x

Mikor jó böjtölni?

Mikor jó böjtölni?

A külső energiahordozók (táplálékbevitel) hiányában a szervezetnek saját erőből kell fedeznie a szükséges a tápanyagokat. Testünk arra van beprogramozva, hogy vészhelyzetben fenntartsa a létfontosságú szervek állapotát, akár más, kevésbé fontos szövetek rovására is.

Böjt alatt a szervezet a felhalmozott tartalék energiaforrásokból fedezi működését. Ám a kötőszövet és a zsír lebontása során lerakódott anyagcseretermékek, továbbá a kívülről bevitt salakanyagok és mérgek felszabadulnak, és a vérkeringésbe kerülnek, majd a veséken, vagy a máj-epe-bél csatornán át választódnak ki. A böjt idején keletkezett savak is a vesén keresztül ürülnek ki. A sav távozása nagyon fontos, mert a savakkal terhelt szervezet (túlzott fehérjebeviteltől, édességtől, kávétól, fehérliszttől) sok betegség kialakulásához okot ad.

Mivel a böjt számos olyan anyagtól szabadítja meg a sejteket, melyek rontják azok vagy az immunrendszer működését, ezért hatása elég szerteágazó:

elősegíti a gyógyulási folyamatokat
fokozza a működésképtelen sejtek és szövetek lebontását és eltávolítását
serkenti az anyagcsere- és oxidációs folyamatok végtermékeinek, valamint a kívülről felvett káros anyagok, illetve mérgek kiválasztását
felgyorsítja a terhelő hatású, fölösleges tápanyagok (zsírok, fehérjék), vitaminok, ásványok és egyéb alapanyagok távozását.

Mikor jó böjtölni?

• Meghűléses és fertőző betegségeknél, gyulladásoknál a böjt az egyik legjobb gyógymód. Amikor az immunrendszer aktivitása megnő, minden pluszterhelést – ilyen a táplálkozás és az igen energiaigényes emésztés is – kerülni kell! A szervezet számára valamennyi táplálék idegen, ezért bomlik le, szívódik fel kisebb egységekben, alakul át az anyagcsere folyamán, és választódik ki a végtermék jelentős része – ahogy a legtöbb méreg és felesleges anyag is. Elvileg minden táplálék fertőző betegségeket okozhatna, ha nem volnának megfelelő elhárítómechanizmusok és kiválasztófolyamatok a hatástalanításukra – ezek az önvédő mechanizmusok azonban jelentős teljesítményt követelnek meg testünktől. Ezért az evés a nyálkahártyát is megterheli, különösen a bélben. Nem véletlen hát, hogy ha megfázunk, elmegy az étvágyunk is.

• Immunológiai problémáknál a kötőszövetek salaktalanítása és a feleslegben felhalmozódott savak, toxinok, baktériumok ürülése révén a böjt megerősíti az immunműködést. A máj salaktalanítása is – amely a böjt során (csak a 3. héten) zajlik – normalizálja a fehérje-anyagcserét és az immunfolyamatokat.

• A böjt kifejezetten hatékony szív- és érrendszeri betegségeknél , mert csökkenti a vérnyomást és a szív terhelését.

• Sokat segít az emésztőrendszer megbetegedéseinél – hiszen böjt alatt megpihenhet és kitisztulhat a bélrendszer.

• Máj- és epebetegségeknél a toxinterhelés csökkenése és a feleslegben felhalmozott zsírok eltávozása után a máj fellélegzik, és az epekiválasztás javul. A kúra alatt alkalmazott epehajtó teák és gyógynövények serkentik a pangó epe és a kőképződés kezdetét jelző epehomok ürülését.

• Anyagcsere-problémák esetén – magas vérnyomás, érelmeszesedés, magas vérzsírszint, cukorbetegség, köszvény, zsírmáj – a legeredményesebb kezelési módszer a rendszeres salaktalanítás. A lelassult és kisiklott anyagcsere miatt felhalmozott és kárt okozó anyagok a léböjt során igen nagy mennyiségben kiürülnek, és ezzel a szervezet fellélegzik, a problémák java része drámaian javul vagy sokszor meg is oldódik.

• Jó eredményeket várhatunk tőle mozgásszervi problémáknál – mert csökken az ízületek terhelése, és sok gyulladást kiváltó anyag távozik a salaktalanítás során a szervezetből.

• Egyes légzőszervi problémáknál ( allergia, asztma, krónikus hörghurut ) kiegészítésül sokat lendíthet a gyógyulás ütemén és a tünetek enyhülésén a tisztító léböjt.

• A bőrbetegségeknél is igen látványos eredményeket lehet vele elérni, hiszen a bőr a kúra hatására letisztul, megnyugszik, és a gyulladást és allergiát kiváltó anyagok javarészt kiürülnek.

• Cellulitkezelés esetén mindenképp komplex eljárásra van szükség, hisz nem elég a helyi zsírbontás serkentése, ha nem javítjuk a vér- és nyirokkeringést, ill. a szövetekben felhalmozott savak és toxinok kiürülését is.

• Regenerálásként – elsősorban kimerültség, memóriazavarok és teljesítménycsökkenés idején – remek segítség a böjt. Hatására távoznak azok az idegrendszeri aktivitást rontó anyagok, melyek miatt gyakran annyira levertnek és kábultnak érezzük magunkat.

• Megelőzésként minden korcsoport számára, de főleg negyven év fölött ajánlatos a rendszeres böjtkúra tartása, mert csökkenti a rizikófaktorokat, pl. savtúltengést, a magas koleszterin-, húgysav- és vérzsírszintet, a magas vérnyomást, a túlsúlyt, a sejtek degenerációját (daganatos elfajulását okozó) és a dohányzás okozta károkat stb.

Mikor nem ajánlott böjtkúra?

tuberkolózis,
rosszindulatú daganatok (főleg fogyással járó kórképeknél!),
májzsugor,
veseelégtelenség,
erős testi-szellemi és lelki kimerültség,
nagyon intenzív stressz,
pajzsmirigy-túlműködés esetén és
terhesség, szoptatás idején sem.

Kapcsolódó Tartalom