x

Transz-zsír tilalom

Magyarországon hogy állunk a transz-zsírok korlátozásával? Mely élelmiszerek által vagyunk legjobban "veszélyeztetve"?

A transz- zsírsavak az élelmiszer feldolgozás folyamán keletkeznek, amikor a többszörösen telítetlen zsírsavakhoz hidrogén molekulát adnak. Többszörösen telítetlen zsírsav az Omega 3,6,9 zsírsav. Tehát szemben a koleszterinnel, amelynek kétharmada a szervezetben "készül", és csak harmada jut be a táplálékkal, ez teljes egészében "kívülről" jön. De arra vonatkozóan, hogy ezt valóban korlátozni kellene, nincs egyértelmű állásfoglalás. Hasonlóképpen az is további kutatásokat igényel, hogy van-e valóságtartalma annak, hogy például az Omega 6 zsírsav valóban kedvező hatású szívbetegségben, míg a daganatos sejtek szaporodását viszont elősegítik, mivel fokozzák az eikozanoidok fokozott termelését, míg a 3-as és a 9-es csökkentik ezt. A túlzásoktól mentes zsírevésre, amely arányában egyenletesen elosztva tartalmazza a zsírokat, szükség van a szervezet normális működéséhez. Azt tudni kell, hogy a margarinban (csak a folyékony margarin nem hidrogénezett), egyes süteményekben, sőt a legtöbb bolti fehérkenyérben is sok a transz-zsírsav. Ezzel "stabilizálják" a süteményeket, hogy szobahőmérsékleten is stabil halmazállapotúak legyenek.

A transz-zsírok mesterségesen előállított, folyékony olajból készült, szilárd zsírok. Az előállítás folyamatát nevezzük hidrogenizációnak. Ennek során a folyékony növényi olajokhoz hidrogén atomokat adnak, s így azok szilárd zsírokká, transz-zsírokká alakulnak. Gondoljunk csak a margarinra.

Mivel a hidrogenizáció által nő az adott termék eltarthatósági ideje és segíti aromájának megőrzését, ezért a növényi zsiradékok, a margarin, sós kekszek, gabonapelyhek, cukorkák, pékáruk, sütemények, chips-ek, salátaöntetek, sültek és más készételek készítése is transz-zsírok használatával történik.

A transz-zsírok természetes körülmények közt kis mennyiségben megtalálhatóak a marha, disznó, bárány húsokban, vajban és a tejben. Azonban a legtöbb transz-zsír a mesterségesen, hidrogenizáció útján előállított fajtából jut szervezetünkbe.

Mint már korábban említettük, a transz-zsírok térnyerése a koleszterin, az állati eredetű zsírok elleni küzdelem kapcsán terjedt el. Az állati eredetű zsírok, az artériákra károsak, azok beszűkülését okozzák. Megtalálhatóak különböző húsokban és a vajban is, mely tejzsírt tartalmaz. Azonban a gyártók is hamar felfedezték, hogy a transz-zsírokkal előállított termékek jóval tovább eltarthatók, mint vajjal készült társaik. Ennek eredményeképpen napjainkban az áruházak polcain található élelmiszerek 40 százaléka transz-zsír felhasználásával készült.


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu