x

Mozogj az egészségért!

Mozogj az egészségért!

A mozgásszegény életmód sajnos ma minden korosztályra jellemző. Pedig az ülőmunka és a stressz oldására naponta legalább egy órát kellene mozogni, ezért használjunk ki minden alkalmat.

Lift helyett másszunk inkább lépcsőt, ha tehetjük, sétáljunk gyalog haza a munkahelyünkről. Akinek kutyája van, a napi sétát ossza meg kedvencével, vagy üljünk biciklire, és tekerjünk pár kilométert. Frissíti a vérkeringést, megdolgoztatja a hátizmokat éppúgy, mint a lábat, salaktalanítja a szervezetet, fogyaszt, javítja a kedélyállapotot, így pszichés problémákra is ajánlott. Annak köszönhetően, hogy a kormányt állandóan egyensúlyba kell tartani, egyenesíti a hátat és szép sudár testtartást ad, ezen túl javítja a láb vér- és nyirokkeringését, kiváló az alsó végtagi érszűkület megelőzésére. Mint minden friss levegőn végzett sport, a kerékpározás is harmonikussá teszi a légzést és növeli a tüdőkapacitást. Heti háromszor fél órás kerékpározással már sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Igaz orvosi felügyelet mellett, de még a szívinfarktuson átesett, illetve magas vérnyomásban szenvedő betegeknek is ajánlják az orvosok a szabadban való kerekezést, vagy a szobai biciklizést.

Mindegy melyik sportágat választjuk, az úszástól a teniszig, a futástól a házi tornáig, mindegyik hasznunkra válik. Megmozgatja az izmokat, az izületeket, fokozza vérkeringést, javítja az egész szervezet oxigénellátását, oldja a stresszt. Napi egy órás mozgással sokat tehetünk a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséért.

Kapcsolódó Tartalom