x

Lézerrel a szőr ellen

Lézerrel a szőr ellen

A szőrtelenítési eljárások közül a végleges szőreltávolítások valamilyen elektromos berendezéssel, vagy újabban lézeres kezeléssel történnek. A korábbi elektromos epilációt többfajta berendezéssel végezték.

Ilyen volt a rövidhullámú elektromos szőrtelenítés, melynek során egy vékony, ún. epilálótűt (ez lehetett teflonbevonatú, hosszabb-rövidebb, hajlított, különböző vékonyságú tű) a szőrszál mentén a szőrtüsző aljáig vezették. Ezután a gépezet bekapcsolásakor a tű hegyével érintkező szövetekben ún. ellenállási hő keletkezett, mely a fehérjék kicsapásával elpusztította és így új szőrszál termelésére képtelenné tette a szőrhagymát. A kezelés mérsékelt fájdalommal járt és a gyakorlatlanabb kezelő a nem megfelelően adagolt áram miatt hegesedést is előidézhetett. A kezelések után a bőrterület kissé gyulladt és enyhén duzzadt lehetett.

Az utóbbi években terjedtek el a lézeres epilálókészülékek. Mint tudjuk, a LASER betűszó az angolból átvett rövidítése a gerjesztett fénysugárzásnak (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation). A gerjesztés történhet fénnyel, elektromos árammal vagy kémiai reakciók felhasználásával. Ez utóbbi hatására a gerjesztett anyag egyszerre sugározza ki az energiafeleslegét különböző színű fénysugár formájában. (Nem minden lézersugár látható!)

A gerjesztett anyag halmazállapotától függően különböző lézerkészülékek vannak forgalomban. Pl. szilárdtest-lézer a rubin és a YAG, folyadéklézer a festéklézer és gázlézer az argonion- vagy a szén-dioxid-lézer.

Epilációra leggyakrabban alkalmazott a neodinium YAG és az alexandritlézer. Mindkettő a szilárdtest-lézerek családjába tartozik, ezek lézerrudakat tartalmaznak. Előnye, hogy a lézergáz vagy -folyadék elszökése a kilyukadt tartályból nem fordulhat elő. Gerjesztésük fénnyel történik.

Mindkét lézer jó hatásfokkal működtethető hozzáértő kézben. A lézercentrumokban mindig előzetes megbeszélés, vizsgálat alapján döntik el, hogy valakinek végezhető-e lézeres epiláció. Próbaepilációt is végeznek annak kiszűrésére, hogy túlérzékenység, gyulladás stb. milyen mértékben várható a kezelések után. A lézerrel történő végleges szőrtelenítés esetén is több alkalommal kell megjelenni, tekintettel a szőrzet háromfázisú növekedési ütemére. Mint tudjuk, véglegesen csak a növekedési fázisban levő szőrszálakat lehet eltávolítani, ez pedig kívülről nem látszik. A kezelések nem olcsók, de végleges megoldást hoznak.

Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy epilálás javasolt a serdülőkor elérése után mindenfajta szőrnövési rendellenesség, illetve műtéti területek előkészítése (elsősorban plasztikai beavatkozások) esetén. Az ellenjavallatok között szerepelnek a kezeletlen cukorbetegség, hegtúltengésre való hajlam, bármilyen bőrfertőzés a kezelendő területen. Valamennyi depilációs (átmeneti) és epilációs (végleges) szőrtelenítési eljárás esetén be kell tartani az előírásokat, hogy a kellemetlen utóhatásokat kikerüljük és az esetleges maradandó kellemetlenségeket elkerüljük.