x

Bódító-hódító illatok

Bódító-hódító illatok

Bármerre járunk, bármit teszünk, minduntalan felfigyelünk egy-egy könnyed, puha illatra vagy éppen orrfacsaró, nehézkes szagra. A kellemes illatok általában pozitív hatásokat váltanak ki belőlünk. Csak néhány szippantás és máris jobb kedvre derülünk. Léteznek azonban olyan anyagok, amelyek finom illatot árasztanak, ám ennél jóval többet jelentenek a számunkra.

Ezek a természetes gyógymódokat gazdagító illóolajok.

Az illóolajokat friss növényekből, lepárlás útján állítják elő. A szárított növények hatóanyagainál sokszorta erősebbek, hiszen tömény eszenciák, ezért hígítva alkalmazandók. A természetnek e sajátos kincsei sokrétű alkalmazási lehetőséget kínálnak. Illattárunkat felhasználhatjuk fürdéshez, párologtatáshoz, masszázshoz, borogatáshoz, inhaláláshoz, de készíthetünk belőle lemosószert, arcszeszt, parfümöt vagy testápoló olajat is. Az illóolajok belsőleg csak nagyon óvatosan, kis adagokban használhatók.

Érdekes:

Régészeti leletek tanúsága szerint aromatikus olajokat az ősi kultúrák népei használtak először. Tisztító rituáléik, vallási szertartásaik elmaradhatatlan kellékei voltak, ugyanakkor nem nélkülözhették őket a szépségápolásban és a gyógyászatban sem. Az óegyiptomiak többek között halottaik balzsamozásánál vették hasznát a természet eme értékes ajándékainak. Kínában már négyezer évvel ezelőtt ismertek voltak a gyógyító illatok. Az indiaiak pedig már hatezer évvel ezelőtt alkalmazták azokat. Európába a keresztes hadjáratok idején jutottak el az olajok. A középkorban, de még a reneszánsz idején is járványellenes szerekként vetették be az illóolajokat. Az ipari forradalom egy új korszak kezdetét jelntette, ekkor váltak ismertté a kémikusok által előállított mesterséges anyagok, amelyek jó időre háttérbe szorították a kellemesen illatozó olajokat. Szerencsére manapság egyre többen teszik magukévá azt a gondolatot, amely szerint az utánzat semmiképpen sem helyettesítheti az eredetit, így az illóolajok ismét visszakerülhetnek eredeti méltó helyükre.

Forrás: Szépség magazin