x

Csikung a vízben

Csikung a vízben

Különleges élmény a csontig hatoló, dermesztő hidegben kellemes, meleg vízbe bújni, néhány speciális gyakorlatot végezni, és közben érezni, ahogy újra életre kel minden porcikánk és oldódik a stressz. Miközben a blokkolt energia újra áramlásnak indul, könnyebbek, felszabadultabbak, fesztelenebbek leszünk. Fejünk a benne lefutó relaxprogramtól lassan kitisztul, eltűnnek a nyomasztó gondok. Csodalátos érzés széttárt karokkal ellazulni a langyos vízben, s közben nem gondolni semmire – ez a vízi Qigong.

A Qigong (csikung)nem más, mint a meditáció egyik formája, ami egy különös mozgáskultúrában jelenik meg. Formái napjainkban tovább finomodnak. Szellemi hátterét a yin-yang filozófia, „teljesség a sokoldalúságban” adja. Tulajdonképpen a testen belüli energia keringetésének tudománya. Ezt az energiát nevezik csínek. Vannak külső-belső (úgynevezett wai dan) energiafejlesztő és -keringető meditációs tanítások, és itt van a legújabb őrület, ami mindenkit megnyugtat: a vízi Qigong. A simogató meleg vízben szabályozza a vérkeringést, legalább annyi kalóriát éget el, mint egy kiadós futás, és bevált módszer a cellulit enyhítésére.

Aki időt és energiát fordít a most ismertetett gyakorlatokra, fokozhatja egészségét, növelheti életerejét, hozzáférhet azokhoz az igazságokhoz, amelyek csak az önmagunk felé fordulás révén ismerhetők meg. Ehhez persze tudnunk kell, mi is az a Qi (csi). A csi a test különböző részein található pontokat összekötő energia. Néhol a csi keringése blokkolt, s ez különféle panaszokat okoz. Az akupresszúrás pontokra kifejtett enyhe nyomás újra megindítja az energiaáramlást, és pozitívan befolyásolja az idegrendszert. A chi mellett nem árt ismernünk a meridiánokat, azaz az egész testet behálózó energiapályákat.

A kínaiak többféle módszert ismernek az energiaáramlás megindítására. Az egyik ilyen a Qi-masszázs, ami viszont Japánból indult el: tokiói szakértők fejlesztették ki a százkilencvennyolc speciális fogást. Ezek a gyengéd simogatástól az egész test súlyával adott erős nyomásig fokozódnak. Aromakozmetikával egészíthető ki.

Szellemi és lelki energiák harmonizálása

Az energiakiegyensúlyozó hasonló keleti testgyakorlási formák alapja a meditáció, amelynek jelentése szó szerint: gyakorlás. Valójában azonban befelé tekintést kell értenünk alatta. Gyakorlása közben mélyen elmerülünk magunkban és tudatunkban. Indiában a meditáció különleges formái már hatezer évvel ezelőtt megtalálhatók voltak. Előfordul a buddhista, az iszlám, de a keresztény hagyományokban is. A meditációs technikának sokféle módja ismeretes. A legismertebb transzcendentális meditáció, amelynek során egy mantrát vég nélkül ismételnek. A mantra hangkombináció, de helyettesítheti egy költemény vagy képzelt szöveg is. A hatást egyhangú zene, vízcsobogás vagy más, hasonló hatások erősítik. A meditációt végző 15 percre egyenes testtartást vesz föl, vagy lótuszülésben helyezkedik el. Összpontosítja légzését (a test és a lélek között ugyanis ez a közvetítő), és önmagában ismétli újra és újra a mantrákat.

Az aqua Qigong során rendkívül egyszerűnek tűnő, ám igen erőteljes, mély hatású gyakorlatokat kell végezni 28 fokos vízben. Hatására az izmok lazábbak, mégis feszesebbek lesznek, a test energiával telítődik, és az egyes pontok energiablokádjai oldódnak.

Az aqua aerobiktól eltérően a gyakorlatok nem túl feltűnőek, láttukra nem csődül össze az uszoda népe, mégis igen hatékony. Mozdulatait a langyos vízben könnyebb elvégezni, mint a talajon, így annak sem kell lemondani róla, aki ízületi panaszokkal küzd. Fontos, hogy a gyakorlás előtt kicsit ellazuljon. Merüljön el vízben, hagyja, hogy a meleg átjárja testét, majd végezzen a medence szélén pár lazító-nyújtó gyakorlatot.

A vízi meditációhoz kitűnő alapot nyújthat egy-két hossznyi hátúszás, mégpedig lassabb ütemben. A víz alatti úszás és a lebegés ellazít, kinyújtja az izmokat, a súlytalanság érzése pedig elringat. Közben próbáljon egyre jobban az úszásra koncentrálni, evvel el is kezdte a vízi Qigongot.

„A gólya köröz a víz felett”, „a sárkány játszik a hullámokkal” – ugye, milyen képszerű? Ez a Qigong egyik jellemzője.

Először válasszon ki négy-öt gyakorlatot, amelyeket egymás után fog végezni. Érezze közben a feszültséget az izmaiban, ám ne terhelje túl őket. Időnként tartson szünetet, ilyenkor feküdjön a hátára, és lélegezzen mélyeket. Ha van energiája, beiktathat pár tempósabb úszást is. A lényeg, hogy a végén lazító, levezető gyakorlatok zárják le a chi-gongot, esetleg kicsit relaxáljon a szaunában. Legvégén gyors hideg zuhannyal fejezze be – így megújult energiával térhet vissza a mindennapokba.

Gyakorlatok

1. A hattyú szeli a vizet

Derékig érő vízben álljon minél szélesebb terpeszállásba. Térdeit kissé hajlítsa be, de csak annyira, hogy még biztosan álljon a lábán. A víz így maximum mellmagasságig érjen. Engedje le lazán a kezét, kezdjen el koncentrálni. A tenyere nézzen felfelé, és kezdje el felemelni a karját, mintha a vizet fel akarná emelni. Mindkét karját széles ívben vigye a víz, majd a feje fölé. Ha teljesen kinyújtózott, érintse össze tenyereit, közben emelje fel a sarkai és mély belégzés közepette összezárva hozza le a melle elé és eressze le a sarkait. Itt váljanak szét a tenyerei, merítsen oldalra és lefelé, és ismételje meg a gyakorlatot tízszer.

A mell- és karizmainak optimális karbantartója ez a feladat.

2. Úszik a vízben a béka

Maximum nyakig érő vízben hajlítsa be kissé a térdeit. Kis terpeszállás, kicsit emelje fel a sarkát, hogy a testsúlya akár a lábujjaira nehezedjen. Két kezével végezzen mellmagasságban lassú úszó mozdulatokat, ahogy a béka szeli a vizet. Lélegzése közben legyen szabályos. Szorítsa össze a popsiját, és próbáljon meg a helyén maradni. Akkor végzi jól a gyakorlatot, ha keze olyan mozdulatot ír le, mint az úszó béka lába, és legalább egy percig kitart.

Felsőtestét, hátát és popsiját mozgatja át, dolgoztatja meg ez a feladat.

3. A gólya köröz a víz felett

Széles terpeszállás, mellig érő víz. Nyújtsa előre mindkét kezét könyökben behajlítva úgy, hogy az ujjhegyek egymás felé forduljanak, kissé össze is érheztnek. Így kezdjen el maga előtt szép, nagy nyolcasokat leírni anélkül, hogy nagyobb hullámokat csinálna, vagy kezei kiemelkednének a vízből. A víz alatt a kézfejei mindig maradjanak párhuzamosak a víz felületével. Egyensúlya megőrzése érdekében a testsúlyát időnként helyezze át egyik lábáról a másikra. Legalább húsz kört írjon le. Először lassan, majd egyre tempósabban végezze a gyakorlatot.

Vállizomzatát lazítja, a felső karizmokat erősíti, és az egész felsőtestet átmozgatja ez a feladat.

4. A sárkány játszik a hullámokkal

Ennél a gyakorlatnál a súlypont a test középső részére esik, ezért a lábakat széles terpeszállásban támasztjuk ki. Akkor a leghatásosabb, ha a víz hasig, legfeljebb mellig ér. Tenyereit tegye össze – ez lesz a sárkánykígyó feje. Képzelje el, amint a kígyó hosszú feje éppen előbújik a vízből: írjon le karjaival óriási nyolcasokat. A nyolcasok hasa a vízben, legyen, tetejük körülbelül az orrával egy magasságban a víz felett legyen. Akkor végzi jól a gyakorlatot, ha közben a súlypontáthelyezések miatt az egész teste mozgásba lendül.

Karját, mellét, lábát és popsiját feszesíti, erősíti ezzel a feladattal, feltéve, hogy legalább húsz darab nyolcast megcsinál.

5. Felszáll a vízről a madár

Széles terpeszben álljon a mellig érő vízben. A bal térdét hajlítsa be, a jobb lábát feszítse meg. Ugyanakkor a bal karját egyenes tartásban emelje ki a vízből, a jobbat pedig szorítsa a combjához. Most végezze el a gyakorlatot fordítva: jobb térd behajlít, bal láb megfeszít. Jobb kar egyenesen felemelkedik, kiemelkedik a vízből, bal kar a combhoz szorítva a vízben marad. A gyakorlatokat már folyamatosan is csinálhatja, egy idő után úgy fogja érezni, mintha egy-egy szárnnyal szárnyalna.

A feladat a vállakat, a vállövi izmokat és a karokat erősíti.

6. A teknős behúzza a nyakát

Ha nem fél a víz alá merülni, akkor egy extra gyakorlatot még bemutatunk. Képzelje el a teknősbékát, amint visszahúzódik a páncéljába. Hajlítsa be kissé a bal lábát, helyezze rá a testsúlyt, a jobbat nyújtsa ki hátrafelé. Két kezét nyújtsa előre, és érezze, ahogy megnyúlik a teste. Fejét hajtsa előre és lefelé, álla érjen a víz felszínéhez. Vegyen egy jó mély lélegzetet, állát hajtsa a mellkasához, majd két kezét és lábát is húzza a törzséhez. Lassan fújja ki a levegőt a vízben. Háromszor végezze el a gyakorlatot, mindegyik oldalon.

A zsírégetést gyorsítja ez a gyakorlat.

Dénes Vanda