x

Ájurvédikus szépségápolás

Ájurvédikus szépségápolás

A fűszerolajokkal végzett ájurvédikus masszázs célja az élet folyójának táplálása és fenntartása.

Az egészséges élet az anyagi síkon zajló állandó áramlást, folytonos energia- és anyagcserét jelenti. Ez egyformán érinti a növényeket, állatokat és az embereket, és nemcsak a testet, hanem a lelki és szellemi síkot is, sőt olyan komplex rendszereket, mint a társadalom. Ezt az állandó átalakulást számtalan, egymásba kapcsolódó természeti törvény ellenőrzi. Az ájurvéda tulajdonképpen ezeknek a törvényeknek az egésze. Az ájurvédikus eljárások kiküszöbölik az áramlásban keletkezett zavarokat, és fenntartják az élő rendszer optimális működését.

Végső cél a harmonikus működés helyreállítása.

Nem élünk paradicsomi helyzetben, ezért senki sem akar ájurvéda-függővé válni, és nem tud állandó harmóniában élni. Egyre több stressz és negatív befolyás ér bennünket, mely egyre nehezebbé teszi azt, hogy spontán helyesen éljünk. Gyakran hiányzik életünkből annak a lehetősége is, hogy belső hangunk megszólalhasson, pedig ez sok esetben meg tudna védeni bennünket attól, hogy oly gyakran hibát hibára halmozzunk.

A védikus életformában és gyógyításban nyugalom és rend van, ezt rendszeres meditáció segítségével mi is könnyen megtapasztalhatjuk. A szóhoz jutó belső hang lépésről lépésre spontán vezet bennünket az egészséghez, szépséghez, vitalitáshoz és boldogsághoz vezető úton.

Hogyan segít az ájurvéda a szépségen?

Segít helyreállítani életünk folyását, és ezáltal támogatja egészségünket, szépségünket. Lényeges ebből a szempontból a helyes táplálkozás, ám sokat nyújtanak az ájurvédikus gyógyszerek, a specifikus szépségápoló szerek, a tisztítóterápiák (mint a meleg víz ivása vagy a panchakarma) és végül a tudati és lelki szintet kiegyensúlyozó technikák.

A szépség és a test összefüggése

Ájurvédával a testre és szellemre lehet befolyást gyakorolni pozitív és negatív értelemben is. A bőr lényeges érzékszervünk, amelyen keresztül számtlan impulzus jut el a belső szervekhez is.

A helyes bőr-, test- és szépségápolás az ájurvéda szerint nem azonos a dekoratív kozmetikával. Célja a bőr és a szövetek optimális struktúrájának megőrzése a test különböző területein, és -ha lehetséges -azoknak a zavaroknak a belülről történő megszüntetése, melyek a bőrt és a szépséget negatívan befolyásolják. Ájurvédikus szempontból a kozmetika, a testápolás, a szervezetre és az érzékekre hatás nem választható szét.

Személyiségre szabott szépítkezés

Az általános egészségmegőrzés és a belső szervek működésének optimalizálása mellett a szépségápolásnak két szempontja van. Az egyik megpróbálja a vata-, pitta- és kapha-alkat bőrön látható specifikus zavarait felismerni, és célirányos eljárásokkal kiküszöbölni.

A másik lehetőség a szépség-rasaya kifejlesztése. Ez alatt olyan ájurvédikus szerkombinációkat kell elképzelni, melyek a bőr és a szervek optimális működését fenntartják és viszonylag függetlenek az alapul szolgáló zavartól. Céljuk, hogy mozgásban tartsák a bőr energiáit és anyagcseréjét, és segítsék a gyors regenerálódást. Rasayana szó szerint a -folyamat fenntartását- jelenti.

Ha valaki a vata, pitta vagy kapha zavarainak közvetlen befolyásolására csak egy kozmetikumtól várja a javulást, csalódni fog, mert az eltérés a személyiségformáló erőktől függetlenül is előfordulhat, pl.: a száraz bőr a vata, pitta vagy kapha zavaraiból is eredhet. Az összefüggéseket felismerni és megfelelően befolyásolni roppant nagy tudást követel.

Új energia hajnak és bőrnek

Legtöbbet tehát azzal tehetünk szépségünkért, hogy egészségesen élünk, úgy, ahogy azt a természet az ember számára előírta. A szépség belülről fakad, ám kívülről is befolyásolható. (Például hajhullás esetén az a kérdés, mi hiányzik és mire van szükség ahhoz, hogy a folyamat újra helyreálljon. Ahhoz, hogy a megfelelő kozmetikai rasayanát megkapjuk, meg kell találni a problémára alkalmas növényi keverékeket, a bőr és a haj számára alkalmas tápanyagokat az energiaharmonizáló szerekkel együtt.)

TIPP: az ájurvédikus fűszerolajak használata a testmasszázshoz fürdés vagy tusolás előtt jót tesz a bőrnek és a testnek.

Mi a különbség az ájurvédikus és a nyugati kozmetika között?

A nyugati kozmetikában többnyire olyan termékeket ajánlanak, melyek nem a bőr- és szervműködések kiegyensúlyozását tartják legfontosabbnak. Ez tehát nem igazi ápolás, legjobb esetben helyettesítés, mely gyakran függőséghez vezet. A bioanyagok is, ha egyáltalán bekerülnek, keményedéshez, elmeszesedéshez vezethetnek, ha nem a megfelelő mennyiségben alkalmazzák azokat. Az áyurvédikus szépségápolás segíti a regenerálódást. Persze a legjobb ájurvéda-rasayana-kozmetikával sem érhető el több, mint ami genetikailag lehetséges. Az öröklött vékony szálú haj sosem lesz vastag és erős, és a bőrön megjelenő öregségi foltokat sem tudja a rasayana eltüntetni. De meg tudja őrizni és helyre tudja állítani az életkornak megfelelő szép és vitális bőrt.

Nem kell azt gondolni, hogy az ájurvédikus szépség-rasayana feltétlenül egzotikus kell legyen. Az ájurvédában leginkább ugyanis arra helyezik a hangsúlyt, hogy lehetőség szerint a helyi környezet természetes erejét használják, tehát nincs szükség feltétlen távol-keleti, egzotikus, nehezen beszerezhető fűszernövényekre.

Kapcsolódó Tartalom