x

Sómasszázs

Amióta világ a világ tudjuk, hogy só nélkül mit sem ér az étel – még az édes ízekhez is kell egy csipetnyi. Nem véletlen, hogy a mindennapi szóhasználatban a kedvetlen, unalmas embereket is sótlannak hívjuk. A só gyógyító hatását is ősidők óta ismeri az emberiség, hiszen már az ókori rómaiak is tudtak róla.

Napjainkban nem csak a betegek, de egészséges emberek is előszeretettel élvezkednek a sóbarlangokban, sókamrákban, ahol a szmogtól tisztíthatjuk ki tüdőnket, de egy-egy őszi nátha kúrálásánál is a régi jól bevált recepthez, a sós inhaláláshoz folyamodunk. A kozmetikában sós fürdőben, sós testradírral szépülhetünk. Sőt, ezzel a szemcsés anyaggal még masszírozni is lehet!

A wellness szolgáltatások között egyre népszerűbb a sómasszázs. Ilyenkor a különféle illóolajokhoz keverik a sót, amellyel a vendéget tetőtől talpig, a fejbőrrel és az arccal együtt végigmasszírozzák. Ezzel több legyet is ütnek egy csapásra, hiszen nemcsak a felső, elhalt hámsejteket távolítják el, mint a sós testradírral, de a mélyebb hámszöveteket is méregtelenítik vele, miközben a só magas nyomelem és ásványi anyag tartalma is felszívódik. A masszázs mozdulatok segítik a felszívódást, és a sós olajokkal együtt élénkítik a vérkeringést, javítják a sejt anyagcserét és a faggyúműködést. A kezelés során erősödik az immunrendszer, szépül, hidratálódik a bőr. A masszőr a sómasszázshoz a szerint választja ki a megfelelő illóolajat, hogy frissíteni, nyugtatni, vagy a kedélyünket szeretné javítani. A levendulaolaj például kiváló relaxáló, míg a citromolaj élénkítő hatású.

A sómasszázs, amely fél órától akár másfél óráig tarthat, befejező aktusa a meleg, vizes kendővel való áttörlés. Utána egy-két óráig nem ajánlott fürödni, vagy zuhanyozni, hiszen a kendővel csak a felesleges olajos sót törlik le a felszínről, a többit hagyják felszívódni.

A sómasszázs viszonylag új keletű szolgáltatás, de, mint ahogy mondani szokták, ha egy üzlet beindul, nincs megállás. Ma már a sómasszázsnak is többféle változata létezik. A Holt-tengerinél, mint neve is mutatja a Holt-tenger sóját használják, az utahi specialitása, hogy a gyógynövényeket két évig utahi sóban áztatják, és ennek esszenciáját természetesen utahi sóval keverik. Létezik sivatagi méregtelenítő sómasszázs éppúgy, mint skót sómasszázs. Ez utóbbi, ahogy talán neve is utal rá kissé „takarékosabb” módszer, a száraz dörzsmasszírozás után egy meleg pakolást tesznek az egész testre.

Győri Anna