x

Mayr-kúra

Hamvazó szerdával véget ér a farsang, a nagy eszem-iszom, dínom-dánom és a mulatozások ideje, megkezdődik a befelé fordulás és a böjt időszaka. Kiváló alkalom ez arra, hogy megpróbálkozzunk a Mayr-kúrával.

Franz Xaver Mayr orvos azon a véleményen volt, hogy az összes szervi betegséget az emésztőrendszer zavara okozza, s ha szeretnénk újra egészségesek, fittek és szellemileg frissek lenni, nem kell mást tennünk, mint időről-időre megtisztítani a szervezetet a salakanyagoktól és mérgektől. Az osztrák orvos egy szemléletes példával is igyekezett alátámasztani módszerét, amely szerint a gyomrunk olyan, mint egy kályha, amit, ha állandóan telepakolunk, de nem tisztítunk meg a salaktól és a koromtól, nem tud tökéletesen működni, nem ad többé elég meleget. A jó emésztés a jó közérzet titka, s ezért bizony tenni kell.

Ennek köszönhető, hogy a 20. században, főleg német területeken, sorra születtek a Mayr klinikák, ahol szép számmal megfordultak a hírességek, többek között Kohl kancellár is az egyik ilyen intézetben kúráltatta magát. Nálunk talán még kevésbé népszerű a Mayr-kúra, de egyre több wellness szállodában próbálhatjuk már ki itthon is.

Miben rejlik a Mayr-kúra nagyszerűsége?

A hat-hetes Mayr-kúrának három fázisa van. Az első két hét, amelyet tea kúrának hívnak, nem sokban különbőzik a léböjttől. Ekkor gyógyteák, zöldséglevesek és gyümölcslevek mellett keserű-sós hashajtással tisztítják ki a beleket. A következő periódusban már száraz zsömlével és nyers tejjel is színesítik a palettát, amikor a megfelelő rágásra helyeződik a hangsúly. Az utolsó két hét azzal telik el, hogy a gyomrot visszaállítják az ideális reformtáplálkozásra. A Mayr-kúrának fontos eleme még, a speciális hasi masszírozás, amit naponta háromszor kell végezni.

Igaz ugyan, hogy Mayr-kúra igen hatásos méregtelenítője a szervezetnek, de senki ne próbálkozzon vele orvosi segédlet nélkül. A megfelelő helyeken az orvos előzetes vizsgálat alapján dönti el ki, és milyen mértékben végezheti el a kúrát, majd végig szemmel követi a páciens reakcióit.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • Önmérgezés ellen


      A kolon–hidroterápia a vastagbelek (colon) tisztítása víz (görögül: hydro) segítségével. Már az ókori egyiptomiak is alkalmazták a belek vízöblítését. A modern kolon–hidr...

  •