x

Légzés és meditáció

Légzés és meditáció

A hagyományos kínai orvoslás légzés- illetve meditációs terápiája. A Qi jelentése hatás (életenergia) a Gong jelentése pedig gyakorlás és munka.

A Qigong (csikung) a 3000 éves kínai filozófiához és gyógyításhoz nyúlik vissza. A Qigong gyakorlatokat Huoa-Tuo (112-207) kínai orvos fejlesztette ki. Az általa kifejlesztett "Öt állat" gyakorlatsorozatból alakult ki a mai Qigong és tai chi is.

A Qigong meditációs-, mozgás- és légzéstechnika, amely szabályozza a vegetatív idegrendszert és segítséget jelent működési zavarok ellen.

Létezik egy „kemény” és egy „nyugodt” módszer. A „kemény” azt jelenti, hogy a kozmikus energia rendkívül nagy erőt eredményez, mely a testet a dárda hegyénél erősebbé, a kéz élét pedig a kőnél keményebbé teszi.

Általában a „nyugodt” Qi-t alkalmazzák. A finom gyakorlatok elegendők a Qi gyógyító hatásának aktiválásához. A gyakorlatok lassúak és nyugodtak, könnyen megtanulhatók és nem igényelnek sok helyet. Napi 10-15 perces tréning elegendő. A gyakorlatok végzésével a betegségek megelőzhetők ill. a panaszok enyhíthetők. A rendszeres napi gyakorlás ezen kívül erősíti a koncentrációképességet és gondoskodik a belső nyugalomról. A Qigongot gyakran alkalmazzák az akupunktúra kiegészítéseként.

A könnyű gyakorlatok ajánlatosak a lazításhoz és biztosan nem károsak. A vegetatív idegrendszer szabályozása, az autogén tréninghez hasonlóan, bizonyosnak vélhető. Ebből a szempontból a Qigong számos betegség, panasz és érzelmi zavar esetén is kiegészítő módszerként alkalmazható.

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • A jóga az önismeret útja


      A légzőgyakorlatokhoz hasonlóan a mentális gyakorlatok végzése is a gyógyulás alapjának tekinthető minden betegségnél. Ezek a gyakorlatok kedvezően hatnak a pszichés történésekre, és...

  •