x

A thalassoterápia eredete

A thalassoterápia eredete

A fogalom a görög „thalassa” (tenger) és „therapeia” (gondozás) szavakból származik. Szó szerint lefordítva a thalasso-terápia jelentése: „Tenger általi gyógykezelés”.

Már az ókori Görögországban is használták a tengert az egészség érdekében. Hippokrates (Kr.e. 460-377) görög orvos írásaiban is megtalálhatók ilyen kezelési módok reuma és isiász esetére. 1865-ben a francia Bonnadiere nyilvánosságra hozott egy doktori munkát „thalasso-terápia” címmel és ebben határozta meg először úgy, mint egy tenger általi gyógymód.

Az évszázadok során elveszett ez a tudás. Különösen a közép-európai térségben sokáig, részben egyházi befolyás hatására, szinte nem is fürödtek az emberek. 1750-ben egy londoni orvos megállapította, hogy a tengerparton lakók ritkábban betegednek meg, mint a máshol élők. Ez késztette őt arra, hogy betegeit tengervizes fürdőkben kezelje és eredményes is volt.

Franciaországban az 1960-as években nyitotta meg kapuit az első thalasso-terápia központ. Napjainkban világszerte – elsősorban azonban francia és észak-afrikai tengerparti városokban – kínálnak fel thalasso-kúrákat, melyek a gyógyító javallat mellett az utóbbi időben mindenekelőtt a szépség- és wellness szempontokat helyezik előtérbe és ezzel módszerükben is jelentős különbségeket mutatnak fel.

A korábbi pusztán tengervíz kezelés az utóbbi években egy „tenger körüli gyógykezeléssé” szélesedett ki, ugyanis a tengervíz gyógyító hatása mellett (hidroterápia) pakolásokat (alga, fango) vagy iszap- és algafürdőket ill. egészséges tengeri klímában való eltöltést is (klímaterápia) ajánlanak egyidejűleg. A gyógyító központok ideális esetben legfeljebb 500 méterre vannak a tengertől.

A thalasso-terápia gyógyító célú alkalmazásai igen sokrétűek: stressz, kimerültségi állapotok, immunrendszer erősítése, szív-keringési problémák, vérkeringési problémák, reuma, visszérbetegségek, reumatikus fájdalmak, sportsérülések, bőrproblémák, bélbetegségek, krónikus székrekedés és Crohn betegség esetére.

Azok, akik a jódra érzékenyek, nyílt sebük van vagy erősen depressziósak, feltétlenül beszéljenek orvossal, mielőtt egy thalasso-terápián részt vennének. A következő betegségek szintén a thalasso kezelés ellen szólnak: asztma, tumor betegségek, magas vérnyomás és szívinfarktus.

A valódi thalasso-terápiának az inkább kozmetikai beállítottságú ajánlatoktól való megkülönböztetése érdekében született az „eredeti thalasso-terápia” elnevezés.