x

Ásványok és vitaminok

Ásványok és vitaminok

Itt van az ősz, itt van újra, s vele együtt az őszi nátha és az egymást kergető baktériumok, vírusok időszaka. Ilyenkor igazán nagy szükség van az erős immunrendszerre, ami megvédi a szervezetet a megfázástól, a vírusoktól és egyéb kórokozóktól.

align=left S, hogyan erősíthetjük a szervezet immunrendszerét, mivel fokozhatjuk ellenálló képességét? Ehhez az egyik hatékony mód az ásványok és vitaminok pótlása, hiszen köztudott, hogy a szervezet saját maga nem képes vitaminokat előállítani, azt mindenkor a megfelelő táplálékkal juttatjuk a szervezetbe. Igen ám, de a többszörösen feldolgozott élelmiszerek korában, amikor a zöldségek, gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalma a minimálisra csökkent, az étkezésekben túlsúlyba kerültek a telített zsírok, a só és a cukor. Tehát pusztán az élelmiszerek által már korántsem biztos, hogy a szükséges vitamin mennyiséget megkapja a szervezetünk. Ráadásul a vitaminok igen hamar kiürülnek, azokat naponta pótolni kell. A kérdés most már csak a hogyan?

Vitaminnal dúsított pelyhek

align=left Ha nincs benne a táplálékokban, hát bele kell tenni. Így születtek meg a vitaminnal dúsított müzlik, korpák, gabonapelyhek. A 13 ismert vitamin közül ezekbe elsősorban az úgynevezett vízben oldódó, az ellenálló képességet növelő C és B vitaminok, vas, valamint ásványi anyagok lelhetők fel. A valaha a szegény ember eledeleként ismert nagy rosttartalmú gabonafélék egy kis kerülővel az angolszász világból kerültek a modern étkezési kultúrába. Készüljön akár kukoricából, búzából, zabból, vagy rizsből, tejjel, vízzel, gyümölcslével, joghurttal hígítva egészséges, kiadós reggeli készíthető belőle. A nagy rosttartalomnak köszönhetően nem csupán a bélműködést segítik, de igen jól csökkentik a vér koleszterinszintjét, s mivel lassan és fokozatosan szívódnak fel a nap folyamán, egyenletesen biztosítják a vitamin szintet.

Jó tanács: a készen vásárolt müzlit, gabonapelyhet ízletesebbé és még egészségesebbé tehetjük, ha feljavítjuk évszakhoz illő friss gyümölcsökkel. Ilyenkor ősszel például a jól megmosott és hámozatlan almával, a vitamin ugyanis közvetlenül a héj alatt található, kár lenne kidobni!

Zöldség és gyümölcslevek

align=left A frissen préselt és palackba zárt zöldség és gyümölcslevek, különösen amelyek biokertészetekből származnak, sűrítve tartalmazzák a hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, de előfordul, hogy plusz vitaminokat is adnak hozzájuk. Mindenkinek, de különösen a gyerekeknek érdemes ezekkel felváltani a különféle cukrozott üdítőket. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy 100 %-os terméket vegyünk, amik cukor hozzáadása nélkül készülnek. Ezek az ivólevek magas gyümölcscukor tartalmukkal energiát adnak, ráadásul tisztítják, méregtelenítik a szervezetet. Őszi-téli időszakban igen jó immunerősítő például a céklalé. A népgyógyászat szerint még természetes rákellenes anyagok is találhatók benne, de ami biztos, hogy olyan mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, amik az egyik legkiválóbb erősítőszerré teszik, lábadozó betegeknek gyógyszerként írják fel. Nátha, influenzajárvány idején mindenki tudja, hogy sok C-vitamint kell fogyasztani, ami különösen a citrusfélékben lelhető fel, így a citromlében, narancslében, grapefruitlében. Az egzotikusabb ízek kedvelőinek ekkor érdemes nagy mennyiségben kivilét is fogyasztani. A Kínából származó, régen kínai egresnek nevezett gyümölcs húsa ugyanis C-vitamin tartalmában vetekszik a citrusfélékkel. Egy-két pohár kivilé fedezi a teljes napi C-vitamin szükségletet, s mindemellett még remek káliumforrás is.

Jó tanács: a felbontott zöldség és gyümölcsleveket hűtőbe tároljuk és még aznap, de legkésőbb másnap fogyasszuk el, különben a vitaminok nagy része elinal.

Tabletták, pezsgőtabletták, kapszulák

align=left Talán nem a legjobb, de mindenképpen a legegyszerűbb, legkényelmesebb módja a megfelelő vitaminpótlásnak a tabletta, kapszula, vagy pezsgőtabletta. Ezekből egy szemmel megoldhatjuk az aznapi szükségletünket. A multivitamin tabletták világában egyre szélesedik a paletta. Ma már nem elegendő, ha pusztán vitaminok, ásványi anyagok vannak ezekben a tablettákban, de megbolondítják különféle enzimekkel, gyógynövényekkel is azokat. Így létezik már a szellemi és testi fittséget adó ginsenges, az öregséget elodázó Q10 enzimes vagy Omega3 halolajjal készült változat is. Az érzékenyebb gyomrúaknak tabletta helyett jó, ha a bélben oldódó kapszulát választják. Legkönnyebben a pezsgőtabletták szívódnak fel, ezeket egy pohár vízbe kell feloldani és fogyasztás előtt kiskanállal érdemes jól felkeverni, egyrészt, hogy a pezsgés kimenjen belőle, másrészt pedig ezzel elkerülhetjük, hogy egyes összetevők leülepedjenek a pohár alján.

Jó tanács: habár a vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet számára, és létezik is egy szabvány, mely a megfelelő mennyiséget meghatározza, egyéni eltérések vannak, ezért a zsírban oldódó vitaminokkal nem árt óvatosan bánni.

Gyógyteák

align=left S, ha mindezen óvintézkedések ellenére sem sikerül elkerülni a bajt, jöjjenek a gyógyteák. A gyógyteák elkészítésének külön szeánsza van. A gyógynövények levelét, virágát, szárítottból csészénként egy, frissből két teáskanálnyit vagy éppen magját, kannába tesszük, és forrásban lévő vízzel leöntjük. Öt percig hagyjuk állni, majd leszűrjük és a nap folyamán elszürcsölgetjük. Megfázásra, torokfájásra, fertőzésekre igen hatásos a hársfatea, ami a lázat is csökkenti, a kakukkfű teája mindemellett még a fülfájást is enyhíti. Az örök kamillatea szinte minden bajra jó. Mézzel ízesítve ezeknek a teáknak a hatását fokozhatjuk. A csalántea nem pusztán remek méregtelenítő, de vitaminokban, ásványi anyagokban is bővelkedik, immunerősítő, így megelőzésre éppúgy jó, mint a megfázás kezelésére.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom