x

Kincsek a tenger mélyéből

Kincsek a tenger mélyéből

Ha tengerparton pihenünk, érdemes megkóstolni a különféle tengeri herkentyűket, amelyek nem pusztán ízletesek, de legtöbbje oly mértékben egészséges, hogy gyógyászati célokra is alkalmazzák.

Halolajok

align=left Kezdjük rögtön a halakkal, amelyek értékes olajából táplálékkiegészítőt készítenek kapszula formájában. Ezeket itthon is megtalálhatjuk a boltokban, de egy ízletes halvacsora formájában élvezetesebben hozzájuthatunk. Válasszunk valamilyen olajos halat, olyat, mint a lazac, a pisztráng, a makrella vagy akár a tonhal, amelyek magas omega-3 zsírsavat tartalmaznak, s legtöbbjük ezen felül még vitaminokban is bővelkedik. A tudósok megfigyelték, hogy a mediterrán vidékeken, vagy akár az eszkimóknál, ahol bőségesen fogyasztanak halat, sokkal kevesebb a szívbetegség, mint egyéb tájakon, s ez elsősorban a telítetlen zsírsavaknak köszönhető. Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsav ugyanis csökkenti a koleszterin szintet, és vérhígító hatása is van. Ez együttesen segít megelőzni a szív és érrendszeri problémákat, hiszen segítségével a vér szabadabban kering a vérfalakban, a szív vérellátása javul. Igen jó hatással van a szívritmuszavarok leküzdésében, immunerősítő, sőt úgy tartják még a potenciát is kedvezően befolyásolja.

Tipp: ha tehetjük, fogyasszunk hetente legalább kétszer valamilyen halételt. Tengeri halak közül a mélyfagyasztottat válasszuk, ez frissebb, mint az árusoknál kapható, hiszen a kifogás után rögtön lefagyasztották, míg utóbbi a szállításnál vesztett frissségéből. Ha erre nincs módunk, étkezés közben kapjunk be minden nap egy halolaj kapszulát.

Kagyló

align=left A kagylóról úgy tartják királyi csemege, egyes vidékeken, főleg Franciaországban, nyersen is előszeretettel fogyasztják. Pontosabban csak fogyasztották, mígnem napjainkban a tudósok már óva intenek ettől. A kagyló, mint kiderült átszűri magán a tengervizet, így tisztítja, s pont ezért baktériumokat és hepatitisz vírusokat tartalmazhat. A főzés során azonban mindezek eltűnnek, s marad csupán a jótékony hatás, és persze a remek íz. Gondoljunk csak a paellára, vagy egy tál fehérborban párolt fekete kagylóra, ami tengerparti nyaralásnál kihagyhatatlan. A kagyló azonban nem csak az ízlelő bimbóinkat és a fantáziánkat mozgatja meg, de a berozsdásodott izületeket is. Az étkek sorában ebben található a legtöbb glükozamin, ami nem más, mint az izmok, porcok kenőanyaga, s ez igen jótékonyan hat az erős fizikai munkát végzők, sportolok, vagy idős emberek mozgásszervi bántalmaira. Ezen kívül sok kovasavat is tartalmaz, ami a csontokat és a kötőszövetet erősíti. A kagylóban is van omega-3 zsírsav, de éppúgy megtalálható benne számtalan vitamin és ásványi anyag is. A kagylók közül kiemelkedik a zöld kagyló, amit kapszulába zárva is fogyaszthatunk, de készül belőle balzsam is, amit külsőleg kenegethetünk a fáradt, fájó testrészekre. Míg pár éve még az a nézet uralkodott, hogy kagylót csak „r” betűs hónapokban szabad fogyasztani, így szezonja szeptembertől februárig tartott, ma már egész évben élvezhetjük ízét és gyógyító hatását.

Tipp: a kagyló magas glükóz tartalma reumás betegségek kiváló gyógyszere, de sajnos arra nincs mód, hogy annyit fogyasszunk belőle, amennyi kifejthetné áldásos hatását, ezért célszerű naponta háromszor egy-egy kagyló kapszulát bekapni, hogy visszanyerjük fiatalos, egészséges lendületünket.

Alga

align=left Az alga ez az egysejtű moszatféleség nemcsak a tengerben, de az édesvizekben is fellelhető, s habár nem nevezhető a gourmand-ok csemegéjének, kenhetjük külsőleg, vagy fogyaszthatjuk belsőleg, mindenképpen csodát tesz. Az legfeljebb Woody Allen filmjében fordulhatna elő, hogy egy tengerparti tavernába betérve egy adat algát rendelünk, mégis a tenger kincsei közé tartozik, hiszen a legtöbb táplálék kiegészítő fő alkotóeleme. A mai stresszel átitatott világunkban különös jelentőséggel bír a nyomelemek pótlása, az idegességgel ugyanis ezek nagy mennyiségben távoznak a szervezetből, s erre az egyik természetes mód az alga fogyasztása, hiszen köztudottan igen magas a nyomelem tartalma. A nyomelemek persze a méregtelenítésben is szerepet játszanak, s ha ehhez még hozzávesszük, hogy az algának a szerves jód és klorofil tartalma is jelentős, akkor elmondhatjuk, hogy még az öregedést is elodázhatjuk vele, az immunrendszerünket erősíti, véd a különféle baktériumoktól, amelyek különösen a strandolásnál, tengeri fürdőzésnél leselkednek ránk.

Tipp: mindezen jó tulajdonságok mellett, különösen ajánlott vegetáriánusoknak, mert szerves formában tartalmaz vasat, s így elkerülhetik a húshiányból adódó vérszegénységet. Fogyókúrák remek kiegészítője, hiszen a fehérjéktől a vitaminokig és ásványokig minden megtalálható benne, ugyanakkor a kilók számát nem szaporítja.

Kaviár

align=left A tengeri csemegék gyöngyszeme a fekete és vörös kaviár. Ki hinné, hogy egykoron a szegények eledele volt, a ma például már aranyárban mért beluga kaviár is, ami a világon a leghíresebb és legdrágább kaviárfajta. A legfinomabbnak ítélt beluga kaviár nagysága akár borsószemnyi is lehet. Éppen borsos ára miatt a kaviárt, és nem csak a belugát, de szerényebb társait is többnyire az ünnepi asztalokon tálalják, pedig nem csupán íze megnyerő, de igen magas a vitamin és ásványi anyag tartalma is. A kaviár azonban nem csak belsőleg, de külsőleg is jótékonyan hat, s ezt a kozmetikai ipar is kihasználja, ezeknek az ára hasonlóan magas, mint magának a kaviárnak. A vízhiányos, fáradt, seborrhea-ás bőrrel csodákat tesz, serkenti a kollagén termelést, fokozza rugalmasságát, így késlelteti az öregedést, s éppen ezért a fiatalság elixírjeként is emlegetik a kaviáros krémeket, szérumokat. S, ha már a bőrrel ilyen csodákat tesz, mi sem természetesebb, a fodrászok is szeretnék kihasználni kedvező hatását. Egy angliai luxus szalonban kisebb vagyonért egy kellemes szarvasgombás samponos mosás után beluga kaviárból készült pakolást tesznek a hajra, hogy tündöklően fényes, a hajvégekig egészséges frizurával dicsekedhessenek vendégeik. A pletykák szerint jó néhány sztár is előszeretettel látogatja az intézményt, ahol míg a pakolás hat, pezsgő mellett kaviárt csemegézhetnek a látogatók, hogy külsőleg-belsőleg feltöltődjenek vitaminokkal és ásványi sókkal.

Tipp: bármelyik kaviárt választjuk, valamennyi fogyasztása külön szertartást igényel. Felszolgálása előtt csak 10-15 perccel korábban vegyük ki a hűtőszekrényből, és magát a dobozt csak az utolsó pillanatban nyissuk ki, hogy ne érintkezzen a levegővel. A tálalása is különleges szabályokat követel. Jégtálon szolgáljuk fel, és csont, vagy gyöngyház kanállal fogyasszuk, mivel a kaviár acéllal és ezüsttel reakcióba lép. Hozzá jéghideg vodka vagy mélyhűtött pezsgő dukál.

Győri Anna