x

Łódź, a zöld város

Łódź, a zöld város

Ha Lengyelország, mint turisztikai célpont itthon szóba kerül, a legtöbbeknek Krakkó, esetleg Varsó jut eszébe. Pedig ez a hatalmas ország rengeteg olyan látnivalót is kínál, amit csak egy kis utánajárás, vagy interneten való böngészés után találunk meg. Egy ilyen gyöngyszem például Łódź és környéke.

Rengeteg zöld

align=left Bár Łódźnak nagyvárosi jellege van, rengeteg zöldterületet találhatunk itt. A legtöbbet látogatott hely a Park na Zdrowiu. Van itt állatkert egzotikus állatokkal, a Lunapark pedig kiváló szórakozási lehetőség helybelieknek és látogatóknak egyaránt. A közeli fűvészkert mágnesként vonzza a turistákat. Van itt japán- és alpesi kert, de az igazi sláger a több mint 120 éves pálmák gyűjteménye. Ezek a pompás növények régen a cári hivatalnokok székhelyeit díszítették.
A város határain belül van a £agiwenicki erdő. Ez a legnagyobb városi erdő Lengyelországban, területe több mint 12 négyzetkilométer. A területet behálózzák a gyalogosoknak, kerékpárosoknak és lovasoknak kijelölt turistaútvonalak. A Rudzka-hegyen egy korszerű 580 méter hosszúságú bobpálya is található.

Vásárlás és szórakozás

align=left Sokan úgy vélik, hogy Łódź kiváló hely a vásárlásra – Az exkluziv, de mégsem drága boltok a Piotrkowska utcán es a kornyező utcákban találhatók. Emellett a város szélén megtalálhatóak a nagy bevásárlóközpontok, valamint hatalmas piacokat is találunk a £od¼hoz kozeli Rzgowban, Tuszynban, G³uchowban. Ide egész Lengyelországból jönnek, nemcsak vevők, hanem kereskedők is.
Łódź az utóbbi években a lengyelországi klubélet fővárosa lett. A bulik általában reggelig tartanak. Sok pub belső kialakitása szecessziós vagy eklektikus, ezeken kivul vannak modern berendezesűek, avantgard zenével. Bőségesen találunk exklutiv éttermeket, amelyek elsősorban a lengyel konyha specialitasait kínálják, de mediterrán, ortodox, és ázsiai vendéglő is akad szép számmal. A bevásárlás és szórakozás összekapcsolására kiváló példa a nemrégiben nyitott „Manufaktura” nevű bevásárló-szórakoztató és kulturális központ.

Kultúra és művészet

align=left A város a kultúra és a művészet fellegvára is. A színházak, mozik, múzeumok és galériák előadásai, programjai mellett rengeteg zenei, irodalmi és képzőművészeti rendezvényt kínál az éves program. Majdnem 60 különféle fesztivált illetve versenyt rendeznek minden esztendőben, ebből több nemzetközi jelentőséggel bír. A Nagyszínház kétévente balett-találkozókat rendez. A szakmai mesterkurzuson lehetőség van a koreográfiai és tánctechnikai tapasztalatcserére, a nézők pedig
nemzetközileg elismert művészek fellépéseiben gyönyörködhetnek. A XIX-században épült gyártelepen működő Łódź Art Center egy kulturális és művészeti központ. A központ kulturális intézetek székhelye, kiállítási hely, fesztiválok, konferenciák és találkozók otthona.

Természetvédelmi területek

align=left A város közeli és távolabbi környékének mintegy 10 százalékát borítja nemzeti park.Ezek nagyrészt erdészeti rezervátumok, amelyekben a természetes ökoszisztemák maradványait védik, elsősorban a ritka fákat, állatokat és madarakat. Ezeknek a parkoknak az összterülete majdnem 98ezer hektár. A legnagyobb a Jeziorsko rezervátum, ahol egy mesterséges víztárolóban valóságos madárparadicsom fogadja az ide érkezőket. De egyéb látnivalók is vannak a környéken, ebből mutatunk be most néhányat:

Fatemplomok Wielunban

align=left Wieluñ környékén csodálatos fatemplomokban gyönyörködhetnek a különlegességeket kedvelők. Ezek az épületek egyhajósak, a hajókhoz építették az oszlopos szerkezetű harangtoronyokat. . A legszebb templomok: Grêbieñ (ez a legidősebb templom a környéken), Gaszyn, Kad³ub, £aszew, Popowice es Wiktorow. Az épületek egységes stílust képviselnek, kicsit talán hasonlítanak a Szatmárban található magyarországi fatemplomokhoz, de csak első látásra.

Boruta ördög vára

align=left A £êczycaban található várat 1350-ben építették Kazimierz Wielki király megbízásából. Védőfalak veszik körül, amelyek közösek a várossal. £êczyca lakói ma is úgy vélik, hogy a vár a Boruta nevű ördög székhelye. A múzeumban az ásatásokból származó tárgyak mellett a legendás ördög különféle ábrázolásait is megtalálhatjuk. A toronyból megcsodálhatjuk a várost és a környéket. Augusztus végén minden évben lovagi tornákat is rendeznek itt.

Drzewica

align=left A Drzewicában levő várrom a Maciej Drzewiecki érsek megbízásából 1527-35 közötti időszakban épült erődítmény maradványai.Az épület négy sarkán található tornyok a mai napig mély benyomást tesznek az ide érkezőkre A XVIII. század vége óta az erődben volt a bencés nővérek kolostora, de az 1814 ben kitört tűzvész miatt kénytelenek voltak elhagyni a várat, és a Szentkereszt-hegyekben fekvő ¦wiêta Katarzynaba költöztek.

Kajakozni jó

align=left Az aktív pihenést kedvelők különösképpen sok lehetőséggel találkozhatnak a város környékén.
A kajakosoknak első számú célpont a Pilica folyó turistaútja, amely Közep-Lengyelország egyik legszebb völgye. A következő városokon keresztül kanyarog az útja: Przedborz, B±kowa Gora, Sulejow, Spa³a és Inow³odz. Érdemes meglátogatni a Warta folyót is, ami a ³odzka-földi szakaszon festői szépségű természetvédelmi területeken folyik keresztül. A haladó kajakozóknak a Widawka,
Rawka vagy Drzewiczka folyókat is érdemes felkeresni.

3000 km bringaút

align=left A ³odzkie vajdaság a turistáknak több mint 3000 km bicikliutat kínál. A bicikliutak többsége a terület legattraktivabb helységei között vezetnek. Vannak hosszabb, több nap alatt bejárható utak is, szálláslehetőséggel. Ilyen péleául Zygmunt Goliat kerékpárútja, ami a Sulejowski-tavak körül vezet, vagy a Forró Források Turistaútja.

Fedezzük fel

align=left Természetesen lehetetlen egy ilyen hatalmas terület minden látványosságát egy cikkben felsorolni. Lengyelországban mindig szívesen fogadták a magyarokat, ez ma sincs másként. Nemcsak azért érdemes ide eljönni, hogy pihenjünk, sportoljunk, hanem rengeteg dolgot tanulhatunk is, hogy hogyan lehet ápolni évszázados hagyományainkat, kultúránkat, hogy az mégis megfeleljen a huszonegyedik század kihívásainak.
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny