x

Lánivalók a Hertelendy-kastély környékén

Lánivalók a Hertelendy-kastély környékén

Kirándulási lehetőségek a környéken:

Kaposvár

align=left Somogyország fővárosa, mely a Dél-Dunántúl változatos dombvidékén, a zselici lankák és a Kapos folyó mentén fekvő hét dombra épült, számos látnivalóval várja kedves vendégeit. A város főterének, - a Kossuth térnek - egyik legszebb épülete az eklektikus Városháza (1903). Lépcsőházában a régi Kaposvárt megörökítő falfestményekben a megye egykori nemesi családjait bemutató, színes üvegablakokban gyönyörködhetünk. A tér másik leghangsúlyosabb épülete a Nagyboldogasszony-templom (1737-1744), bejárata fölött Leszkovszky György falfestményével, "A templom felajánlása"-val. A Kossuth térről a sétálóutcán keresztül juthatunk el a Széchenyi térre. A sétálóutcán megcsodálhatjuk az egykori klasszicista stílusban épült Megyeházát, mely a Rippl-Rónai Múzeumnak ad helyet, valamint állandó kiállításán megismerhetjük Somogy néprajzát, történelmét és természeti értékeit. A Múzeum melletti szecessziós Anker-házbeli Vaszary képtárban időszaki kiállítások és a kaposvári születésű Juan Gyenes fotóművész állandó tárlata láthatók. A Széchenyi téren található a szecessziós Dorottya-ház, melynek dísztermében rendezik farsang idején az országos hírűvé vált Dorottya-bált. A Róma-hegy tetején a Rippl-Rónai-villában alkotott a város szülötte, a híres festőművész, Rippl-Rónai József. A Rákóczi téren áll a Csiky Gergely Színház szecessziós épülete (1911), melynek nagyszerű társulata elsősorban prózai darabok és operettek előadására szakosodott.

Kaposvár - Kaposszentjakab

Itt találhatóak az 1061-ben alapított szentjakabi bencés monostor romjai, ahol román és gótikus falmaradványok, kőfaragások láthatóak. A somogyi új megyeháza elől 21 szoborral kísért út, a "Vadvirágok útja" vezet a Zselicbe, Szilvásszentmárton faluba. A faragott faszobrok a Zselic jellegzetes növényeit ábrázolják.

Nagyatád

Belső-Somogy középső részének közigazgatási és kulturális központja. A város legrégibb épületegyüttese a barokk ferences kolostor (1740). Egy XX. század eleji polgárházban alakították ki a Nagyatád fejlődésének állomásait bemutató Városi Múzeumot. A csónakázótó melletti Mádl Kastély védett parkjában termetes kocsányos tölgyek és örökzöldek díszlenek. A Nemzetközi Faszobrász- és Szoborparkban az 1975 óta Nagyatádon alkotó művészek 64 monumentális szobrát állították fel.

Segesd

Segesd
align=left Itt építették fel Somogy első, barokk ferences kolostorát és templomát. Segesd az államalapítás idején királynéi birtok, majd várispánsági központ, s a veszprémi püspökség főesperessége lett. A középkorban felépült a segesdi vár, amelynek sáncárkait a múlt század végén feltárták a régészek, akik emellett téglaépítményeket, tűzhelyeket találtak és rábukkantak a városközpont gótikus palotájának pincerendszerére is. Segesd szívében a postaépület szomszédságában van az Árpád-házi Szent Margit Helytörténeti Múzeum és Könyvtár, mely az Év Múzeuma 2005 pályázatának különdíjában részesült.

Nagybajom

align=left A "gólyák faluja", 35-40 fészket is összeszámolhatnak a figyelmes látogatók. Érdemes megtekinteni az irodalompártoló és művelt földbirtokos, Sárközy István kastélyát, - a mai nevén - Sárközy István Helytörténeti Múzeumot. A Múzeum a család tárgyi emlékeit, levelezéseit őrzi. Különösen szép a biedermeier szalon és az empire hálószoba berendezése.

Szenta és Kaszó

A két település nevezetessége a védett Baláta-tó és a környező erdőrengeteg. A tóhoz viszi a kirándulókat a szentai vasútállomásról induló kisvasút, mely látnivalókban bővelkedő utazást ígér.

Petesmalom – Vidrapark

Több mint százéves múltra tekint vissza a petesmalmi tórendszer, amely természetes élõhelyet biztosít a vidék jellegzetes állatvilágának. Miután itt találkozik a tavi és az erdei élettér, ennek köszönhetõen rendkívül változatos a fajtagazdagság. A tórendszer mellett kiépített madárlesek különleges élménnyel várják az ideérkezõket. A nádas területen énekes nádi madarak élnek, gyakran látható a fekete rigó, a szürke gém, de a türelmes turista a védett réti sast és a fekete gólyát is megpillanthatja. Petesmalomban nem a vidra az egyetlen védett állat. Európa egyik legjelentősebb mocsári teknős populációja mellett ritka cigányrécét és nagykócsagot is láthatnak azok, akik idelátogatnak. A Somogy Természetvédelmi Szervezet és az Alapítvány a Vidrákért összefogtak és közösen lépnek fel a magyarországi vidrák védelme érdekében, ugyanis hazánkban él Európa legnagyobb vidraállománya. A Petesmalomban kialakított Vidraparkban természetes élőhelyén tanulmányozható e védett vízi ragadozó. Somogy megye legnagyobb összefüggő vadászterülete ehhez a környékhez tartozik.

Barangolás a Zselicben

Szenna

Legfőbb nevezetessége az élő falu közepén létrehozott skanzen, melynek éke a jelenleg is működő műemlék református templom (1787). A kis dombon, a templom körül, mintegy három hektáron a házak és gazdasági épületek egy régi, egyutcás falu képét idézik. A szennai templomnak különösen festett karzata és kazettás mennyezete értékes. A falumúzeumot Európa -Nosztra díjjal tüntették ki. A falu környéke gyönyörű dombvidék. A szennai szőlőhegyeket elhagyva a Petörke-völgybe érkezünk. A dombok között megbúvó tórendszer látványa rabul ejti a látogatót.

Kaposszentbenedek

A bencés monostor fából készült skandináv stílusú épülete e tájon szokatlan látvány.

Bárdibükk

A Goszthonyi-kúriánál üvegművesek munkáiban gyönyörködhetünk.

Bőszénfa

A dimbes-dombos zselici tájon, csodálatos környezetben a bőszénfai szarvasfarmon, tanúi lehetünk a legeltetéses állattartásnak. Nagy területen, gazdag állományban láthatóak: gímszarvas, dámvad, vaddisznó, ló és juh.

Patca

Patcán a gyermekek érezhetik igazán otthon magukat. A Katica tanya kalandpark és mintagazdaság egyben. Kinti és benti programok széles választékát nyújtja, például: hancúrpajta, kenyérsütés, mézpörgetés, agyagozás, állatgondozás, etetés, lovaglás, traktorozás

Barangolás külső Somogyban

Somogyvámos - Krisna-Völgy, Indiai Kulturális Központ és Biofarm

Az Indiai Kulturális Központban egy vezető segítségével megismerhetik az ősi filozófia gyakorlati alkalmazását a XXI. Században. Bemutatásra kerül többek között a Biofarm is (Arborétum, Méhészet, Biokertészet, Tehenészet) mely által az itt élők természetes életmódjának lehetünk tanúi. Lehetőség nyílik indiai vegetáriánus ételek kóstolására is. A falu határában áll a Puszta-torony, amelyet a XII. században feltehetően a Johannita lovagrend tagjai építettek.

Somogyvár - Somogyvári Történelmi emlékhely

KUPAVÁR - Ópusztaszer és Mohács mellett - harmadik Történelmi Emlékhelyünk. A Balaton kiterjedt mocsárvilága miatt erre vezetett a római hadiút. Egykor a tihanyi apátság és a somogyvári monostor szerzetesei hajóval látogathatták egymást. A természetkedvelők számára vasúttal is különös élményt jelent az út a Balatontól, végig az egykori vízmederben. A kupavári tetőn állt Koppány vezér udvarháza. A kolostorrom alatti völgyben - a tágas és gyönyörű berek szélén - emlékhely idézi a pogány vezért. A monostor alapítása Szent László nevéhez fűződik, akit itt temettek el először. A monostor helyén ma - természetvédelmi környezetben - múzeum csábít időzésre. Somogyvár a XI. századtól Somogy vármegye székhelye volt. Különleges parkjával gyönyörű a Széchenyi kastély. Ma speciális iskola és diákotthon működik itt, de látogatható. Országos hírű a Szent László napi ünnepségsorozat, mely méltó módon mutatja be évről-évre Somogyvár értékeit.

Sétahajózás a Dráva folyón

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén Barcsi indulással, Barcs valamint Drávatamási községek között, délelőtt 9 órai valamint du. 14 órai indulással. Az út időtartama 3 óra. Útközben megtekintésre kerül a Dráván kialakított Csomoros szigeti tanösvény.

Csomoros-szigeti tanösvény

Ezt a különleges tanösvényt a Barcstól három kilométerre lévő szigeten találhatjuk a Dráva folyón. A sziget vizijárművel (sétahajó, kajak-kenu) szabadon felkereshető. Kikötés után körbesétálva több mint húsz információs tábla ismerteti a Dráva folyó és szigeteinek élővilágát.

Dráva Múzeum, Barcs

A helytörténeti, tárgyi és dokumentációs gyűjtemény elsősorban Barcsra vonatkozó anyagot őriz.

Barcsi borókás

A Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Barcsi Ősborókás Tájvédelmi Körzet 1974-ben létesült. A 3417 hektár területen több kisebb és védett természetvédelmi terület található. Az Ősborókás parkban Magyarországon egyedülálló, nagy kiterjedésű, savanyú homokon előforduló borókáserdő látható. A borókás örökzöld, tűlevelű lombjai közt több védett növény is nő, például a homoki pimpó, a fekete kökörcsin, a kék csillag és a kakukkfű. A változatos aljnövényzetben zöld gyíkok és rézsiklók éltek. A madarak közül itt költenek a pintyek és a poszáták.

Kapcsolódó Tartalom