x

Ne légy savanyú!

Ne légy savanyú!

Kiadós lakmározás, mozgásszegény életmód – és a szervezet lassan elsavanyodik. Ettől gyorsabban elfárad, fejfájás kínozza és védekezőképessége is jelentős mértékben gyengül…

Előfordulhat, hogy szervezetünk jó ideje túlságosan savas, ám még csak nem is sejtjük. Állandó fáradtság, visszatérő fejfájás, bőrproblémák és rossz hangulat… Ki gondolná, hogy az ilyen szervezetnek lúgosításra van szüksége? Sajnos, sokszor még az orvosok sem veszik észre az összefüggést. Pedig a sav-bázis háztartás alaposabb ismerete segíthetne bizonyos problémák kiküszöbölésében.

Fontos az egyensúly megőrzése!

A szervezetben lezajló folyamatok szűk pH-tartományon belül játszódnak le, és mindezt a sav-bázis háztartás egyensúlya garantálja. Ezt teszi próbára nap mint nap a stressz, a helytelen táplálkozás és a túl kevés mozgás, amit a szervezet kis ideig kompenzálni képes. Például úgy, hogy a csontokból kalciumot von el, és ezzel önerőből enyhíti a savasodást. Ez a mechanizmus azonban a csontok mészvesztéséhez (a rettegett osteoporosishoz) vezet. Mivel a test feladata a rendszer egészének működését megőrizni, ínséges időkben nem törődik a részproblémákkal, még akkor sem, ha ezek hosszú távon meglehetősen súlyos következmények járnak.

Ezért nekünk kell okosabbnak lennünk, hogy szervezetünk ne kényszerüljön a vészhelyzetben ésszerűtlen döntésekre. Óvjuk szöveteinket a túlzott elsavasodástól! A táplálkozás megváltoztatásával rengeteget javíthatunk a helyzeten: mellőzzük az olyan élelmiszereket, melyek elősegítik a savképződés és részesítsük előnyben a lúgos hatásúakat! Fontos továbbá az is, hogy szervezetünket minél előbb ellássuk szerves ásványi anyagokkal. A kalcium, a magnézium, a nátrium és a kálium klasszikus savközömbösítők. Használhatunk sav-bázis korrigálóporokat és lúgos gyógyvizeket is kúraszerűen. Lakmuszpapírral érdemes a kúra ideje alatt ellenőrzni az eredményt.

Érdekes!

Egy innsbrucki tanulmány során 60 beteg naponta háromszor kapott bázikus készítményt a 3 hetes intenzív mayr-kúra alatt. A kezelés az alábbi panaszokon segített: püffedés, ödéma, ízületi és izomfájdalom, nyaki fájdalmak, alvászavar, szapora szívverés, gyenge koncentrálóképesség, bőrviszketés és kimerültség. Az anyagcsere-folyamatok eltolódása savas irányba kedvező táptalajt nyújt a depresszív hangulathoz, míg lúgosabb közegben a derűs kedélyállapot a meghatározó. Milyen találóan fejezi ki mindezt néhány ismerős kifejezés: „savanyú pofa”, „savanyú képet vág” „besavanyodik”, „kilúgozott”.

Hogy ne legyünk savanyúak…

  • • Ha esténként csak könnyű ételeket fogyasztunk, máris sokat tettünk a savasodás megakadályozására. A gyomorműködés éjszaka renyhévé válik, és a fel nem dolgozott ételmaradékok erjedni kezdenek, ami elősegíti a savasodást.
  • • Igyunk sokat, hogy jó legyen a keringés: naponta legalább 2,5 liter folyadékot! Figyelem! A kávé és az alkohol nem számít, mert savassá tesz.
  • • Ne igyunk szénsavas italokat, hogy a szervezet újra visszazökkenjen egyensúlyába.
  • • Hetente egy-két alkalommal alaposan izzadjunk ki. Ha az „izzasztó” sportokat nem kedveljük, járjunk rendszeresen szaunába.
  • • Naponta tíz percet szánjunk a stresszoldásra. A stressz a savasodás egyik fő tényezője. Segítségünkre lehet a meditáció vagy az autogén tréning, esetleg egy kellemes, meleg illóolajos vagy szódabikarbónás fürdő.


Mi savasít és mi lúgosít?

Helyes táplálkozással a szervezet sav-bázis háztartása hatékonyan befolyásolható. Az alábbi összeállítás tájékoztat arról, mely élelmiszerek erősítik a savas, illetve a lúgos hatást a szervezetben.

Savasító élelmiszerek:

földimogyoró, paradió, mandula extrudált kenyér, kétszersült, szárított borsó, sertés-, borjú- és marhahús, kolbász, szalonna és belsőségek (máj, vese és agyvelő) csuka, lepényhal, homár, lazac sajt és túró, tojásfehérje, margarin, kukoricapehely, zabpehely, árpa, hántolatlan rizs, teljes kiőrlésű gabonafélék, tészták nyúl-, kacsa-, tyúk- és libahús jégkrém, torta, csokoládé, kávé, limonádé és az alkohol minden formája, szénsavas és dobozos üdítők, gyümölcslevek ecet.

Lúgosító élelmiszerek:

burgonya, vaj, nyers tej, tejszín, író, joghurt édes- és vöröskáposzta, kelkáposzta, karfiol paprika, hagyma, petrezselyem, metélőhagyma, zsázsa sampinyon, vargánya, rókagomba zöldborsó, fehérbab, tök alma, körte, eper, áfonya, ribizli, uborka, fejes saláta, hónapos retek, savanyúkáposzta, mazsola, datolya, füge kalcium-karbonátos ásványvíz tiszta, természetes növényi olajok tiszta almaecet, citromlé.