x

Borotválkozás

Sok szó esik az apró női praktikákról, az arcápolás kapcsán is rögtön a nők jutnak eszünkbe, pedig a férfiak is szeretik a jól ápolt külsőt, amihez hozzátartózik az egészséges, szép arcbőr is.

A férfiak számára a legnagyobb megpróbáltatást a borotválkozás jelenti. Úton-útfélen panaszkodnak, milyen mostoha velük a sors, hogy ezt a procedúrát naponta el kell szenvedniük. Legtöbbjüknek eszébe sem jut, hogy ezen lehet segíteni, de nem a két-három naposra hagyott borostával. A bőrgyógyászok véleménye ugyanis az, hogy a legtöbb férfi nem tud borotválkozni. Ki gondolná, hogy a borotválkozást is tanulni kell, s hogy nem elég a megfelelően benedvesített és síkosított bőrfelület, meg az éles penge.

S, hogy mi kell még hozzá?

A borostát forró törölközővel vagy mosdókesztyűvel lehet a leghatékonyabban felpuhítani. A gőz nedvességgel itatja át a borostát, és rugalmasabbá teszi a bőrt. Az alaposan benedvesített borosta alapvető feltétele a gyöngéd és tartós borotválkozásnak.

Borotválkozás előtt a felpuhított bőrt még át kell radírozni, ezzel a szőrszálak elválnak az arcbőrtől, a száraz, pikkelyes hámréteg leválik a zsírokkaL és a szennyeződéssel együtt . Mivel a férfiak többsége nem szereti kenegetni magát, erre a célra használhatnak szappan alakú radírt, amit a nedves bőrbe kell bemasszírozni.

Ezután következik a jó minőségű borotvakrém, amely a bőrt síkossá teszi, a borostát pedig egyenletesen befedi. A szőrszálak magukba szívják a krémet, így még jobban elválnak az arctól, lehetővé téve, hogy a penge a szőrszálakat még mélyebben nyeshesse el.

A borotválkozás utáni égő érzést, illetve apró sebeket, vágásokat úgy kerülhetik el, ha nem nyomják a pengét túlzottan a bőrre, illetve nem próbálják meg egy pengevonással eltávolítani a szőrt. Borotválkozzanak könnyed, rövid és ismételt mozdulatokkal. Nagyon fontos - és ezt bizony kevés férfi tudja -, hogy először mindig a szőr növekedésének irányába kell borotválkozni, majd másodszor is végighúzhatják a pengét, ekkor már a szőrszálak növekedésével ellentétes irányban. Figyeljenek arra is, hogy az arc különböző részein és a nyakon is eltérő irányban nő a szőr.

Utolsó mozzanatként bőrnyugtató, hidratáló borotválkozás utáni balzsamot is használjanak, olyat, amely zsírmentes és nem zárja el a pólusokat, ezek csökkentik a vörösödést, enyhítik az irritációt, gyógyítják a penge okozta sebeket.

Ha valaki ezeket a jó tanácsokat betartja, szenvedés nélkül érheti el, hogy egész nap ápolt legyen.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom