x

Hangtálka masszázs

Hangtálka masszázs

Azt, hogy a zene gyógyít mindig is tudtam, sőt azt a mondást is ismertem, hogy minden test egy hangszer, csak tudni kell játszani rajta. Ez utóbbira azonban csak átvitt értelemben gondoltam, egészen addig, míg a hangtálka masszázsról nem hallottam.

A hangtálka masszázs tulajdonképpen egy olyan masszázsfajta, amely a szó szoros értelmében nem is masszázs, jobbára csak annyi köze van hozzá, hogy a pácienst egy masszázságyra fektetik és letakarják, majd különféle méretű és ötvözetű rézedényeket helyeznek el a test meridián pontjain, majd a szakavatott mester „játszani” kezd rajtuk. A tálka ütögetésével olyan finom rezgéseket indít el, ami megérinti a testet, lelket és a szellemet. Az ősi keleti gyógymód azt tartja, hogy a Yin és a Yang harmóniája hozza létre a Qi-t, vagyis az életenergia egészséges áramlását, és ha bármelyik túlsúlyba kerül, a szervezet valamilyen betegséggel reagál, a gyógyítás pedig pusztán az egyensúly helyreállítását kell, hogy szolgálja. Ennek egyik módja a hangtálka masszázs, hiszen a rezgések energiát szabadítanak fel, ami öngyógyító, segítségével visszaáll a szervezet harmóniája.

A hangtálka masszázsnál a tálak méretének és ötvözetének óriási jelentősége van, külön tálka létezik a medence, az izületek és a szív számára, illetve 12 féle fém ötvözetét használják, amely a 12 bolygót szimbolizálja. Feszültségoldó, fájdalomcsillapító hatása jól ismert, de egy tiroli szálloda egyenesen alvászavarokkal küzdő vendégeinek ajánlja a hangtálka masszázst. Talán nem véletlen, hiszen a hangtálakat, mint zeneszerszámot állólag maga Buddha is használta, amikor a meditációban akart mélyülni. Tibeti kolostorokban mind a mai napig hangtálkák ütögetésével kísérik a meditációt.

A Feng Shui is előszeretettel alkalmaz hangtálakat, követői a szobák, lakások megtisztítására használják. A Feng Shui mestere egy speciális, nagy méretű rézüstöt üt meg, azt hordozza körbe, hogy megfelelő aurát teremtsen.

A hangtálka masszázs egyik jeles művelője vizes hasonlatot használt a jelenség megértésére. Szerinte, ahogy a tükörsima vízfelületen egy beleejtett kő hullámokat kelt, úgy indítja el a jótékony rezgéseket a szervezetben a tálkák ütögetése, hiszen köztudottan az emberi test hetven százalékát is folyadék alkotja. Tulajdonképpen ezek a rezgések segítik az energiák szabad áramlását. A módszernek ellenjavallata nincs, kismamáknak is ajánlják, náluk, úgy mondják, segít a magzattal való összehangolódásban. Sebgyógyulásoknál, műtétek utáni lábadozásnál is látványos eredményeket értek el vele.

Egy próbát mindenképp megér, ma már a legtöbb wellness szállodában, szalonban igénybe vehető, arra azonban nem árt odafigyelni, hogy értő kezek közé kerüljünk.

Győri Anna