x

A vízzel kapcsolatos wellness

A vízzel kapcsolatos wellness

A Spa kifejezés három kezdőbetűből tevődik össze, a latin „sanus per aquam” (= egészség a víz által) rövidítése. A kifejezésnek ókori fürdőkultúra vonatkozása is van. A Spa létesítmények rendszerint a vízzel kapcsolatos wellness elemekre épülnek.

A Spa-Hotel kifejezés eredetileg az Amerikai Egyesült Államokból ered és ott olyan létesítményekre utal, ahol európai gyógyfürdőzést ajánlanak.

A Spa létesítmények többek között a következőket kínálják: gőzfürdők, Kneipp-kúrák vagy thalasso-kezelések. A vízben végzett gyógyító terápiák is az ajánlatok között szerepelnek: pl. hidroterápia, water balancing, aqua wellness, stb.

Az ún. Day Spa kínálata: szépség, jó közérzet és fitness legfeljebb egy nap erejéig. Akinek nincs ideje (vagy nem szeretne) hosszabb ideig ilyen helyen tartózkodni, választhatja ezt a rövidebb variációt is. Az ajánlatok között szerepel pl. egy „fitness nap” (külön edzővel, szauna, arc- és testkezelések, thalasso terápia stb.), vagy megemlíthető például a „szépségnap” (peeling, masszázs, szauna, manikűr, arckezelés, make-up és személyre szóló tanácsadás).

A kezelések tényleges haszna a kezelő szakképzettségétől valamint a létesítmények, berendezések és eszközök minőségétől és funkciójától függ.