x

Tévedések a diéta körül

Tévedések a diéta körül

Komoly célokkal és elhatározásokkal kezdünk el egy-egy diétát, s mint utóbb kiderül, nem is a kitartással van gond, hanem bizonyos tévedések miatt vallunk kudarcot.

Amikor diétába fogunk, érdemes áttanulmányozni milyen alapszabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy célba érjünk, ne ész nélkül küzdjünk a kilókkal és sarnyargassuk magunkat feleslegesen.

Együnk többször keveset!

Ha sorba vesszük a diétás étkezés szabályait, hamar rájövünk, hogy még a legfegyelmezettebbek is tévútra kerülhetnek, hiszen már a nap kezdetekor, a reggeli elhagyásával óriási hibát követünk el. Csak egy tea, vagy egy kávé elfogyasztása korán reggel nem elég, az emésztőrendszerünket „fel kell ébreszteni”, beindításához még álmosan is falatoznunk kell, ám nem mindegy, hogy mit.
Ha zabpelyhet vagy teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét túróval, sajttal, zsírszegény felvágottal, zöldséggel eszünk, akkor nagyon egészségesen kezdjünk a napot, és ebédig biztos nem leszünk farkaséhesek. A reggeli elhagyásával sokan a napi kétszeri étkezésnél maradnak, ami óriási hiba, mert ilyenkor ebédre és vacsorára olyannyira kiéhezünk, hogy szinte biztosra vehetjük, többet eszünk majd a megengedettnél. A szakemberek szerint a naponta háromszor történő étkezés jó, de a legegészségesebb az, ha a főétkezések közé beiktatunk két kis étkezést, a tízórait és a délutáni uzsonnát. A tízórai lehet például kefir, joghurt, korpovit keksz vagy gyümölcs, az uzsonna alma, sajt, gyümölcsjoghurt, sovány felvágott vagy tojás is.

Vacsorázni lehet és kell is!

Már a reggeli kávénál, teánál sokan hiszik azt, hogy ha cukor helyett mesterséges édesítőt használnak, helyesen cselekednek, mert nincs bennük kalória. Bár valóban nincs kalória az édeskében, viszont a szakemberek felmérése szerint a mesterséges édesítők gyakran fokozzák az étvágyat, így hosszú távon nem hogy a fogyást segítenék, épp ellenkezőleg, egy-két kiló gyarapodásához vezetnek. Igyuk tehát a teát inkább magában, a kávét egy pár csepp tejszínnel, vagy kevés mézzel. Napközben minél több folyadék fogyasztására ösztönöznek bennünket a szakértők. Sokan hiszik azt, hogy a gyümölcslé nem hizlal úgy, mint a szénsavas üdítők, így azt szabadon fogyaszthatjuk egész nap. Ez csak akkor felel meg a valóságnak, ha a gyümölcslevet friss gyümölcsből, saját magunk facsarjuk, és olyan gyümölcsöket válogatunk össze, melyeknek alacsony a cukortartalmuk. Az üzletekben kapható dobozos vagy üveges gyümölcslében, még a száz százalékosban is található cukoradalék, ami felesleges kalóriát jelent és az éhséget is fokozza.
Gyakran nincs arra lehetőségünk, hogy délben főtt ételt együnk, így a vacsoránk lesz meleg. Sokan helytelenül azt gondolják, hogy ez hizlal, és komoly gátja a fogyókúrának. Ez egy újabb tévhit, mert, ha napközben a szükségesnél több kalóriát nem fogyasztottunk, akkor az esti párolt hal zöldséggel és barna rizzsel, vagy durum tésztából készült spagetti épp oly egészséges, mint délben.

Sör vagy bor?

Este szívesen iszunk egy pohár bort a vacsorához, mindjárt felmerül a kérdés az alkohol fogyasztásával vétkezünk-e. Egy pohár száraz fehér vagy vörös borral bizonyosan nem, de vacsora után már biztosan kerüljük a sör, az édes és a félédes borok fogyasztását.

Szégyenpadra ültetett szénhidrátok

A legnagyobb tévedések egyike, hogy a szénhidrátokat teljes mértékben mellőzni kell diéta alkalmával. Ennek a nézetnek a hívei úgy tartják, hogy a kenyérfélék és tészták helyett inkább magas fehérje tartalmú húsokat, tojást, vagy sajtot fogyasszunk. Csak azzal nem számolnak, hogy ilyenkor felborul a szervezet fehérje és szénhidrát háztartásának egyensúlya, a magas zsírtartalom miatt megnő a koleszterinszínt, ami az ereket rongálhatja, és szívproblémákhoz vezethet. Pedig a szénhidrátok fogyasztása azért is fontos, mert rendben tartja az anyagcserét. A szénhidrátokra tehát diéta alatt is szükség van, csak az nem mindegy, hogy milyen formában és mennyit eszünk belőle.
A mennyiség legyen kicsi, naponta maximum 900 gr, a finomított szénhidrátokat pedig teljes mértékben száműzzük tányérunkról, helyettük együnk barna rizst, teljes kiőrlésű búzából vagy egyéb gabonafélékből készült tésztát, kenyeret. Ezeknek sokkal magasabb a tápanyag- és rosttartalma, hosszabb ideig adnak teltségérzetet, nem leszünk tehát egyhamar éhesek.
Egyes megengedő diéták az édességek utáni vágynak is időnként engednek, s úgy tartják, nem kell sanyargatni magunkat, néha megengedett egy kevés aszalt gyümölcs, vagy egy-két kocka magas kakaótartalmú, jó minőségű csokoládé. Viszont, ha valaki nagyon szereti az édességet, elég csak egy csekély mennyiséggel felidézni annak ízét, és már is beindulnak a pavlovi reflexek. A csokoládét kedvelők gyakran úgy gondolják, hogy a diabetikus csokoládéban nincs cukor, mert édesítővel készülnek, tehát a diéta alatt is szabadon fogyasztható. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a diabetikus csokoládék magasabb zsírtartalommal készülnek, azért, hogy ízletesebbek legyenek. Tévedés az is, hogy a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, zsemle, vagy tészta kevesebb kalóriát tartalmaz, mint finomított lisztből készült változatai. Kalóriaértékűk azonos, a rosttartalmuk és élettani hatásuk az, ami teljesen eltérő.

Zsírral vagy zsír nélkül?

A tévhitek közé tartozik az a nézet, hogy a zsírt teljes mértékben nélkülözni kell a diéta alatt, zsírra ugyanis mindig szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy jól működjön, megfelelően hasznosítsa a tápanyagot, s az anyagcsere olajozott legyen.
Ráadásul bizonyos vitaminok csak zsírban oldódnak, s a diéta alatt ezekre is szükségünk van. A zsírról tehát nem kell lemondani, hanem okosan kell válogatni közülük. Kerüljük a telítetlen zsírsavakat és az olyan ételeket, mint például a kolbász, sült krumpli, csokoládé, együnk inkább minél több telített zsírsavban gazdag ételt, tengeri halakat, olajos magvakat, szűz olíva olajat.

A szaunázástól nem lehet lefogyni

A tévhitek birodalmát gyarapítja az a nézet is, hogy aki rendszeresen szaunázik, annak nem kell fogyókúráznia. A dolog azonban nem ilyen egyszerű, a szaunában egy kis izzadással még nem fogunk megszabadulni a hájpárnáktól, a hónapok alatt összegyűjtött zsírrétegtől. Bár a szauna alatt valóban vesztünk egy keveset a súlyunkból, ám ez vízvesztés, nem zsírvesztés. Épp a vízvesztés miatt ajánlják, hogy a szaunázás után minél több folyadékot igyunk. Aki fogyókúra alatt veszi igénybe a szaunát, arra is ügyelnie kell, hogy ha túl sok folyadékot veszít, az még az étvágyát is fokozhatja.

Fűszerezni lehet!

Sokan tévesen úgy tartják, hogy a fogyókúra alatt nem jó, ha sok fűszert használunk, mert egyes fűszerek fokozzák az étvágyat.
Ez nem igaz, sőt a szakemberek azt tanácsolják, hogy diétás ételeinket is próbáljuk meg minél ízletesebb módon elkészíteni, bőségesen használjuk a főzésnél és tálalásnál a különböző zöldfűszereket. Mindig legyen kéznél a petrezselyem, a bazsalikom, a kapor, a borsikafű, az oregano, a babérlevél, a rozmaring, a majoránna és zsálya, amelyikből lehet, mindig friss.

A mozgás formában tart

Elengedhetetlen, hogy a diéta ne csak az étkezési szokások megváltoztatásáról, hanem az életmódváltásról is szóljon.
Hetente minimum háromszor végezzünk valamilyen testmozgás, amely a félórás sétától kezdve kerékpározáson át egy egyórás fitneszedzés is lehet. A mozgás legyen diétánk kiegészítője, mert nem csak formában tart, de jókedvre is derít.