x

Depresszióra virágot

Depresszióra virágot

A szomorúság természetes emberi érzés, ha azonban túl sokáig tart és már kísérő tünetei is vannak - például lehangoltság, kétségbeesés, figyelmetlenség, alvászavar, krónikus fáradtság, kimerültség - , depresszióról beszélünk.

Orvosi szempontból e betegségnek két gyakori formája van: egyik az exogén depresszió, amikor a levertséget nyilvánvaló okok, például a munkahely vagy egy szeretett személy elvesztése okozza; a másik az endogén depresszió, ennek viszont nincsenek egyértelmű kiváltó okai. A depresszió egy bizonyos "típusa" hiperaktivitással jár, ezért nevezik mániás- depressziónak, és ismert még a szülés utáni depresszió is.

Kezelési módja: az utóbbi évtizedek vizsgálatai mára már bebizonyították, hogy a depressziós állapot jól körülhatárolható, agyi biokémiai eltérésekkel jár együtt. Így súlyos esetekben az ezekre ható gyógyszerekkel - vényre kapható antidepresszánsokkal - , illetve az ezt kiegészítő pszichoterápiával eredményesen kezelhető.

A komplementer medicina tárházából - enyhe fokú depresszió esetén - a Bach- féle virágesszenciák, az aromaterápia, a homeopátia, az akupresszúra és a fitoterápia lehet segítségünkre.

A virágesszenciák közül az olíva- , a fűz- , a rekettye- , a szelídgesztenye- és a diókivonat javíthat az állapoton. Depresszió esetén az aromaterápiás masszázs megszüntetheti az enyhe tüneteket és a szomorúságot. Ugyancsak kedvező hatás érhető el, ha a fürdővízhez adunk 6- 8 csepp bazsalikom- , mezeizsálya- , rómaikamilla- , rózsa- , vagy kamillaillóolajat, esetleg ezek keverékét. A megfelelő homeopátiás szer kiválasztásához feltétlenül kérjük szakember segítségét!

A gyógynövények közül részesítsük előnyben az orbáncfüvet, a rozmaringot és a gyömbért! A belőlük készített tea garantáltan jó kedvre derít. A citromfűtea a depreszszióval járó szorongást oldja.

Kapcsolódó Tartalom