x

A paradicsom és a bőrvédelem

A paradicsom és a bőrvédelem

Új fegyver lehet a leégés és a ráncok elleni küzdelemben a pizza és a bolognai spagetti. Brit kutatók tíz önkéntesnek napi öt evőkanál paradicsompürét adtak, és azt tapasztalták, hogy a főtt paradicsom fokozta a bőr UV-sugárzás elleni védekezőképességét. Az UV-sugarak a bőr korai öregedését és bőrrákot is okozhatnak.

A paradicsom hatóanyaga a likopin, egy antioxidáns, mely legnagyobb koncentrációban nem a nyers, hanem a főtt paradicsomban található.

A vizsgálat során 10 önkéntes napi 55 g paradicsompürét, valamint 10 g olívaolajat kapott. Az ugyancsak 10 kontrollszemély csak olajat fogyasztott.

Három hónap elteltével a paradicsomot fogyasztó csoport bőrmintái 33 százalékkal több fényvédőt tartalmaztak, és sokkal több volt bennük a prokollagén is, ami feszesen tartja a bőrt, és így gátolja a ráncok kialakulását.

Igaz, hogy a kísérletben csak kevesen vettek részt, és nem is tartott hosszú ideig, a kutatók mégis ígéretesnek találják az eredményt, és nagyobb számú önkéntes bevonásával újabb vizsgálatot terveznek.

Dr. Colin Holden, a brit bőrgyógyászok szövetségének munkatársa szerint bár a likopin önmagában nem nyújt kellő védelmet, ez a kutatás azt bizonyítja, hogy ha az étrendben sok az antioxidánsokban gazdag paradicsom, az hozzájárulhat a bőr védelméhez.

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • Barnulás Béta-karotinnal


      Nyáron, főleg a nyaralás időszakában, legtöbbünk számára minden a kellemes időtöltésről és a barnulásról szól. Persze örök kételyként ott motoszkál a tudatunkban; barnulás vagy ...

  •