x

Dollárért diétázni – egészséges életmód, vastagabb pénztárca

Dollárért diétázni – egészséges életmód, vastagabb pénztárca

Nem az emberek józan eszére kell apellálni, hanem a pénztárcájukra, ez az új filozófia az anyagiakkal támogatott fogyókúra illetve az egészséges életmód propagálása mögött. A kezdeményezést elsősorban biztosítótársaságok és munkaadók támogatják. És egy orvos, akitől az ötlet kiindult.

– Az amerikaiak számára a pénz beszél – állítja dr. Joseph Chemplavil kardiológus. – Én pedig szívesen megvesztegetem őket.

Az orvos már több mint egy éve kezdte az önkéntes részvételen alapuló „Egy dollárt egy fontért” programot, amelynek során a betegei minden leadott fontért (0,45 kg) egy dollárt kapnak tőle.

– Magát a módszert a betegeimre bízom – mondja az orvos – Bárki csatlakozhat, akinek a testtömeg-indexe legalább 27. Az az elméletem, hogy a legtöbb elhízott ember pontosan tudja, mit kéne tennie a lefogyás érdekében. Csak épp nincs hozzá kellő akaratereje. És én őket próbálom meg motiválni.

2003 áprilisában 191 beteg jelentkezett, 41-en lemorzsolódtak, de a megmaradó 118 beteg átlagosan 5 kilót fogyott. A csúcstartó, egy 51 éves nő súlyvesztesége 16 kilogramm volt, ő Las Vegas-i vakációt kapott az orvostól.

Azért nagy jelentőségű a kísérlet, mert ezek az emberek már évek óta képtelen voltak lefogyni. De, ami még fontosabb, a program végeztével is tudják tartani a súlyukat, mert megszokottá vált számukra az egészséges életmód.

A módszert átvéve egyre több munkaadó és biztosítótársaság is hirdet meg hasonló akcióprogramokat. A munkaadók szempontjából megéri, ha alkalmazottaik egészségesek, mert csökken a munkából kiesés ideje. Az IBM például 150 dolláros egyszeri jutalmat kínál mindazoknak, akik 10 héten át heti háromszori edzésen vesznek részt. Májusig a cég 170 ezer alkalmazottja közül 57 százalék csatlakozott a programhoz.

Bonyolultabb a helyzet a biztosítókkal, mert bár legálisan alkalmazhatnak ösztönző rendszereket, ennek megvannak a korlátai. És igen szigorú irányelvek szerint működhetnek csak, nehogy a diszkrimináció vádja merüljön fel. Azok számára, akik egészségi problémák miatt nem vehetnek részt az akciókban, alternatív célokat kell felajánlani. Lehet például célprémiumot vagy visszatérítést ígérni a nemdohányzóknak, de mivel a nikotinfüggés betegségnek számít, a dohányosok esetében a leszoktató programban való részvétel is elég kell, hogy legyen.