x

Termálvizes lubickolás

Termálvizes lubickolás

A turisták több száz kilométert is megtesznek ahhoz, amihez nekünk sokszor még csak el sem kell utaznunk. Budapestet például szinte minden útikalauz a fürdők fővárosaként tartja számon, strandjai közül némelyik nyáron este tízig is nyitva van.

Nincs is annál kellemesebb nyári program, mint megmártózni a kivilágított medencékben, utána pedig esti városnéző sétára indulni. Strandjaink többségében külön medencében van a gyógyvíz, a termálvíz, vagy az alacsonyabb hőfokú hévíz. A harminc fok feletti gyógyvízben mindenkinek jól esik megmártózni, mert ellazítja az izmokat, a hő hatására a bőr pórusai kitágulnak és megtisztulnak, így testszépítő hatásuk is van. Ha valamilyen panaszunk van, vagy szeretnénk megelőzi bizonyos betegségeket, célirányosan válogatunk gyógyfürdőink között. Gyógyvizeink egy része kalcium-, magnézium-, és hidrogén-karbonát ionokat tartalmaz, ami jótékonyan hat a reumatikus betegségekre, némelyikük emellett szénsavban is gazdag, ami már a szív- és gyomorbetegségek kezelésére szolgál.

Ha ilyen vizet szeretnénk kipróbálni, akkor a Gellért-fürdőt, a Császár, a Lukács, a Rácz vagy a Rudas-fürdőt keressük fel. Mindegyikben megtalálható az a földes, meszes víz, amit a régi freskók és a mozaikok tanúsága szerint már a rómaiak is felfedeztek, sőt használtak is. A gyönyörűen felújított Gellért-fürdőben kültéri és beltéri medence is van, így akár a szabadban is elmerülhetünk a gyógyító vízben. A belső medencék között hőfok szerint is válogathatunk, van külön férfi és női részleg, ahol a fürdőruha viselése sem kötelező. Minden medence fölött olvasható, hogy mennyi időt ajánlott benne eltölteni, különben a jóból is megárt a sok. Ha termálvizek vagy hévizek közül választunk, akkor is sokat teszünk az izületeinkért, a reumás betegségek gyógyításáért. Termálvíznek az a hévíz nevezhető, amelynek a hőmérséklete meghaladja a 30 °C-ot. Ilyen víz található a Római fürdőben, Pünkösdfürdőn és Csillaghegyen, melyek óriási parkosított területen, a város peremén találhatók, távol a zajtól és szennyezett levegőtől.