x

A teafű

Ne sajnálja az időt egy jó csésze tea elkészítésére és elfogyasztására! Utána javul a közérzete, nyugodtabbnak, frissebnek érzi magát. Ez az ezeréves ital – azon túl, hogy kiválóan oltja a szomjat – a legváltozatosabb tulajdonságokkal rendelkezik: nem véletlenül állja az idő próbáját.

Különösen ajánlott fogyókúrázók számára

Igaz

A tea nemcsak kalóriaszegény (persze, ha tej vagy cukor nélkül isszák), hanem természetes vízhajtó is. Megkönnyíti a méreganyagok kiürítését a szervezetből, és elősegíti az emésztést. Mindazonáltal egyetlen tea sem fogyaszt, ha rendszeresen isszák ugyan, de nem vesznek figyelembe bizonyos táplálkozási szabályokat.

Harcba száll az öregedés ellen

Igaz

A tea élettanilag fontos anyagot tartalmaz. A benne lévő antioxidáns – flavonoid – négyszer erőteljesebben hat, mint a C-vitamin. Egyes kutatások kimutatták, hogy a zöld vagy a fekete tea, ha kis mennyiségben isszák, felveszi a harcot a szabad gyökökkel. Ezekben a teákban az antioxidánsok – akárcsak a C-vitam esetében – lassítják a sejtek bizonyos öregedési folyamatait, melyek részben a napsugárzás, a levegő szennyezettsége vagy a stressz miatt mennek végbe.

Egyes rákbetegségek leküzdésére is ajánlott

Igaz és hamis

Ha nem forralják fel, a zöld tea olyan alapvető fontosságú enzimet tartalmaz, mely meggátolja egyes urológiai és emésztőszervi rákbetegségek kialakulását. A fekete teában lévő flavonoidok szintén megakadályozhatják bizonyos rákfajták kifejlődését (a vizsgálatok szerint a bőr-, a tüdő- és vastagbélrákét). Mindamellett ajánlott az elővigyázatosság, a mértékletesség bizonyos teák fogyasztásakor, mert az ezen a területen folyó kutatások még gyerekcipőben járnak.

Nem tesz jót a szívbetegeknek

Hamis

A tea nátriumban rendkívül szegény, ezért mindenki ihatja. Egyébként a tein hígítja a vért, és e tulajdonsága alapján hat a szívre és a vérkeringésre annak következtében, hogy rugalmasabbá teszi a véredények falát. Rendszeres fogyasztása esetén – kiegyensúlyozott, rostdús és zsírszegény táplálkozás mellett – hozzájárulhat a szívinfarktus kockázati tényezőinek kiküszöböléséhez. Végezetül a teában lévő polyfenolok (antioxidánsok) korlátozzák a koleszterin felszívódását a vérben.

Íze származási helye szerint különbözik

Igaz

A termesztési helye és szárítási módja szerint a teafélék íze nagymértékben eltér. Indiában vagy Oroszországban a fekete vagy a vörös, Kínában a zöld vagy Sri Lankán (volt Ceylon) a fehér tea az aromák sokféleségét képviselik. A tealeveleket nem azonos módon gyűjtik be, szárítják és préselik egyik helyen sem. Például egyes tajvani, kínai teafajták későbbi begyűjtésűek, és hosszabb az érlelési idejük. A főzetük gyümölcsösebb ízű és sötétebb színű, mint a többi teáé. Továbbá az egész tealevelekből készült tea teljesen más illatú, mint az összezúzott teafűé. Az egész tealevleek szándékos összezúzásával előállított teákat narancs(?) pekkóteának hívják. A gyakran porszerű teát tartalmazó tasakos teák kevésbé aromásak.

A fogak szebbek lesznek tőle

Igaz és hamis

A teában lévő csersav színezheti a fogat, pici barna foltocskák formájában. Míg ellenben fluor-tartalma erősíti a fogzománcot, és hátráltatja a fogszuvasodást. Persze azzal a feltétellel, hoy nem fogyasztanak több teáskannányit belőle, mert nagy mennyiségben a fluor ellentétes hatást vált ki: törékennyé teszi a fogat és szürkés árnyalatot kölcsönöz neki!

Kevésbé erős izgatószer, mint a kávé

Hamis

A tein hatása a koffeinéhez hasonlatos: ezért fordul elő az, hogy a későn elfogyasztott tea nehezíti az elalvást. Azonban másképp fejti ki a hatását, mint a koffein, és nem terheli meg a gyomrot.

Csökkenti az ásványi anyagok felszívódását

Igaz

De csak akkor, ha nagy mennyiségben fogyasztják. Napi hat csészétől kezdve a tein nehezíti a vas és a kalcium felszívódását. Ezen azonban könnyű segíteni: a citromos teák kedvelői megerősíthetik, hogy egy frissen felvágott citromkarika aszkorbinsavat termel, mely stimulálja a vas felszívódását. Ami a tej hozzáadását illeti, azzal növeljük a tea kalciumtartalmát. Ezen ásványi anyagok felszívódási nehézségeinek elkerülésére célszerűbb a teát étkezéseken kívül inni.

Patika magazin

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • Egészségvédő és betegségmegelőző egyszerre


      A tea fogyasztása az emberiség történetében hosszú múltra tekint vissza. A több ezer éves kínai emlékek után Európába a XVII. században jutott el, míg Magyarországon az 1800-as évekb...

  •