x

Łódź, a zöld város

Ha Lengyelország, mint turisztikai célpont itthon szóba kerül, a legtöbbeknek Krakkó, esetleg Varsó jut eszébe. Pedig ez a hatalmas ország rengeteg olyan látnivalót is kínál, amit csak egy kis utánajárás, vagy interneten való böngészés után találunk meg. Egy ilyen gyöngyszem például Łódź és környéke.

Rengeteg zöld

Bár Łódźnak nagyvárosi jellege van, rengeteg zöldterületet találhatunk itt. A legtöbbet látogatott hely a Park na Zdrowiu. Van itt állatkert egzotikus állatokkal, a Lunapark pedig kiváló szórakozási lehetőség helybelieknek és látogatóknak egyaránt. A közeli fűvészkert mágnesként vonzza a turistákat. Van itt japán- és alpesi kert, de az igazi sláger a több mint 120 éves pálmák gyűjteménye. Ezek a pompás növények régen a cári hivatalnokok székhelyeit díszítették.
A város határain belül van a £agiwenicki erdő. Ez a legnagyobb városi erdő Lengyelországban, területe több mint 12 négyzetkilométer. A területet behálózzák a gyalogosoknak, kerékpárosoknak és lovasoknak kijelölt turistaútvonalak. A Rudzka-hegyen egy korszerű 580 méter hosszúságú bobpálya is található.

Vásárlás és szórakozás

Sokan úgy vélik, hogy Łódź kiváló hely a vásárlásra – Az exkluziv, de mégsem drága boltok a Piotrkowska utcán es a kornyező utcákban találhatók. Emellett a város szélén megtalálhatóak a nagy bevásárlóközpontok, valamint hatalmas piacokat is találunk a £od¼hoz kozeli Rzgowban, Tuszynban, G³uchowban. Ide egész Lengyelországból jönnek, nemcsak vevők, hanem kereskedők is.
Łódź az utóbbi években a lengyelországi klubélet fővárosa lett. A bulik általában reggelig tartanak. Sok pub belső kialakitása szecessziós vagy eklektikus, ezeken kivul vannak modern berendezesűek, avantgard zenével. Bőségesen találunk exklutiv éttermeket, amelyek elsősorban a lengyel konyha specialitasait kínálják, de mediterrán, ortodox, és ázsiai vendéglő is akad szép számmal. A bevásárlás és szórakozás összekapcsolására kiváló példa a nemrégiben nyitott „Manufaktura” nevű bevásárló-szórakoztató és kulturális központ.

Kultúra és művészet

A város a kultúra és a művészet fellegvára is. A színházak, mozik, múzeumok és galériák előadásai, programjai mellett rengeteg zenei, irodalmi és képzőművészeti rendezvényt kínál az éves program. Majdnem 60 különféle fesztivált illetve versenyt rendeznek minden esztendőben, ebből több nemzetközi jelentőséggel bír. A Nagyszínház kétévente balett-találkozókat rendez. A szakmai mesterkurzuson lehetőség van a koreográfiai és tánctechnikai tapasztalatcserére, a nézők pedig
nemzetközileg elismert művészek fellépéseiben gyönyörködhetnek. A XIX-században épült gyártelepen működő Łódź Art Center egy kulturális és művészeti központ. A központ kulturális intézetek székhelye, kiállítási hely, fesztiválok, konferenciák és találkozók otthona.

Természetvédelmi területek

A város közeli és távolabbi környékének mintegy 10 százalékát borítja nemzeti park.Ezek nagyrészt erdészeti rezervátumok, amelyekben a természetes ökoszisztemák maradványait védik, elsősorban a ritka fákat, állatokat és madarakat. Ezeknek a parkoknak az összterülete majdnem 98ezer hektár. A legnagyobb a Jeziorsko rezervátum, ahol egy mesterséges víztárolóban valóságos madárparadicsom fogadja az ide érkezőket. De egyéb látnivalók is vannak a környéken, ebből mutatunk be most néhányat:

Fatemplomok Wielunban

Wieluñ környékén csodálatos fatemplomokban gyönyörködhetnek a különlegességeket kedvelők. Ezek az épületek egyhajósak, a hajókhoz építették az oszlopos szerkezetű harangtoronyokat. . A legszebb templomok: Grêbieñ (ez a legidősebb templom a környéken), Gaszyn, Kad³ub, £aszew, Popowice es Wiktorow. Az épületek egységes stílust képviselnek, kicsit talán hasonlítanak a Szatmárban található magyarországi fatemplomokhoz, de csak első látásra.

Boruta ördög vára

A £êczycaban található várat 1350-ben építették Kazimierz Wielki király megbízásából. Védőfalak veszik körül, amelyek közösek a várossal. £êczyca lakói ma is úgy vélik, hogy a vár a Boruta nevű ördög székhelye. A múzeumban az ásatásokból származó tárgyak mellett a legendás ördög különféle ábrázolásait is megtalálhatjuk. A toronyból megcsodálhatjuk a várost és a környéket. Augusztus végén minden évben lovagi tornákat is rendeznek itt.

Drzewica

A Drzewicában levő várrom a Maciej Drzewiecki érsek megbízásából 1527-35 közötti időszakban épült erődítmény maradványai.Az épület négy sarkán található tornyok a mai napig mély benyomást tesznek az ide érkezőkre A XVIII. század vége óta az erődben volt a bencés nővérek kolostora, de az 1814 ben kitört tűzvész miatt kénytelenek voltak elhagyni a várat, és a Szentkereszt-hegyekben fekvő ¦wiêta Katarzynaba költöztek.

Kajakozni jó

Az aktív pihenést kedvelők különösképpen sok lehetőséggel találkozhatnak a város környékén.
A kajakosoknak első számú célpont a Pilica folyó turistaútja, amely Közep-Lengyelország egyik legszebb völgye. A következő városokon keresztül kanyarog az útja: Przedborz, B±kowa Gora, Sulejow, Spa³a és Inow³odz. Érdemes meglátogatni a Warta folyót is, ami a ³odzka-földi szakaszon festői szépségű természetvédelmi területeken folyik keresztül. A haladó kajakozóknak a Widawka,
Rawka vagy Drzewiczka folyókat is érdemes felkeresni.

3000 km bringaút

A ³odzkie vajdaság a turistáknak több mint 3000 km bicikliutat kínál. A bicikliutak többsége a terület legattraktivabb helységei között vezetnek. Vannak hosszabb, több nap alatt bejárható utak is, szálláslehetőséggel. Ilyen péleául Zygmunt Goliat kerékpárútja, ami a Sulejowski-tavak körül vezet, vagy a Forró Források Turistaútja.

Fedezzük fel

Természetesen lehetetlen egy ilyen hatalmas terület minden látványosságát egy cikkben felsorolni. Lengyelországban mindig szívesen fogadták a magyarokat, ez ma sincs másként. Nemcsak azért érdemes ide eljönni, hogy pihenjünk, sportoljunk, hanem rengeteg dolgot tanulhatunk is, hogy hogyan lehet ápolni évszázados hagyományainkat, kultúránkat, hogy az mégis megfeleljen a huszonegyedik század kihívásainak.
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu