x

Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

Az új év hajnalán arra ébredhettünk, hogy a dohányzás nem csak az egészségünket károsítja, de bizony a pénztárcát is egyre inkább karcsúsítja. Arról nem is beszélve, hogy mind több helyen válunk másodlagos állampolgárrá, fagyoskodhatunk kint az utcán, hiszen alig gyújthatunk rá valahol. És akkor még nem is beszéltünk a szépségről!

Szakemberek szerint akár tíz évvel öregebbnek nézhetnek ki a cigarettázok, nem dohányzó társaiknál. A bőr öregedéséért ugyanis köztudottan a szabad gyökök, az oxidáció és a kollagén rostok elhalása a felelős, s a nikotin mindezekben igen hatékony szerepet játszik. Ráadásul a rohamosan ráncosodó bőrhöz még társulnak az elsárgult fogak, amik látványukban csúnyák, és öregítnek is.

align=left Nos, mese nincs, egyetlen megoldás kínálkozik, abba kell hagyni. Az erős akaratú, karakán emberek fogják az utolsó csikket, elnyomják, és azt mondják: mostantól nem dohányzom. Gyanítom, ők vannak kevesebben, a többségnek bizony szüksége van valamilyen mankóra ahhoz, hogy a szent fogadalmat betartsa. Az elvonási tünetek jelentkezéséért, mint az ingerlékenység, fejfájás, a nikotin a felelős. Összeállításunkban arra kerestem a választ, mik közül választhat az, akinek komoly a szándéka, de kevés az akaratereje.

Nikotin tapasz és rágógumi>>

A dohányzásról való leszokás legismertebb segédeszköze a nikotin tapasz, vagy rágógumi. A száj nyálkahártyáján és a bőrön át a legjobb a felszívódás, a nikotint a tapasszal és a rágógumival úgy jutattják a szervezetbe, hogy közben a májat és a vesét kímélik, viszont kisebb mennyiségben és a cigaretta káros mellékhatásai nélkül, a nikotin mennyiségének fokozatos csökkentésével.

Nikotinmentes módszer>>

Egyes vélemények szerint, felesleges a szervezetet nikotinnal bombázni, inkább a kínzó nikotin vágyat kell csökkenteni, vagy megszüntetni, s ehhez a különféle gyógynövényeket hívnak segítségül. Ezt ajánljuk: www.smokerx.hu

Mágneses, vagy biorezonanciás módszer>>

A mágnes jótékony hatását régóta használják a gyógyászatban fizikoterápiás kezeléseknél, a mágnes ágyat és a mágnes gyűrűt például izületi fájdalmak enyhítésére, vagy csonttörések utáni kiegészítő kúraként alkalmazzák, sőt egyes esetekben neurológiai problémákat is kezelnek vele. Az elmúlt évtized nagy szenzációja, hogy a mágnes erejével megszabadulhatunk káros szenvedélyünktől, kínlódás és mellékhatás nélkül szokhatunk le a dohányzásról. Ezt ajánljuk: www.antidohany.hu

E-cigaretta>>

Legújabb kori találmány az elektromos cigaretta, amit azért fejlesztettek ki, hogy a szervezet égéstermékek és káros anyagok nélkül jusson hozzá a megszokott nikotin mennyiséghez, úgy, hogy mindeközben megmaradnak a dohányzáshoz kötött rituálék. A cigaretta füstöl és parázslik, miközben nem érezzük magunkat kirekesztve, hiszen olyan helyen is szívhatjuk, ahol egyébként a dohányzás tiltott, a füst ugyanis csak vízgőz pára, a parázs pedig nem más, mint egy világító led. Ezt ajánljuk: e-Smoker elektromos cigaretta

Életmódváltás

Akár milyen erős az elhatározás és bármely segédeszközt válasszuk is, bizony a nehézségekkel számolni kell. Minél régebben szívjuk a cigarettát, annál több cselekvéshez társul a bűzrudacska, ezért átmenetileg jól tesszük, ha ezeket elkerüljük, vagy változtatunk rajtuk. A legtöbben a reggeli kávéhoz gyújtanak rá először, ezért kávézás helyett teázzunk, vagy ne üljünk neki a kávézáshoz, jövet-menet kortyolgassunk egyet-egyet. Étkezés után, amikor megint csak égető szükségét érezzük pár slukknak, álljunk fel az asztaltól és induljunk el egy rövidebb, nagyobb sétára. A szellemi foglakozásúak az alkotás lázában érzik úgy, hogy rá kell gyújtaniuk ahhoz, hogy gondolataik szárnyaljanak. Nekik tanácsolják azt, hogy duplán adózhatnak egészségüknek, ha ilyenkor felállnak, és néhány tornagyakorlatot végeznek. A cselekedetek tárháza, amikhez a dohányzás köthető, kiapadhatatlan, de ne feledjük, mindenre van megoldás, csak akarni kell.

Győri Anna