x

Éljünk királynőként!

Éljünk királynőként!

Méz és tej - a világ legősibb szépítőszerei. A modern kutatásoknak köszönhetően most már azt is tudhatjuk, miért. Az alábbiakban néhány ötlettel szeretnénk Önöknek segíteni, hogy bőrük és hajuk szépségét sokáig megőrizhessék.

Kleopátra naponta tejfürdőbe merítkezett, Nofretete a bőrére mézmaszkot használt, Sissi pedig e kettő keverékére esküdött - a történelem koronás szépségei mindig is nagyra becsülték a méz és a tej csodálatos hatását.

A mai modern laborokban kiderítették, miféle titokzatos képesség rejlik bennük. Az eredmény: egyre több cég használja fel kozmetikai termékeiben ezeket a természetes csodaszereket vagy legalábbis a kivonataikat. Gondolte már arra, hogy maga a tej 2000 különböző anyagból tevődik össze? Fő alkotói tejzsírból, tejfehérjéből, tejsavból, létfontosságú vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből állnak. Mindezek kívülről védik a bőrt, aktiválják a vérkeringést, megtartják a nedvességét és élénkítik a kollagén és elasztinrostképződést - ez mindmind fontos az arcbőr számára, hogy szép és sima legyen.

A méznek körülbelül a 80 százaléka szőlő és gyümölcscukorból áll. Ezenkívül különböző vitaminokat, ásványi anyagokat, káliumot, magnéziumot és vasat tartalmaz, valamint a méhek ál tal termelt inhibin enzimet. Az utóbbi természetes módon konzerválja a mézet és egyidejűleg antibakteriális hatású, ez a fő oka annak, hogy a mézet mindig is csodaszerként használhatták.

ÖNTSÜNK TEJET A FÜRDŐVÍZBE!

A tejfürdő egészen lágyan oldja le a szennyező részecskéket - kellemesen ellazít egy feszült nap után. 15-20 percnyi fürdőzés (36-39 fokos vízben) már elegendő ahhoz, hogy a bőr olyan finom és selymes legyen, mint egy csecsemőé.

Nofretete-féle tejfürdő: A forró fürdővízbe 3 liter tejet kevert, amit virágmézzel, majd pár csepp illatos olajjal kevert el (szantálfa, szegfűszeg, rózsaolaj). Az így elkészült fürdő nemcsak illatosabb és kellemesebb lesz, de egyúttal olyan biológiailag aktív anyagokat is tartalmaz, mint amilyenek például a fehérjék, a különféle zsírok, szénhidrátok, vitaminok, ásványi sók, hormonok és nyomelemek. A fürdő frissít, és pótolja az elveszett energiát, ráadásul ezek az illatösszetevők még természetes módon dezodorálnak is.

Kleopátra-féle tejfürdő: Egy teli kád forró vízhez öntsünk 1 1/2 liter tejet és 1 1/2 csésze mézet. Az így elkészült tejfürdő izgató, bársonyos fényt kölcsönöz bőrünknek. George Sand-féle szépségfürdő: Aurore Dudevant bárónő, aki George Sand néven lett világhírű író, szintén rendszeresen vett a bőrét kisimító és felfrissítő fürdőket. Tegyünk kevés, 300 g tengeri sót a száraz fürdőkádba, majd nyissuk meg a melegvízcsapot. Melegítsünk 4 dl tejet, keverjünk hozzá 2 dl mézet, és öntsük a fürdővízhez. Töltsünk legalább 15-20 percet a kádban. Figyelem: száraz bőr esetében kevesebb sót és több tejet kell adni a fürdővízhez!

MÉZBEN REJLŐ SZÉPSÉG

A mézet a bőr és a haj ápolására már régóta használják. Hatóanyagait bőrünk hasznosítja a leginkább: sima és selymes lesz tőle. Nagy enzim és szervessavtartalmának köszönhetően tartósít és fertőtlenít is. Aki tetőtől talpig mézben szeretne dúskálni, az bízvást válogathat a különféle szépítőszerek között. Ezek a méhek termelte anyagokból más alkotórészeket is tartalmaznak - például viaszt és propoliszt. A viasz akkor keletkezik, amikor a mézelő méh a virágport és a nektárt felveszi, és a viaszmirigyén keresztül a potrohán újra kiválasztja. Ebből az először még világos, később már sárgásbarnás masszából építik fel a lépet. A méhviasz gyulladásgátló és allergiaellenes, anyaga olyannyira áteresztő, hogy egyáltalán nem akadályozza a bőr lélegzését. Kis mennyiségben a mézben is megtalálható ragacsos állagú propoliszt a méhek a lépen keletkező repedések tömítésére használják. Ez a gyantához hasonló massza baktériumölő, fertőtlenítő hatású enzimeket tartalmaz - ideális eszköz a bőrproblémák megszüntetésére.

Megjegyzés: Kevesen tudják, de álmatlanság ellenszereként is alkalmazható a méz. Próbáljuk meg feloldani a mézet meleg tejben, lefekvés előtt. Ennek az italnak a hatóanyaga a szerotonin, alapanyaga a triptofán, amely segíti az alvást.

FRISSÍTŐ TEJKOKTÉLOK

A tej tápanyagkoktéljának egészségünkre gyakorolt hatását kutatók még korántsem fejtették meg egészen. A legújabb elméletek jelenleg a tejben lévő rákellenes hatású linolsavra összpontosítanak. Ezek a savak alighanem a rákkeltő befolyásoktól védik a sejteket. Ezt ugyan eddig csak állatkísérletek tanúsítják, annyi azonban bizonyos, hogy a tejsavó fogyasztása fitté tesz. Iktassunk be időnként egy tejsavónapot! Ez a folyékony melléktermék a sajt tejből való készítésekor keletkezik. A benne lévő tejcukor gyógyítja a gyomrot, a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pedig pozitívan befolyásolják az anyagcserefolyamatot. S ez hamarosan megmutatkozik a bőrünkön is. A tejjel szemben a tejsavnak az a döntő előnye, hogy szinte teljesen zsírmentes, s így az elhízás veszélye nélkül naponta megihatunk akár egy liternyit is belőle.

TEJES, MÉZES HAJÁPOLÁS

Az egészséges haj számára a legfontosabb előfeltétel az egészséges fejbőr. A samponban lévő tejsav a hajmosás által a tejfürdőhöz és testápolókhoz hasonlóan erősíti fejbőrt, mert a saját savvédelmi rendszerünkhöz ha sonló a pHértéke - egyidejűleg pedig egy védő lipidfilmet is felépít. Mindeközben nem szárítja ki a hajat. Szintén jó hatású: a lactoceratkomplexet tartalmazó sampon, amely tejzsírból, tejfehérjéből és vitaminokból áll, mely anyagokat igénybe vett hajszálaink mohón magukba szívják. Így hajszálaink ismét simává, ragyogóvá válnak, s ezek a samponok ráadásul mintegy mellékesen védik hajunkat a hajszárítás és a fésülés megpróbáltatásaival szemben is.

A mézgyógypakolás gondoskodik hajunk nagyobb rugalmasságáról és alakíthatóságáról. A minimális hatóidő egy negyedóra, különben a mézkivonat nem tud elég mélyen behatolni fejbőrünkbe. Kúraszerű használatával regeneráló hatása még jobban érvényesül: rakjuk fel hajunkra a pakolást, tegyünk rá fóliát, s végül csavarjuk körbe az egészet egy törülközővel. Az így keletkező hő intenzívebbé teszi a gyógyhatást.

MÉZES GYÓGYPAKOLÁS

4 dl vizet melegítsünk meg, oldjunk fel benne 1 teáskanál mézet, adjunk hozzá egy kis ecetet, egészítsük ki egy kis kamillateával. Az így elkészült masszát egyenletesen fésüljük szét a hajunkon, és hagyjuk megszáradni. Bármilyen hihetetlennek is tűnik: a méztől hajunk nem lesz ragadós, és a szőke hajat is enyhén világosítja.

A mindennapos tisztítás és ápolás számára jó, ha a samponunk és az öblítő balzsamunk mézet is tartalmaz. Úgy hat, mint a rendszeres arcápolás. A haj formázásánál a méhviasz szinte azonnal hozza a kívánt eredményt. A hajzatunk ugyanis túlnyomórészt ebből a zsíros anyagból áll. Ujjainkkal egyszerűen dolgozzuk bele, s a száraz, töredezett haj több fényt és tartást kap, a rövid frizurák pedig villámgyorsan, mindenféle kínlódás nélkül elkészíthetőek.

MÉZFORTÉLYOK

Ha csészében akarjuk a mézet kimérni, előtte kenjük ki a csésze belsejét egy kevés étolajjal, akkor nem ragad bele a méz. Ha kikristályosodott a már hosszabb ideje tárolt méz, állítsuk egy kis időre meleg vízfürdőbe, akkor ismét sima lesz. A mézmaradékkal a következőképpen járhatunk el: az üvegbe ragadt mézet töltsük fel kevés ecettel, így a méz feloldódik. A keletkező mézecetet később ízletes salátaöntetek vagy marinádok készítéséhez felhasználhatjuk.

SZERELMI SERKENTŐ

A következő teát ajánljuk álmatlanságban szenvedőknek és homeopatikus kúrák mellé. Ezenkívül segít mindennemű altesti bántalomban, mert támogatja a nemi szervek funkcióját. Afrodiziákumnak, azaz szerelmi serkentőnek is bevált.

Egy nyers gyömbérgyökérből, egy fahéj és egy vaníliarúdból vágjunk le egy körömnyi darabot, adjunk hozzá ugyanennyi édesgyökeret, orvosi zilizgyökeret, 5 db kardámom magot és az egészet negyed óráig, kis lángon főzzük 1 liter vízben.

AZ IMMUNERŐSÍTŐ MÉHPEMPŐ

Ha gyakran érzi magát gyengének és fáradtnak, sokat segíthet egy méhpempőkúra. Ez a "varázsszer" (amelytől a méhkirálynő húszszor tovább él és a "normál" méretű dolgozóknál négyszer nagyobbra nő) számunkra szintén nagyon hatásos roborálószer, de attól nem kell tartanunk, hogy a méhpempő fogyasztásától a mi súlyunk is megnégyszereződne. Erősíti az immunrendszert, s tetőtől talpig fitté varázsol.

SZÉPÍTŐ HATÓANYAGOK

A kutatók csak nemrég fedezték föl, hogy a tejfehérje úgynevezett növekedésfaktorokat tartalmaz, amik szintén előfordulnak a bőrben, s amelyek kozmetikailag hasznosíthatóak. Hírvivő szerepet töltenek be, a mélyebb bőrképző szövetekbe jutva aktiválják a kollagén és az elasztinképződést, ettől erősebb lesz a kötőszövet, és feszesebb a bőr. A szépségápolási termékekben megtalálható tejpeptid komplexum felébreszti a fáradt sejteket, és optimális táplálékul szolgál a bőr számára. A ráncok így már kialakulásuk kezdetén legyőzhetőek. A ránctalanító krémek a tejsav bőrradírozó funkcióját hasznosítják. Ezek lágyan, a bőr ingerlése nélkül távolítják el az elhalt hámsejteket - néhány gyümölcssavval ellentétben. Rendszeres alkalmazásánál a bőr már rövid időn belül rózsásabban és fényesebben néz ki. Hatására hosszú távon eltűnnek az apró ráncocskák.

A méztartalmú krémek, mézes testápolók és maszkok ideálisak a száraz, érzékeny bőr számára, mert a mézben lévő folyékony cukor elősegíti a felső szaruréteg optimális felépítését. A pattanásokon is segít a mézes bőrápolás az olajvíz emulzióban jól feldolgozható antibakteriális hatóanyagnak, az inhibinnek köszönhetően.

MIT JELENT?

Méhpempő: fehérjén kívül háromféle B-vitamint, E-vitamint és egyéb, a szervezet számára hasznos anyagot tartalmaz. Időseknek, kimerült vagy lábadozó betegeknek ajánlott, kiváló erősítőszer.

Méhszurok (propolisz): összetétele igen bonyolult, balzsamokat, illóanyagokat és számtalan ismeretlen anyagot tartalmaz. Igen sok bajra orvosság. Előnyösen befolyásolja a belső elválasztású mirigyek működését, de a fogfájásra is kiváló. Külsőleg alkalmazva baktériumölő, a seb nem fertőződik el, hamarabb heged, mindenféle bőrgyulladásra kiválóan hat.

Kapcsolódó Tartalom