x

A zöld tea

Ebben a nagy kánikulában igazán üdítően hat egy csésze zöld tea. A jégbe hűtött nedűt kortyolgatva érezzük, hogy testünk, lelkünk felfrissül. Nem véletlen, hogy a zöld teát a keleti bölcsek csodaszerének tartják. Habár nálunk nem olyan régen vált ismertté, a népszerűsége egyre nagyobb. S, hogy mitől olyan csodálatos a zöld tea?

Több száz évvel ezelőtt Kínában egy buddhista szerzetes fedezte fel először a zöld tea frissítő erejét. Amit akkor még nem tudhatott, mindez a koffein mellett a benne rejlő igen magas C-vitamin tartalomnak is köszönhető, hiszen levelei nem oxidálódnak, csak elfonnyadnak, így minden értékes tápanyagot megőriznek.

A buddhizmust tanulmányozó szerzeteseken keresztül először Ázsiában, majd ha lassacskán is, de idővel Európában is egyre elterjedtebb lett a zöld tea fogyasztásának szertartása, s mind több jótékony hatását derítették ki.

Csodatevő erejéről már a XII. században könyv jelent meg, s a modern kor kutatásai jószerével mindezeket igazolták is. A keleti bölcsek ma is esküsznek rá, hogy a hosszú élet eléréséhez a zöld tea fogyasztása elengedhetetlen.

Milyen betegségek előzhetők meg a zöld tea fogyasztásával?

A zöld teában található egy olyan varázslatos elem, mint a catekin, ami számos, manapság népbetegségnek számító problémára kínál gyógyírt. A szív és érrendszeri rendellenességekért, amelyek súlyos esetben komoly következményekkel járnak, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a vércukorszint emelkedés okolható. Napi 1-2 csésze zöld tea fogyasztással a benne lévő catekinnek köszönhetően, úgy tartják, mindez csökkenthető.

A keleti világban régóta ismeretes a baktériumölő hatása is, ezért ott az ételmérgezéseket, erős hasmenést is erős főzetű zöld teával kúrálják, de a legenda szerint még a kolerával szemben is felvette a harcot. Japánban sokan esküsznek rá, hogy a rákbetegség megelőzésében is igen fontos szerepet játszik, hiszen a zöld tea termesztő helyeken, ahol élvezete igen népszerű, sokkal kevesebb a rákos megbetegedés.

A zöld tea nemcsak belsőleg, de külsőleg is igen hatékony, a fürdővízhez adva például kiválóan gyógyítja a kiütéseket és a különféle bőrbetegségeket.

Ma már nagyon sok kozmetikumban, aromaterápiás kezeléseknél is találkozhatunk a zöld teával. Jómagam is egy pohár zöld tea szürcsölgetésével serkentem kis, szürke agysejtjeimet arra, hogy leküzdve a hőséget, képes legyek „papírra” vetni ezeket a gondolatokat.

Győri Anna