x

A lávakő

Szicíliai nyaralás alkalmával kihagyhatatlan látványosság Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánjának, az Etnának a felkeresése.

Ott jártamkor éppen békésen pöfékelt a magasban, míg buszunk a meredek lejtőn kapaszkodott felfelé. A meglepő inkább az volt, hogy a sötét lávaköves talajon apró házak és megművelt kertek sorakoznak. A több ezres falvak lávakitöréskor épp a forró lavina útjába esnek, így azok egész falvakat sodornak magukkal. Az emberek azonban újra és újra visszaköltöznek, s ennek magyarázata nem más, mint, hogy a kihűlt üledékes talajon virágzik a mezőgazdaság.

Ami jót tesz a növények fejlődésének csak jót tehet az emberi szervezetnek is. Bizonyára így alakult ki évezredek során a lávaköves masszázs. A mai lávaköves masszázshoz a leggyakoribb vulkanikus kőzetet, a bazaltot, annak is az éjfekete változatát használják. Mel Gibson előszeretettel humorizál ugyan, hogy bazaltszikla masszázsra jött, amikor kedvenc szalonjába látogat, az igazság azonban az, hogy a vulkáni kráterkitörés után megszilárdult bazaltot gondosan gömbölyűre csiszolják, megőrizve előnyös tulajdonságait, ugyanakkor megszüntetve a porózus érdességet. A bazalt igen jó hővezető képességgel rendelkezik, jól csúszik és kálciumdús földpátot tartalmaz, ami igen nagy előny a kőmasszázsnál. Magyarországon a Balatonfelvidék rendkívül gazdag bazaltlelőhelyekben, nem csoda tehát, hogy a kőmasszásoknál itthon a lávaköves masszázs terjedt el a leginkább.

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • Mire hat pozitívan és mire ajánljuk?


      Mire hat pozitívan a La stone-masszázs?

      Testre: a meleg és a hideg kövek elsősorban a hőszabályozást, a keringési rendszert, a nyirokrendszert, az izmok ellazultságát befoly...

  •