x

Enzimek – a fiatalító varázsszerek

Enzimek – a fiatalító varázsszerek

Az enzimek, a szervezet energiafolyamatainak nélkülözhetetlen fehérjemolekulái, igazi biológiai csodák. A biokémikusok becslése szerint körülbelül 20 ezer fajta enzim létezik, amelyek közül máig csupán 2500-at sikerült analizálni. A kutatók nagy jövőt jósolnak a továbbiak megismerésének – és persze előállításának is –, mivel fiatalító varázsszerek, természetes gyógyító szerek, egyesek pedig a hosszú élet esszenciái. Néhány, a hölgyek szépségét segítő enzim, kozmetikumok gyakori hatóanyaga.

"Bőrtisztító" proteázok

Fehérjeoldó hatású enzimek, amelyek eltávolítják az elhalt sejteket és aktivizálják a szövetek regenerálódását. Viszont igen érzékenyek a környezeti hatásokra: meghatározott pH-értékkel kell rendelkezniük, és tartósan nem érintkezhetnek vízzel. Nem hőállóak, rosszul bírják a meleget.

"Ráncsimító" papain

Saját tömegének akár harmincötszörösénél több állati eredetű fehérje lebontására és feldolgozására képes. E fehérje hatására a bőr enyhe hámlásnak indul, ezáltal gyorsabban regenerálódik, az elhalt hámsejtek hamarabb eltávolíthatóak. A bőr simábbnak, üdébbnek hat.

"Fiatalító" superoxid-dismutase (SOD)

Ez volt az első olyan enzim, amelyet felhasználtak a kozmetikai iparban. Antioxidáns hatású, vagyis leköti az úgynevezett agresszív szabad gyököket, azokat, amelyek az öregedésért is felelősek. A szervezetben eredetileg is vannak különböző antioxidánsok, amelyek között megtalálható a SOD. A kor előrehaladtával azonban ennek mennyisége fokozatosan csökken. Ezért kell pótolni különböző SOD-tartalmú szerekkel, amelyek ideális anyagok a bőr fiatalítására.

"Regeneráló" endonukleáz

A túlzott napozástól sérült bőrt – normális körülmények között – a szervezet saját regeneráló rendszere segítségével gyógyítja. A "kárelhárításban" az endonukleáz nevű enzim játssza a főszerepet. Ez indítja meg azt a gyógyító mechanizmust, melynek során a DNS molekula sérült része kiválasztódik, s helyére működőképes láncszem épül be. Súlyosabb leégés esetén az öngyógyító rendszert külső segítséggel kell erősíteni. Ilyen készítmények az endonukleáz-tartalmú szerek.

"Védelmező" koenzim – Q10

Az anyagcsere-folyamat fontos pillére. Megakadályozza a sejtekben a méreganyagok felhalmozódását és megköti a szabad gyököket. Régebben főleg táplálékkiegészítőként használták, ma azonban már kozmetikai krémekben is megtalálható. Pajzsként véd a környezeti ártalmakkal szemben, növeli a bőr önvédelmi mechanizmusát. A Q10 beindítja a sejtek "energiagyárait".

"Sebgyógyító" pantoténsavak

Fontos szerepet játszanak a sejtek anyagcseréjében, hiányuk bőrbetegségeket okozhat. A gyógyászatban már régen ismerik ezeket az enzimeket, amelyek felgyorsítják a sebek gyógyulását, megakadályozzák a kóros hegesedést és erősítik a hajszálak szerkezetét is. A bőrbe könnyen felszívódnak és bejutnak a mélyebb rétegekbe is. Számos krémben, bőrápolási termékben, samponban megtalálhatóak.

Nagy János

Patika magazin

Kapcsolódó Tartalom