x

Természetes kozmetikumok

Tengernyi pénzt költünk kozmetikumokra; sokszor úgy vásárolunk, hogy egyáltalán nem vagyunk biztosan abban, hogy az általunk megvásárolt termék megfelel majd bőrünk igényeink.

Pedig gyakran a - konyhánkban (!) is fellelhető - természetes anyagok csodákra képesek. Ilyen például az olívaolaj, vagy a tengeri só...

A hosszú élet titka

Az olívaolaj legalább ugyanolyan jó hatással van a bőrre, mint amilyen finom a mozzarellás paradicsomsalátán. Ez semmiképp sem új keletű megállapítás, hiszen már legalább 4000 éve nagyra értékelik az olívaolaj, az olajfa levelének és virágának gyógyító hatását.

Napjainkban - az új vizsgálati módszereknek köszönhetően - már pontosan tudni lehet, miért olyan jótékony hatású ennek a fának a levele és olaja. Az olajfa a hosszú élet szimbólumának is nevezhető. Olaja olyan szabadgyök-megkötő természetes anyagokból tevődik össze, amelyek hosszabb ideig lehetővé teszik a fiatalos bőr megőrzését.

A leveleknek immunrendszer-stimuláló hatásuk is van: növelik a bőr ellenállását a külvilág káros hatásaival szemben. Az olívaolaj helyreállítja a legszárazabb bőrt is specifikus zsírtartalma révén, ami a benne lévő, nélkülözhetetlen zsírsavaknak tudható be. Használjon tehát olívaolaj-tartalmú fürdőolajat, nappali krémet, szappant, meglátja, jót tesz!

A levendula

Friss illatával kellemessé teszi környezetünket, és nem szabad elfeledkeznünk - már ha szekrényünkbe tesszük - molyűző hatásáról sem.

A belőle készített termékek ( kellemes, nyugtató hatású például a levendulaolajjal illatosított relax-tusfürdő . a szerk).- is igen hasznosak lehetnek.

Ha a szabadba megy, mindig legyen kéznél egy kis üveg levendulaesszencia, mert enyhítően hat a rovarcsípésre, sőt még a nap okozta piros kiütésekre is. Az esti fürdővízbe öntve a nyugodt alvást készíti elő. Számos kozmetikai termék alapanyaga. A levendulakölni népszerűsége megelőzi a legrafináltabb illatú parfümét is.

Alga-csodák

Napjainkban egyre nagyobb érdeklődés kíséri ezeket a tengeri növényeket. Kilencven százalékuk nem szabadon nő, hanem termesztik, annak érdekében, hogy a fogyasztói célokat szolgáló legjobb növényvariánsokat ki tudják választani. A növényt hetvenöt százalékban az élelmiszeripari szektorban használják fel, a fennmaradó rész pedig a gyógyszerészeti és a kozmetikai ipar termékeinek egyik alapanyaga.

A barna algákat szárított állapotban szövetanyagok szagtalanítására teszik a szekrénybe. A fürdővízbe dobva pedig hatásos többek közt a cellulitisz ellen.

A zöld algák puhítják a bőrirritáció miatt kiszáradt bőrt. A vörösek hidratálják az eleve száraz bőrt, és egyik összetevőjük véd a levegőszennyeződés okozta bőrkárosodások ellen is.

Ami a mikroalgákat illeti - ezek alkotják a középiskolai tanulmányainkból ismert planktonokat -, a földgolyó oxigénellátásának fő forrásai. Krémekben felhasználva aktívan hatnak a bőr ráncaira és feszességi állapotára a bennük lévő provitaminnak köszönhetően. Bizonyos táplálékkiegészítők, valamint a jó minőségű arc- és testápoló szerek tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

Tengeri fürdő a kádban

Származhat akár az Atlanti-óceánból, akár a Holt-tengerből, a só divatban van! Már nem váltópénzként szolgál - mint a világkereskedelem hajnalán -, azonban egyes helyeken még mindig a bőség szimbóluma. Értékes tulajdonságait kétségkívül az ásványi sókban való kivételes gazdagságának köszönheti.

A tengeri só a természetnek olyan ajándéka, mely nem csak az étkezéskor részesítendő előnyben, hanem a bőrnek is jót tesz. Jótékony hatását kipróbálhatja, ha például egy kiló tengeri sót tesz a fürdővízbe, és legalább egy fél órát üldögél benne. Tapasztalhatja, hogy a sok járástól, álldogálástól megduzzadt lábai lelohadnak, egész testét pihenteti a sós víz. Ráadásul a fürdőből kilépve az lesz a benyomása, hogy szervezete feltöltődött energiával - de csak akkor, ha olyan vízben mártózott meg, melynek hőmérséklete 32-33 °C.

Adjon hozzá egy marék sót egy kanálnyi olívaolajhoz, és mosdókesztyűvel lágyan dörzsölje bele a bőrébe: ez az ideális bőrradírozás! Utána ne feledkezzen meg testápoló tejjel bekenni magát, mert a só kiszárítja a bőrt.

Az agyag

Ismertebb fajtái közé tartozik a fehér agyag - más néven kaolinit - és a zöld agyag, mely magnéziumban gazdag. Egyes agyagfajták a különböző gránitkövek feldolgozása útján nyerhetők ki. Ez utóbbiakat használják a gyomorbántalmak diagnosztizálásakor, borogatások, arcmaszkok, pakolások készítésekor, de még a baba popsijának kivörösödése ellen is. Mielőtt agyagot tartalmazó terméket vásárolna, feltétlenül kérdezze meg szakembertől, kozmetikustól hogy azt milyen célra szánták, és alkalmazása ajánlott-e az ön bőrtípusánál. Az agyagpakolást általában a zsíros bőr tisztítására alkalmazzák. Minősége nem a színétől, hanem a tisztaságától és a finomságától függ - a zöld szín pl. gyakran az agyag vas-oxid-tartalmára utal.

Forrás: Patika magazin


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu