x

Mire jó a léböjt?

Mire jó a léböjt?

A léböjtről és a tisztító-regeneráló kúrákról rendszeresen írunk az Ideál hasábjain, mégis sokan nem tudják még, mire és mikor jó ez az ősi egészségmegőrző módszer. Mivel húsvét előtt vagy tavasszal többen is kipróbálnak valamilyen tisztítókúrát, érdemes átnézni, miért jó és mik a legfontosabb alapszabályai.

A böjt évszázadok óta több vallás rendszeres rituáléja közé tartozik, ám a 20. század elején Otto Buchinger és F. X. Mayr felfedezte a böjtkúra gyógyító hatását, s kifejlesztett egy-egy olyan módszert, amely azóta is igen népszerű és elterjedt Németországban és Ausztriában. Mindkét kúra célja a bélrendszer kitisztítása, a szervezetben felhalmozott salakanyagok kiürítése, a megpihenés és a regeneráló folyamatok támogatása.

MIKOR KELL MÉREGTELENÍTENI?

Állandó fáradékonyság, levertség, koncentrációs képesség csökkenése, memória romlása, alvászavarok esetén.
Visszatérő fertőzéseknél, gyulladásoknál és meghűléseknél.
Emésztési zavarok, puffadás, székrekedés, pépes széklet esetén, hasmenés és székrekedés váltakozásakor.
Gyakori testsúlyingadozás, elhízás során.
Vérnyomás-ingadozáskor, magas vérnyomáskor.
Rendszeres fejfájásnál, migrénnél.
Bőrpanaszoknál: ekcéma, akné, allergiás kiütések.
Töredező, fénytelen, zsírosodó haj esetén.
Allergiás betegségeknél.
Ízületi panaszoknál: gyulladás.
Magas vérzsírok, vércukor, rossz májfunkciós értékek esetén.

MI A LÉBÖJT?

Szabad akarattal, saját elhatározásból történő lemondás a szilárd ételek fogyasztásáról és az élvezeti szerekről. DE! Soha nem jár éhezéssel, koplalással: aki éhezik, az nem böjtöl!

MI A SALAKTALANÍTÁS CÉLJA?

Elsősorban, hogy kiürítsük azokat az anyagokat, amelyek rontják az anyagcserét, az immunrendszer aktivitását és az egyes szervek kiegyensúlyozott, egészséges működését, blokkolják a sejtek regenerációs folyamatait.
Energiával töltsük fel a szervezetet, leküzdjük a ránk nehezedő ólmos fáradtságot.
Enyhítsünk, megfékezzünk vagy akár meg is szűntessünk mindenféle tünetet, ami már egy ideje rontja közérzetünket, teljesítőképességünket, erőnlétünket.
Megelőzni sok-sok panasz, betegség kialakulását.
Szellemileg, lelkileg és testileg is fittebbé váljunk.
Megszépüljünk, felfrissüljön és letisztuljon a bőrünk.
Megszabaduljunk a szervezetünkben felhalmozott feleslegtől (pl. kilók, zsír, cukor, húgysav...)

NÉLKÜLÖZHETETLEN RÉSZEI

A bőséges folyadékbevitel: gyógyteák, hígított gyümölcs- és zöldséglevek, ásványvíz ­ vagyis kalória és energiaszegény természetes italok.
A kiválasztás serkentése: sok folyadékkal, izzasztókúrákkal, masszázsokkal, sporttal, légzőgyakorlatokkal, bőrápolással, májtisztítással.
A mozgás és a pihenés megfelelő arányban: rendszeresen kell t ornázni az izmok védelme céljából és sok időt kell alvással, relaxációval, meditációval tölteni a szellemi-és lelkierő táplálása, feltöltése miatt.
Visszavonulás: az információáradatot le kell csökkenteni (nincs tévézés, rádiózás, nyilvános szórakozó helyeken történő időtöltés...), kicsit vissza kell otthon, és ha lehet, a munkahelyen is vonulni, teret és időt kell te remteni a lelki töltekezésre.

A felsorolt elemek valamelyikének elmaradása jelentősen csökkenti a böjt értékét és eredményességét. Ezért mindenképp törekedni kell rá, hogy legalábbis az első hármat maradéktalanul teljesíthessük, az utolsót pedig lehetőségeinkhez mérten. Legideálisabb az lenne, ha szabadságot lehetne kivenni erre az időszakra, sőt esetleg elmehetnénk olyan helyre, ahol minden a nyugalmunkat, regenerálódásunkat szolgálja. Szerencsére hazánkban is egyre több hotelben lehet szervezett léböjtkúrán részt venni, itt természetesen egyéb más kiegészítő kezeléseket és szolgáltatásokat (masszázsok, szauna, uszoda, relaxáció...) is igénybe vehetünk.

Kapcsolódó Tartalom