Hajdúböszörmény

ismertető, Hajdúböszörményi képek, galéria




Hajdúböszörmény

Hajdúböszörmény város Hajdú-Bihar megyében, a Hajdúböszörményi kistérségben található. Területi nagyság szerinta z ország ötödik legnagyobb települése, lakossága csaknem 32 ezer fő. A Nyírség és a Hajdúság találkozásánál fekszik. Közúton Debrecen és Miskolc felől egyaránt a 35-ös főúton közelíthető meg; Budapest irányából az M35-ös autópályán, vonattal pedig a Debrecen–Tiszalök vonalon.


Hajdúböszörmény a Hajdúság legnagyobb városa. Különleges településszerkezetével, páratlan szépségű főterével, színes kulturális és szórakoztató rendezvényeivel, fesztiváljaival várja az idelátogatókat. A városnézés alkalmával megismerkedhet a "hajdúk fővárosának" nevezetességeivel. Hajdúböszörményben a kézművesség nagy hagyományokkal rendelkezik. A népi iparművészek legtöbbje "beleszületett" a szakmájába. A vendégeknek lehetőségük nyílik megismerkedni Hajdúböszörmény kézműveseivel is.

A gazdag történelmi múlttal rendelkező város a látnivalók mellett számos programmal is várja az idelátogatókat. A hely idegenforgalmát meghatározó értéke a Bocskai Gyógyvíz. A városban járva ismerje meg Hortobágy csodálatos állatvilágát és természeti értékeit Magyarország első nemzeti parkjában, amely mára a Világörökség része.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK

align=left Hajdúböszörmény műemlékei sokat elárulnak a város múltjáról. Az egyik legértékesebb emlék maga a város településszerkezete.

Kevés olyan város található világszerte, amelyik szerkezetében, struktúrájában olyan híven, olyan szép egymásra rétegződöttségben viselné magán sok évszázados fejlődésnek nyomait, mint Hajdúböszörmény.

align=right A Városháza épülete késő eklektikus stílusban, Dobay Károly tervei alapján épült 1907 ben, s a régi megyeházák formai hagyományait követi. A Városházával szemben található az egykori Hajdúkerületi székház, mely a megye legrégibb középülete. Ma a Hajdúsági Múzeumnak és a városi bíróságnak ad otthont. A múzeum impozáns díszudvara nyaranta zenei és kulturális rendezvények színtere.

Két jelentős szobrot is láthatunk a főtéren az egyik a Bocskai-szobor ma már a város jelképe. A másik szobor a Táncoló hajdúk. A táncoló hajdúkatonákat ábrázoló, hétalakos kompozíció a hét hajdúvárost, Nánást, Szoboszlót, Dorogot, Böszörményt, Vámospércset, Polgárt, Hadházt szimbolizálja.

align=left A Bocskai téren találjuk még a Bocskai István Gimnázium romantikus stílusú épületét, melynek helyén álló "oskolában" már 1621-ben tanítás folyt, a debreceni Református Kollégium partikulájaként. A főtér déli oldalán továbbhaladva a város művelődésében meghatározó szereppel bíró két épületet találunk. Az egyik a Kertész László Városi Könyvtárnak a másik a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Háznak ad otthont.

Kálvin téren látható Böszörmény monumentális református temploma, amely a 19. század végén, a késő eklektika stílusában épült. A Kálvin téri református templom városképi szempontból is jelentős, falai között aktív hitélet folyik.

align=right Templomaink között meg kell említeni a város legrégibb műemlékét, a Zeleméren található középkori templommaradványt, a Zeleméri csonkatornyot.

Neolitkori mesterséges halmon, késő gótikus stílusban épült, s első említése 1332 ből származik. A templomromhoz és a környező területekhez számos monda fűződik.

align=left A népi építészet emlékeit őrzi a Hajdúböszörményi Tájházak épületegyüttes a Polgári utca egyik zugában. A házak a 18. század vége és 19. század közepe között épültek, melyeket az 1970 es években újítottak fel.

Hasonló jelentőségû a közelben lévő Káplár Miklós emlékház, mely 1853 ban épült. A népi műemlékben a Hortobágy és a Hajdúság festőjeként ismert művész emlékkiállítása tekinthető meg.

FÜRDŐKULTÚRA


Hajdúböszörmény idegenforgalmának meghatározó értéke a Bocskai Gyógyvíz. A termálvíz gyógyvízzé minősítése lehetővé tette, hogy a város zöldövezetében egy komplex gyógy- és üdülőközpont jöhessen létre.

align=right A Bocskai Strand- és Gyógyfürdő különböző élményelemekkel ellátott termálmedencéi mellett a feszített víztükrű sportmedencéje várja a kikapcsolódni vágyókt.

A gyógyfürdő szomszédságában szezonális jelleggel működő, a kor igényeinek megfelelő színvonalú fedett uszoda található.

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK, AKTÍV PIHENÉSI LEHETŐSÉGEK


Ismerje meg a Hortobágy csodálatos madárvilágát és természeti értékeit! Felkészült túravezetők és tolmácsok segítik Önt, hogy Magyarország első nemzeti parkjában, amely mára a Világörökség része, az adott időszak lehetséges legtöbb látnivalóját ismerhesse meg, és mind több élménnyel gazdagodjék.

align=right Ha erdei gyalogtúrát terveznek, kezdjék egy kis vonatozással. Hajdúböszörményből Zelemérre utazva, megtekinthetünk egy középkori eredetű műemléket a Csonkatornyot, mely neolitkori mesterséges halmon áll. Folytatva utunkat az erdőben, a sárga jelzésen haladva a Gyöngyvirágos Természetvédelmi Területet is érintjük, mely különösen szép látványt nyújt. A 10 km-es túra 4-6 óra alatt teljesíthető és túravezető segítsége is kérhető.

Kelet-Magyarországon a hajdúböszörményi határban mintegy 37 ezer hektáron folyik a vadgazdálkodás. A legjellemzőbb állatok az apróvadak. Már márciustól lehet vadászni szalonkára, augusztustól vadkacsára ősztől pedig nyúlra, fácánra, fogolyra, vadlibára. A nagyvadak közül az őz található meg leginkább Böszörmény határában, sűrűn előfordul a vaddisznó, és ősszel még szarvasbika is akad.

Böszörményben a Kajánsziki Horgásztó a legismertebb horgászhely. A terület kezelője a Bocskai Sporthorgász Egyesület. A jogszabályoknak megfelelően a horgászathoz állami horgászjegyre vagy a halőrnél váltható napijegyre van szükség. A Kajánsziki Horgásztó halállománya főként pontyból, amurból, süllőből és busából áll.

A világon egyre terjed a lovasturizmus. Hajdúböszörményben a hobbilovaglás mellett a lovassportok művelésére is van lehetőség. A lovaspályán egész évben ideális körülmények között lehet edzeni, a város környéki erdők pedig kiváló terepet biztosítanak a túralovagláshoz.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK


  • Hajdú-Bihar megyei Gyermek és Ifjúsági Nemzeti Művészeti Napok (április)
  • Hajdúböszörményi Népművészeti- és Pásztortábor (július)

  • Hajdúböszörményi Hajdúhét (augusztus)

  • Nemzetközi cukorrépa-fesztivál (szeptember)


  • VÁROSTÖRTÉNET


    align=left Hajdúböszörmény a Hajdúság legnagyobb városa. A terület az őskor óta lakott. A városi múzeumban népvándorláskori leleteket őriznek. A város a nevét a hajdúkról és a böszörményekről kapta. A böszörmények muzulmán vallású bolgár-török nép, akik a honfoglalókkal együtt érkeztek a vidékre.

    Az Árpád-korban a böszörmények kereskedelemmel foglalkoztak, de a tatárjáráskor kipusztultak. Magát a települést 1248-ban említik először, Nagyböszörmény néven. A 14. században a debreceni uradalomhoz tartozott, 1410-ben mezőváros. 1405-ben Zsigmond királyhoz tartozott, azután Brankovics György szerb fejedelem birtokába jutott, majd Mátyás királyra és Korvin Jánosra szállt át a birtok.

    A hajdú előtagot a város a hajdúkról kapta, akik támogatták Bocskai István szabadságharcát. Bocskai nekik adományozta Kálló várost, ahol azonban nem tudtak letelepedni. 1609-ben Báthory Gábor Böszörményben telepítette le a hajdúkat, ők hozták létre a Hajdúkerületet a hat hajduvárossal, amelynek Hajdúböszörmény lett a székhelye. Ez közigazgatási egységként 1876-ig állt fenn, ekkor alakult meg Hajdú vármegye.

    A Bach-korszakban, amikor Magyarországot beolvasztották a Habsburg Birodalomba, a város német nevet kapott, ami Wütender Armenier lett. Ez téves, komikus „szó szerinti fordítás” eredménye, ami magyarul azt jelenti, hogy „bősz örmény”.

    align=right A város a mai napig őrzi a középkori gyűrűs településszerkezetet. A külső gyűrű, az árokkal és palánkkal megerősített kertség védte, a városközpontban az erődített templom állt. A 18. századra a kertségek lakónegyedekké váltak. A 19. századbeli városrendezéskor alakult ki a mai főtér.

    Hajdúböszörmény lendületes törekvéseivel, fejlesztéseivel, kistérségi vezető szerepével a jövőt kívánja szolgálni annak érdekében, hogy valóban méltán viselhesse a "Hajdúk fővárosa" címet.

    Települések Hajdúböszörmény közvetlen közelében

    Települések Hajdúböszörmény környékén