x

A napozás öröm vagy üröm?

A napozás öröm vagy üröm?

Viták folynak arról, hogy egészséges-e napjainkban a napozás, még a szakemberek sem értenek ebben a kérdésben mindenben egyet. Egyesek féltve őrzik bőrük selymességét, és inkább soha nem mennek napra, mások szoláriummal edzett bőrrel indulnak a tengerhez, hogy ott aztán csokoládé barnára süljenek. Kinek van igaza? Ha valaki utána néz, kiderül, tévhit, hogy a nap egy életen át való kerülése egészséges, és ugyanilyen tévhit, hogy a szoláriumozás megvédi a bőrt a napozás során a leégéstől.

Tény, hogy Amerikában óriási azoknak a tábora, akik a ráncosodásról, a pigment foltoktól, a bőrráktól való félelmükben soha nem mennek napra, büszkén mutogatják hófehér testüket, és megvetően nézik azokat a „tudatlanokat”, akik barnaságukkal úgymond egészségüket teszik kockára. Ez a nézet Nyugat-Európában is egyre inkább hódít.

Híres modellek, színésznők és milliomosok fotóztatják magukat vakítóan fehér, fedetlen dekoltázzsal, s követőjük is egyre több akad. Ők azok, akik beszaladnak a medencébe vagy a tengerbe, úszás után még az árnyékban sem maradnak meg, mondván az UV sugarak ott is megtalálják őket, így rögtön zárt helyre menekülnek. Az orvosok és bőrgyógyászok többsége túlzásnak tartja ezt a mértékű óvatosságot, és egészséges mivoltát is megkérdőjelezik. A napozás ugyanis nem csak élvezetet jelent, hanem bizonyos mértékben szükséges is, mert a szervezetnek szüksége van arra a D-vitaminra, amire épp a napozással teszünk szert. Nincs az a csoda vitaminpirula, amely ilyen természetesen és eredeti formában juttatja ezt szervezetünkbe. A D vitain erősíti a hajat, a körmöket, a csontokat, véd a csontritkulástól, hosszú időre javítja kedélyállapotunkat, véd a depressziós hangulatváltozásoktól, javítja a keringést.

De az sem vezet jóra, ha a tengerparton egész nap strandolunk a tűző napon. Inkább kerüljük a legforróbb déli sugarakat, ilyenkor mediterrán szokás szerint sziesztázzunk. Tévedés azt hinni, hogy árnyékban nem leszünk barnák. Az UV sugarak itt is érnek bennünket, csak a forróságban időnként kellemesebben érezhetjük magunkat. Egy ismerős a minap érkezett haza a vakációról, büszkélkedett, ő bizony nem kente magát semmilyen krémmel, azért sült olyan egyenletesen. Ez a legnagyobb hibák egyike. Örök, életre szóló bőrhibákat szerezhetünk vele.