x

Nyári bőrápolási tanácsok

Nyári bőrápolási tanácsok

A bőrápolás nem csak kozmetikai vagy esztétikai kérdés, hanem betegségmegelőzést szolgál. Nagyon sok olyan beteg keresi fel nyáron és kora ősszel a bőrgyógyászati szakrendelőt, akiknek panaszai és akár betegséggé súlyosbodó bőrelváltozásai a helytelen bőrápolás következtében alakultak ki.

Nyáron a tartósan 30 C feletti hőmérséklet miatt kitágulnak a bőrerek, nő a hőleadás, a napfénynek gyulladáskeltő hatása van, fokozódik a verejték-és faggyútermelés, és a bőrön lévő kórokozók is gyorsan szaporodnak a melegben. A gyakori mosdás viszont kiszárítja a hám felszínét. A gyermekek, a cukorbetegek, a túlsúlyos egyének, terhesek és azok a betegek, akik olyan gyógyszert kapnak, amely fényérzékenységet okoz, különösen oda kell, hogy figyeljenek a helyes bőrápolásra.

Fokozott izzadás esetén kívánatos a bőr megfelelő 5,5 pH-jának visszaállítása erre kifejlesztett tisztálkodó szerekkel. Tartós napozáshoz használjunk bőrvédő napkrémet, fejvédőt, napszemüveget és bőrt fedő könnyű ruhát. Nyáron gyakran alakul ki a verejték pangása miatt erősen viszkető piros színű mirigygyulladás, amely időnként gennyessé is átalakulhat. Hintőporral kell szárítani, természetes anyagú ruha viselése javasolt. Napégés esetén hideg fürdő, gyulladáscsökkentő spray vagy hab javasolt. Az irritáló gél formájú alkoholos készítmények kerülendők. A gyakori bőrégés bőrdaganat kialakulásának megalapozója lehet.

A baktériumok okozta bőrbetegségek közös strandfürdők használatakor, sportesemények után alakulnak ki leggyakrabban. Felszínes bőrsérüléseken behatolhatnak a gennykeltő baktériumok, amelyek főleg gyermekeknél lázzal kísért, fájdalmas, duzzadt, sárgásbarna pörkkel fedett bőrelváltozásokat idézhetnek elő. Kezelése borogatás, a pörkök gondos eltávolítása és fertőtlenítő ecsetelés, majd hámosítás speciális bőrgyógyászati készítményekkel. Láz, nyirokcsomó duzzanat esetén antibiotikumok adása is szóba jön. A bőrön lévő duzzadt, vörös csomók párakötése, sebészi feltárása és ecsetelése járhat eredménnyel. Szintén bakteriális fertőzéshez kapcsolódik a hónaljhajlatban kialakuló tüszőgyulladás, amely helytelen szőrtelenítés következtében szokott kialakulni. Jegelés, alkoholos párakötés enyhítheti a panaszokat. Súlyos esetben a korábbiakhoz hasonló eljárás válik szükségessé.

A nyári mezítlábas járás során kicsiny, láthatatlan sérülések keletkeznek a lábon, a behatoló Streptococcus baktériumok lángnyelvszerű bőrgyulladásokat idézhetnek elő. Láz, hólyagképződés, bőrvérzés kísérheti. Időben elkezdett antibiotikum kúra megelőzheti a szövődményeket.

A gombás fertőzések talpon, a combbon, a lágyékhajlatban, a mell és a has alatti bőrredőkben egyaránt megjelenhetnek. Ecsetelők rendszeres használata, a bőr szárazon tartása, természetes anyagú fehérnemű viselete segít a panaszok elmúlásához. Kerülendő a közös strandfürdő használata fertőzés veszélye miatt. Cukorbetegek, májbeteg és gyenge immunrendszerűek számára indokolt lehet a gombaellenes tabletták szedése, ha a fertőzés súlyos mértékű.

A herpesz vírus infekciók gyakorisága a napfény hatása miatt nyáron kétszerese a téli szezonban észlelt eseteknek. Erőltetett napozás után a gyorsan, néhány óra alatt kialakulnak a tünetek. Acylovir tartalmú krémek, oldatok elsősorban a nyálkahártyán hatásosak. Szárító paszta, nyugtató krém használata javasolt. Súlyos esetben tabletták szedése is indokolt lehet.

Rovarcsípéskor gyulladáskeltő anyagok jutnak a hám alatti bőrbe. A reakciók lehetnek gyengék, erősek, akár életet veszélyeztetők is. Ismert allergia esetén legyen az egyénnél allergiaértesítő lap, ellenanyag is. Súlyos szívpanaszok, fokozódó ödéma esetén vénás injekció adása válik szükségessé. A házi légy takaratlan sebbe rakja a petéit, majd azok kikelve a seb szöveteivel táplálkoznak. Hidrogén-peroxidos pezsegtetés hatására a lárvák eltávoznak.

A nyaralás alkalmával gyakran fogyasztunk ismeretlen összetételű ételeket. Csalánkiütés, szem körüli duzzanat jelentkezhet, náthaszerű tünetek, hányinger, láz, hasmenés léphet fel, pl. csiga, kagyló, déli gyümölcsök fogyasztásakor. Kezelésére diéta, bő folyadékfogyasztás javasolt, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése mellett.

Különböző gyógyszerek is kiválthatnak viszkető bőrkiütést, bizonyos esetekben a fény elősegítheti a kiütések megjelenését. A gyanúba vett gyógyszert el kell hagyni, gyulladáscsökkentő szteroid szedése indokolt lehet. Rendelkezésre állnak allergiaszűrő vizsgálatok, ahol az allergiát igazolni lehet.