az elmúlt bő 25 évben minden Kékszalagon indultál. Nem kis teljesítmény. Mi volt az eddigi legjobb eredményed?

És még szeretnék tíz év múlva is rajthoz állni... Meg kéne néznem, de talán 1981-ben indultam az első versenyemen. Közben indultam a Fehér Szalagokon is, és be is futottam mindig.
Tavaly ezüstérmes lettem a kategóriámban, 42 hajó között. A yardstick 3/1-ben volt 42 induló, körülbelül 2 perccel maradtam le az aranyéremről. Idén pedig 55 hajóból lettem negyedik, három perccel lemaradva. De hát ez a tény, mese nincs, így értékelnek, negyedik lettem. Idén a yardstick szorzóm alapján pedig az összes induló közül harminckettedik helyezést értem el.

Mennyire függ össze a hosszú évtizedek tapasztalataival, hogy ilyen jó eredményt értél el? Vagy ez csupán szerencse, hogy pont most?

Mindenképpen összefügg, mert az ember egyre jobban megtanul vitorlázni. Egy vitorláson rengeteg állítási lehetőség van.
Aki csak túrázik, beállítja valahogy a vitorlát és megy. De egy verseny kicsit olyan, mint a Forma 1. Csak itt nem a szárnyakkal, meg a motor beállításával játszunk, hanem a vitorlákkal meg a kötélzettel. Hogy az adott szél erejéből mit tudok hasznosítani.

Sok pénzbe kerül lépést tartani a fejlődéssel?

Nekem egy 30 éves hajóm van, a Soul. Annyit tudok fejlődni, hogy minél gyakrabban új vitorlákat csináltatok. Egyrészt új, például szénszálas vitorlaanyagok kerülnek forgalomba, másrészt a vitorlák egy idő után kinyúlnak, romlik a hatásfokuk. Sok ember, aki klasszikus osztályú hajókkal megy, minden második évben új vitorlagarnitúrát csináltat körülbelül egymillió forintért, és a régit eladja. De a régi akkor már legalább öt százalékkal rosszabb teljesítményű. Én utoljára 5 vagy 6 évvel ezelőtt készíttettem egy fő- és egy orrvitorlát, azért fizettem 430 ezer forintot.

A Kékszalagon biztonsági okokból legalább három főnek kell lenni egy hajón. Ki a főnök?

A kormányos élet-halál ura a szó szoros értelmében. Arról is ő dönt, hogy versenyben marad-e rendkívüli helyzetben. Például ha egy borzalmas vihar jön. Ezenkívül ő adja ki az egyéb parancsokat is, hogy mikor kell vitorlát cserélni, vagy valamelyiket, esetleg mindet mikor kell lehúzni.
Tavaly, amikor láttuk, hogy jön a rettenetes szél, gyorsan kiadtam a parancsot, hogy mindent lehúzni teljesen... A kopasz hajótesttel és árboccal is nagyon gyorsan kezdtünk menni, annyira tolt minket a szél. Az előttünk lévő hajó nem csinált semmit, rögtön fel is borult. Rögtön néztem, hogy tudok-e valamit segíteni, nincs-e valami baj, nem került-e valaki a vitorla alá, de tapasztalt legénység volt, mindenki megfelelő mentőmellényben ott volt a hajó körül, kapaszkodott, úszott. Nem is kértek segítséget. Annyit tehettem, hogy rögtön hívtam a vízi mentőket. Megadtam a körülbelüli helyet, hogy hol és hányan vannak, mi a helyzet, és ők abban a pillanatban indultak. Van néhány hatalmas, korszerű mentő gumicsónak, megy, mint az őrült, sok száz lóerős motor van benne. Az viharban is, bármikor odaér bárhová.

Más vitorlásversenyeken is indulsz?

Otthon van körülbelül – nem akarok dicsekedni, csak tényszerűen mondom – huszonvalahány kupám, és egy jókora papírdobozom, ami háromnegyedig van érmekkel, több száz darab. Tavaly és idén is megnyertem az Építész Regattát. Szinte minden versenyen indulok. Szeretem a vizet, a szelet. Ez egy olyan életforma, amibe ha valaki egyszer belekóstol, egész életében végigkíséri.

Vinnay Péter
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny