x

Hidratálás, iontoforézis, oxigén

Hidratálás, iontoforézis, oxigén

A napozást túlzásba vivőkön túl a dohányosok bőre is hamarabb öregszik, de ugyanúgy megviseli a bőrt a vízhiány is. Szeles időben a szabadban sokat tartózkodó emberek bőre is hamarabb ráncosodik, valószínűleg azért, mert a vízhiányos bőr kevésbé tud védekezni a többi károsító tényező ellen (mint például a napfény). A kozmetikai kezelés célja ezeknek a károsító tényezőknek az ellensúlyozása.

Az egyik alapvető kozmetikai kezelés a hidratálás.

A hidratálás a bőr víztartalmának növelését jelenti (görögül a víz: hidrosz). Ha jó minőségű hidratáló krémet használunk, perceken belül elsimítja a finom redőket, mert a bőr kifeszül, teltebbé válik. Olyan krémet kell választani, amely az évszakkal és a bőr természetes zsírtermelésével összhangban van. A jól kiválasztott nappali krém nem hagy csillogó fényt, és legalább fél napig nem is csillog át. Érdemes arra is vigyázni, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, mert ez is meglátszik a bőrünkön. Kívülről és belülről tehát egyaránt juttathatunk a bőrünkbe vizet.

Naponta több ezer tonna hidratáló krém fogy el a világ üzletközpontjaiban, drogériáiban. A hidratáló krémek elsősorban vízből és olajból állnak. A víz bejut a bőrbe, az olaj pedig bevonja, sőt átitatja a bőr felső részét, így nem engedve újra kiszáradni a bőrt. Ha azonban a bőr megviselt, száraz, ez nem mindig sikerül. Leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy ha kevés az olaj a krémben, akkor gyorsan újra kiszárad. Ha viszont sok, akkor elzárja az amúgy is küszködő bőrt a külső levegőtől. A kozmetikusnak viszont lehetősége van arra, hogy a legjobb arckrémeknél is intenzívebb hidratálást végezzen. Az ő feladata, hogy a rendelkezésre álló módszerek közül kiválassza az évszaknak és a bőr állapotának megfelelő kezelést. Ismernie kell vendége életkörülményeit, terveit is, hogy tudja, milyen környezeti hatások érték, de még inkább, hogy minek lesz kitéve a bőre (hideg, szél stb.).

A kozmetikus egyik módszere a víz bevitelére az elektromos áram. A vízzel ionokat (töltéssel rendelkező atomokat, molekulákat) is bevihetünk, ezt nevezzük iontoforézisnek. Az egyik, kozmetikusok által kedvelt ionos oldat éppen az, amit a kórházakban az intenzív osztályokon is gyakran használnak infúzióban. A vízzel különböző hatóanyagokat is be lehet juttatni a bőr gátrétege alá.

Az iontoforézisnél az alkalmazott áramerősség annyira alacsony, hogy általában nem érezhető. Egy gond azonban lehet: a legnagyobb szüksége az ilyen típusú kezelésre a szem környékének van – ugyanakkor az iontoforézis berendezések nagyobb része kellemetlen érzést vált ki az érzékeny bőrterületen. Szerencsére ma már kaphatók olyan gépek, amelyeknél a kifinomultabb feszültségszabályozás miatt ilyen probléma nem merül fel.

Egyetlen kezeléssel akár 6-8 milliliter folyadékot is be lehet vinni (egy kisebb kémcsőnek megfelelő mennyiség). Szemmel látható már a kezelés alatt, ahogy a kiszáradt bőr magához tér. A kezelés előtt érdemes mikrodermabráziót végezni a bőrhibák lecsiszolására és a bőr befogadóképességének fokozására. A megvastagodott, a bőrnek amúgy is szürkés színt kölcsönző szaruréteg eltávolítása után a bőr sokkal több folyadékot tud magába fogadni. A 6-8 milliliter folyadékot úgy osztjuk el, hogy abból 1-2 ml intenzív hatású szérum, a többi víz.

Iontoforézis kezelés

Az iontoforézist szükség szerint, általában 28 naponként érdemes megismételni mint fenntartó kezelést. Sok esetben alkalmazható. Például:

– Más kozmetikai kezelések után a bőr állapotának fenntartására.
– Betegségek, gyógyszeres kezelések után a bőr sokszor szemmel láthatóan megviselt. Ezen is sokat javít már egy kezelés is.
– Egyes szakszerűtlenül végzett házi, kozmetikai vagy orvosi bőrkezelések túlszárítják a bőrt. Ilyenkor gyors segítség az iontoforézis.

Az ultrahang ugyanarra alkalmas, mint az iontoforézis, de egy-két fontos különbséggel. Az egyik, hogy ezzel olajban oldódó molekulák is bevihetők. Az ilyen anyagoknak ugyanis nincs töltése, így az iontoforézis árama nem tudja mozgatni őket. Használható akkor is, ha az iontoforézis valami miatt nem: például ha a vendégnek elektromos szívritmus-szabályzója van ("pacemaker"), vagy olyan bőrterületeken, ahol egyébként az iontoforézis nem ajánlott (például régebbi készülékek esetén a szem körül). ultrahanggal bevinni csak olyan anyagokat szabad, amelyeket erre való alkalmasságát külön tesztelték.

Ultrahangkezelés

Az ultrahangnak kétféle hatása is van a bőrre: az egyik az, hogy felmelegíti a bőrt, méghozzá nemcsak a felszínen, hanem a mélyben is. A másik, hogy a bőr sejtjeire hatva fokozza a bőr áteresztőképességét, így sokszorta több hatóanyag be tud jutni, mint egyébként.

Egyes hatóanyagok (például antioxidánsok) bejutását nagynyomású oxigénnel is segítheti a kozmetikus. Ilyenkor a kezelés menete a következő lehet:

Nagynyomású oxigénterápia

Először is mikrodermabrázióval hámlasztást végez, ez a szaruréteg elvékonyításával megkönnyíti a hatóanyagok bevitelét.

–A vitaminokat savas formában viszi be, mert a tapasztalat szerint így sokkal jobban felszívódnak. Majdnem maró savasságú anyagokat használnak (pH 2).
– Ezután alkalmazza a nagynyomású (1,5 bar) oxigént. A fenti három tényező együttes alkalmazásával egy nagyságrenddel több hatóanyagot juttathatunk be.
– A kezelés után 7-10 napig erőteljes fényvédelem feltétlenül szükséges (egy napot sem szabad kihagyni).

Gyakori kérdés, hogy mennyire tartós az ilyen kezelések hatása. Erre a válasz az, hogy a modern kozmetika nem ér véget azzal, hogy a vendég kilépett az ajtón. A gondos kozmetikusnak otthoni ápolási tervet is kell készítenie, ráadásul a vendéggel együtt. Meg kell beszélniük azt is, milyen merényleteket tervez az illető saját bőre ellen. Olyan dolgokra is gondolni kell, hogy ha valaki nem iszik elég vizet, ezt sajnos a bőre is megsínyli. Hasonló a helyzet a székrekedésre hajlamosaknál. Ezeket is meg kell oldani, kíméletes módszerekkel.

A tapasztalat az, hogy ha sikerül a bőr víztartalmát helyreállítani intenzív módszerekkel, utána a bőr maga is jobban képes megőrizni a víztartalmat. Mint a sivatagi utazó, aki annyira kiszáradt, hogy nem képes elmenni az oázisig, de ha kap vizet, akkor a továbbiakban már magát is el tudja látni vízzel.

Kapcsolódó Tartalom