x

Házi kedvencek akupunktúrás kezelése

Házi kedvencek akupunktúrás kezelése

A hobbiállatok akupunktúrás kezelése bevett eljárás és jelentős üzlet Kínában. Még a legnagyobb állatklinikákon is alkalmazzák.

A mérges morgás halk nyüszítéssé válik, ahogy Kuo Jutong egyik tűt a másik után szúrja a paciens - egy a rendelőjében a fémasztalhoz szíjazott palotapincsi - gerincébe. A jelenet naponta többször is megismétlődik a pekingi állatkórházban, amikor az emberek ide hozzák kedvenceiket, hogy Jutong doktor az évezredes akupunktúrás eljárással kezelje betegségeiket, elsősorban ízületi és bőrproblémáikat.

"Az elmélet emberek és állatok esetében ugyanaz" - meséli az Animal Planetnek a 64 éves orvos, szürke kecskeszakállát simogatva, és rámutat a kutyák akupunktúrás pontjainak elhelyezkedését ábrázoló diagramokra. - "Alapvetően mindegy, hogy embert vagy állatot kezelünk."

Ezeréves hagyomány

Ahogy a hobbiállatokat tartók száma exponenciálisan növekszik Kína gazdag városaiban, egyre többeket vonzanak a hagyományos módszerek ígéretei. De türelmesnek kell lenni.

"Az akupunktúra nagyon lassan hat, és többször föl kell keresnünk az orvost. Ez kényelmetlenséget jelent az embereknek, a kutyákról nem is beszélve" - mondja egy pekingi kutyatulajdonos. Ennek ellenére egész iparág nő ki Kína legnagyobb városaiban, több száz orvossal, akik zömmel nyugati kezelést is kínáló állatklinikákhoz kötődnek. Jutong becslése szerint csupán Pekingben több tucatnyi többé-kevésbé kvalifikált doktor specializálódott a hobbiállatok akupunktúrájára.

Kínának nem kell a kályhától elindulnia, amikor a hagyományos módszereket alkalmazza. Az állati akupunktúráról szóló történelmi följegyzések legalább 1000 évre nyúlnak vissza, noha akkoriban a paciensek nem hobbiállatok voltak, hanem főként háziállatok vagy harci lovak. Szerencsére az ősi kínai orvoslás egyike volt azon kevés szellemi foglalkozási területeknek, amely viszonylag érintetlenül átvészelte a kulturális forradalmat. A betegek gyógyításának olcsó, hazai eredetű eljárásai tetszettek a kommunistáknak és megfeleltek szigorú nacionalizmusuknak.

Nyugaton is hódít

A hobbiállat-akupunktúra iránti érdeklődés egyre élénkebb, nemcsak Kínában jelenik meg a kereslet, de a tengerentúlon is. Hszie Hujseng, a floridai egyetem Állatorvosi Oktatókórházában kutyákat, macskákat, sőt időnként elefántot és lámát is kezel. 1999 óta van a szakmában, és minden évben nagyjából 20 százalékos növekedést regisztrál.

"Egyre több állatorvos alkalmaz akupunktúrát vagy küldi a betegeket akupunktúrás kezelésre" - mondja. - "Közvetlenül vagy közvetve megtapasztalják az akupunktúra, illetve a kínai gyógynövényes orvoslás jó klinikai eredményeit, és néha utolsó mentsvárként nem marad más lehetőség."

Néhány kutató azt tartja különösen izgalmasnak, hogy ha a hagyományos kínai orvoslás segít az állatok gyógyulásában, akkor elvethetők azok a spekulációk, melyek szerint ezek a módszerek főként placebo hatásaik révén működnek.

A kínai Agrártudományi Egyetem Állatklinikáján nagyon bíznak abban, hogy egy nap a betegségek jó része tűszúrással kezelhető lesz. "A jövőben sokkal több betegséget - például légzőszervi betegségeket és lázat - lehet majd akupunktúrával kezelni" - mondja Si Csengseng, a klinika egyik orvosa.

[forrás: geographic.hu, 2005.04.08.]