x

Nálunk a vendég az első

Nálunk a vendég az első

Miután már egyedül felfedeztem a kastélyt, Gulyás Eszter, a Romantik Hotel Szidónia Kastély**** értékesítési menedzsere kalauzolt végig az épületen és a hatalmas parkon, miközben készségesen válaszolt kérdéseimre.

A kastély sajátossága a határ közelsége. Elsősorban honnan érkeznek ide vendégek?

Negyven százalékban külföldiek jönnek, elsősorban osztrákok, de szlovák, német, holland és amerikai vendég is megfordult itt. A magyar vendégek túlnyomó többsége Budapestről érkezik.

Cégek veszik igénybe a szolgáltatásokat inkább, vagy magánszemélyek?

Vannak időszakok, amikor jellemzően a hétköznap céges rendezvények vannak. Ilyen időszak például az április május és az ősz. A hétvégére ilyenkor is inkább az egyéni vendégek ittléte a jellemző. Nyáron pedig szinte csak magánszemélyek, párok, családok pihennek nálunk.

Érdemes lenne pár szóban bemutatni az olvasóknak a szálloda ékességét, a hatalmas szalont.

A szalon a közösségi élet központja, főleg a téli estéken. Hétvégenként élő zongoramuzsikával kedveskedünk a vendégeknek. Nagyon népszerű a szalonban a kandalló. A vendégek a kényelmes fotelben társalognak, borozgatnak. Hangulatos tud ez lenni akár a karácsonyi időszakban, vagy Valentin-nap környékén.

A tulajdonosok gyönyörűen rendbe hozták a kastélyt. Mikor történt a felújítás?

1999-ben, akkor nagyon sok minden újdonságnak számított, például a mágneskártyával nyitható ajtók. De ugyanígy az is, hogy a fürdőház megépültével az első wellness-kastély voltunk Magyarországon. Próbálunk mindig megújulni valamilyen formában. Ez év január második felében két hétig zárva tartottunk, akkor volt egy részleges felújítás. Padlószőnyeg, tapétacsere történt, voltak bővítések a fürdőházban, épült egy külső szauna is. Ekkor épült az úgynevezett aquavéda szobánk is.

Nagyon érdekesnek találom, hogy a parkban egyes fák réztáblával vannak megjelölve. Mi ennek a magyarázata?

Hátul, a Hajós Alfréd medence mellett található egy sétány, ahol az ifjú házasok elültethetnek egy-egy fát. Kiválasztják, hogy milyen fát szeretnének, és az esküvő napján közösen ültetik el, emlékként, hogy itt köttetett a házasságuk. Mi ehhez rendelünk egy réztáblát, amire felkerül a párnak a neve.

Azt lehet tudni, hogy hány éves a legöregebb fa a területen?

A parkban 250 éves platánfák is vannak. Korábban jóval több matuzsálemi korú fa is volt a területen, de a nyitás után pusztított itt egy hatalmas vihar. Ennek során több száz gyönyörű példány dőlt ki, a tönkje soknak még most is látható, mert ezeket nem távolítottuk el.

Ha már a fáknál tartunk, beszéljünk egy kicsit a kastélyparkban található úgynevezett energiakörről.

Az energiakörben szabályos kör alakban helyezkednek el a fák. Az érdekessége az, hogy természetes környezetben, ilyen szorosan és szabályos elrendezésben sohasem nőnek fák. Állítólag ezen a területen energiapontok találkoznak, ez magyarázza a jelenséget. Természetesen van, aki hisz benne van, aki nem. A vendégek mindenesetre nagyon szeretnek ide kijárni, pihenni, feltöltődni, meditálni. Régi kőpadokra lehet leülni, volt olyan vendég, aki több hetet eltöltött itt, és állítása szerint mozgásszervi problémái jelentősen javultak.

A Romantik Hotel Szidónia Kastély**** rendkívül sok kulturális programot is szervez a vendégeknek.

Főleg a kiemelt időszakokban, de máskor is vannak kulturális programok, most például az október 23-i hétvégén egy kubai estet tartottunk. A szalonban egy eredeti kubai zenekar és táncosok léptek fel, ők Ausztriában élnek egyébként. A kubai ételek elkészítésében a nagykövetségtől kértünk segítséget, emellett szivarok, koktélok is színesítették a kínálatot. A személyzet természetesen panamakalapban szolgált fel. Emellett szoktunk rendezni klasszikus és dzsessz hangversenyeket is, az év minden szakában. Ebben együttműködünk az Eszterházy, a Fertődi és az Eisenstadti kastélyokkal is.

Mi lesz a karácsonyi program?

Minden évben a belső udvarban tartunk egy adventi éneklést, egy gyerekkórus karácsonyi énekeket ad elő. Korábban felnőttkórus is szerepelt már nálunk hasonló programmal. Ezen bárki részt vehet, a vendégeket forralt borral, sült gesztenyével, teával kínáljuk. Idén egy soproni bentlakásos iskolát támogatunk azzal, hogy a tíz legjobb tanulójukat vendégül látjuk, ezzel is emlékezetesebbé téve az ünnepüket. Ezenkívül a szállóvendégeink részére egy gyémántkereskedő-lánc tart majd bemutatót, emellett az egyik pincészet pezsgőbemutatót és kóstolót tart.

Nemcsak külföldi, hanem akár hazai vendégek is érkezhetnek ide egy különleges, „mesebeli” vasúttal.

Kapcsolatban állunk a Majestic Imperator nevű vállalkozással. Ez a cég egy, az Orient expresszhez hasonló szerelvényt üzemeltet. Az elsősorban német és osztrák vendégek a korhűen felújított elegáns vonattal érkeznek az állomásra, ahol vörös szőnyeggel és fúvószenekarral várjuk őket. A bálteremben egy vacsora és komolyzenei koncert várja őket, majd szintén a szerelvénnyel utaznak haza.

Mikor a fürdőben jártam, azt olvastam, hogy 13 órától 15.30-ig a fürdőházban csendes pihenő van, gyerekek nem léphetnek be.

Igen, ez talán túl szigorúnak tűnhet, de vannak olyan gyermekek nélkül érkező vendégeink, akiknek a nyugalma érdekében hoztuk meg ezt a döntést. Ezt általában azok az anyukák is megértik, akik nehezen válnak meg a csemetéjüktől. Főleg azért, mert a gyerekekre is gondolunk, és ez idő alatt játszóház és foglalkozások várják őket a versegi teremben.

A szálloda tagja a nemzetközi Romantik hotel-láncnak.

Erre büszkék is vagyunk, hiszen a szervezet kétszáz tagja között összesen három magyar szálloda van. A belépést egy hosszú procedúra előzi meg. A jelentkezés után a nemzetközi szervezet tulajdonosai inkognitóban eljönnek és kipróbálják a szállodát, tesztelik a szolgáltatásokat. A bekerülés kritériumai közé tartozik, hogy a ház viszonylag kicsi, nyugodt, családias legyen, legalább félig magántulajdonban legyen és a tulajdonos is vegyen részt a szálloda napi életében. Nagyon fontos a színvonalas gasztronómia. „Stílusos élet és nyugalom” – talán így lehetne lefordítani a szervezet szlogenjét. A tagság több előnnyel is jár, például szerepelünk abban a közös kiadványban, ami a Romantik-hotelek minden szobájában megtalálható.

Vinnay Péter

Kapcsolódó Tartalom