" /> " />
x

A csokoládé gyógyító ereje

A csokoládé gyógyító ereje

Ma már többnyire csak finomság, de "felfedezése" óta a csokoládé több szereppel is büszkélkedhetett. A legvonzóbb ezek közül az, amit Casanova tett ismertté: a vágyfokozó hatás.

Stéphanie Paternotte francia kutató a csokoládéról megjelentek után kutatva feldolgozta az 1844 és 1995 között kiadott gyógyszertani könyvek és folyóiratok anyagát.

Tanulmányában ismerteti a csokoládé történetét, amely visszanyúlik a Kolumbusz előtti idők Amerikájába, a maják, toltékok és aztékok világába, ahol a csokoládé két szerepet is betöltött: élelmiszer és csereeszköz is volt! Később, a spanyol hódítás korában a finomság megérkezett Európába is. Spanyolország után először Itáliában tűnt fel, majd 1609-ben Franciaországban. A csokoládéipar kezdetei a XVIII. századig nyúlnak vissza, de a “nagy nevek”: Menier, van Houten, Suchard, Nestlé, Mars és társaik csak később jelentek meg.

A tanulmány arra a kérdésre keresve a választ, hogy mire használható a csokoládé, mint gyógyszer, rámutatott, hogy a csokinak bizony hatalmas – tudományos – irodalma van Franciaországban. Az első a sorban a XVI. században megjelent “A csokoládéról” című ismertető volt. Különösen sokat foglalkozik kedvenc édességünkkel a L’Officine című kiadvány, amelyben megtalálható mindenféle formában: általános erősítőszerként, bélféregirtó szerként, nemi betegségek gyógyítójaként, fehér csoki formájában és vaskészítményekben, makk-kávéban, guaranakészítményben, vaslaktáttal, vasjodiddal, magnéziummal együtt, polentával, a Monpellier-i hashajtó készítményben, izlandi zuzmó és kosborgyökér mellett stb. Franciaországban Foucault már 1644-ben disszertációt nyújtott be az orvosi fakultásra ebben a témában! Mindenesetre a derék tudós a mellékhatásokról sem feledkezett meg: szószátyárság(!), álmatlanság, túlérzékenység, hiperaktivitás, neuraszténia, erős szívdobogás, székrekedés – többek között ezek vannak az édes csemege számláján.

Patika magazin

Kapcsolódó Tartalom