x

Lánivalók a Hertelendy-kastély környékén

Lánivalók a Hertelendy-kastély környékén

Kirándulási lehetőségek a környéken:

Kaposvár

Somogyország fővárosa, mely a Dél-Dunántúl változatos dombvidékén, a zselici lankák és a Kapos folyó mentén fekvő hét dombra épült, számos látnivalóval várja kedves vendégeit. A város főterének, - a Kossuth térnek - egyik legszebb épülete az eklektikus Városháza (1903). Lépcsőházában a régi Kaposvárt megörökítő falfestményekben a megye egykori nemesi családjait bemutató, színes üvegablakokban gyönyörködhetünk. A tér másik leghangsúlyosabb épülete a Nagyboldogasszony-templom (1737-1744), bejárata fölött Leszkovszky György falfestményével, "A templom felajánlása"-val. A Kossuth térről a sétálóutcán keresztül juthatunk el a Széchenyi térre. A sétálóutcán megcsodálhatjuk az egykori klasszicista stílusban épült Megyeházát, mely a Rippl-Rónai Múzeumnak ad helyet, valamint állandó kiállításán megismerhetjük Somogy néprajzát, történelmét és természeti értékeit. A Múzeum melletti szecessziós Anker-házbeli Vaszary képtárban időszaki kiállítások és a kaposvári születésű Juan Gyenes fotóművész állandó tárlata láthatók. A Széchenyi téren található a szecessziós Dorottya-ház, melynek dísztermében rendezik farsang idején az országos hírűvé vált Dorottya-bált. A Róma-hegy tetején a Rippl-Rónai-villában alkotott a város szülötte, a híres festőművész, Rippl-Rónai József. A Rákóczi téren áll a Csiky Gergely Színház szecessziós épülete (1911), melynek nagyszerű társulata elsősorban prózai darabok és operettek előadására szakosodott.

Kaposvár - Kaposszentjakab

Itt találhatóak az 1061-ben alapított szentjakabi bencés monostor romjai, ahol román és gótikus falmaradványok, kőfaragások láthatóak. A somogyi új megyeháza elől 21 szoborral kísért út, a "Vadvirágok útja" vezet a Zselicbe, Szilvásszentmárton faluba. A faragott faszobrok a Zselic jellegzetes növényeit ábrázolják.

Nagyatád

Belső-Somogy középső részének közigazgatási és kulturális központja. A város legrégibb épületegyüttese a barokk ferences kolostor (1740). Egy XX. század eleji polgárházban alakították ki a Nagyatád fejlődésének állomásait bemutató Városi Múzeumot. A csónakázótó melletti Mádl Kastély védett parkjában termetes kocsányos tölgyek és örökzöldek díszlenek. A Nemzetközi Faszobrász- és Szoborparkban az 1975 óta Nagyatádon alkotó művészek 64 monumentális szobrát állították fel.

Segesd

Segesd
Itt építették fel Somogy első, barokk ferences kolostorát és templomát. Segesd az államalapítás idején királynéi birtok, majd várispánsági központ, s a veszprémi püspökség főesperessége lett. A középkorban felépült a segesdi vár, amelynek sáncárkait a múlt század végén feltárták a régészek, akik emellett téglaépítményeket, tűzhelyeket találtak és rábukkantak a városközpont gótikus palotájának pincerendszerére is. Segesd szívében a postaépület szomszédságában van az Árpád-házi Szent Margit Helytörténeti Múzeum és Könyvtár, mely az Év Múzeuma 2005 pályázatának különdíjában részesült.

Nagybajom

A "gólyák faluja", 35-40 fészket is összeszámolhatnak a figyelmes látogatók. Érdemes megtekinteni az irodalompártoló és művelt földbirtokos, Sárközy István kastélyát, - a mai nevén - Sárközy István Helytörténeti Múzeumot. A Múzeum a család tárgyi emlékeit, levelezéseit őrzi. Különösen szép a biedermeier szalon és az empire hálószoba berendezése.

Szenta és Kaszó

A két település nevezetessége a védett Baláta-tó és a környező erdőrengeteg. A tóhoz viszi a kirándulókat a szentai vasútállomásról induló kisvasút, mely látnivalókban bővelkedő utazást ígér.

Petesmalom – Vidrapark

Több mint százéves múltra tekint vissza a petesmalmi tórendszer, amely természetes élõhelyet biztosít a vidék jellegzetes állatvilágának. Miután itt találkozik a tavi és az erdei élettér, ennek köszönhetõen rendkívül változatos a fajtagazdagság. A tórendszer mellett kiépített madárlesek különleges élménnyel várják az ideérkezõket. A nádas területen énekes nádi madarak élnek, gyakran látható a fekete rigó, a szürke gém, de a türelmes turista a védett réti sast és a fekete gólyát is megpillanthatja. Petesmalomban nem a vidra az egyetlen védett állat. Európa egyik legjelentősebb mocsári teknős populációja mellett ritka cigányrécét és nagykócsagot is láthatnak azok, akik idelátogatnak. A Somogy Természetvédelmi Szervezet és az Alapítvány a Vidrákért összefogtak és közösen lépnek fel a magyarországi vidrák védelme érdekében, ugyanis hazánkban él Európa legnagyobb vidraállománya. A Petesmalomban kialakított Vidraparkban természetes élőhelyén tanulmányozható e védett vízi ragadozó. Somogy megye legnagyobb összefüggő vadászterülete ehhez a környékhez tartozik.

Barangolás a Zselicben

Szenna

Legfőbb nevezetessége az élő falu közepén létrehozott skanzen, melynek éke a jelenleg is működő műemlék református templom (1787). A kis dombon, a templom körül, mintegy három hektáron a házak és gazdasági épületek egy régi, egyutcás falu képét idézik. A szennai templomnak különösen festett karzata és kazettás mennyezete értékes. A falumúzeumot Európa -Nosztra díjjal tüntették ki. A falu környéke gyönyörű dombvidék. A szennai szőlőhegyeket elhagyva a Petörke-völgybe érkezünk. A dombok között megbúvó tórendszer látványa rabul ejti a látogatót.

Kaposszentbenedek

A bencés monostor fából készült skandináv stílusú épülete e tájon szokatlan látvány.

Bárdibükk

A Goszthonyi-kúriánál üvegművesek munkáiban gyönyörködhetünk.

Bőszénfa

A dimbes-dombos zselici tájon, csodálatos környezetben a bőszénfai szarvasfarmon, tanúi lehetünk a legeltetéses állattartásnak. Nagy területen, gazdag állományban láthatóak: gímszarvas, dámvad, vaddisznó, ló és juh.

Patca

Patcán a gyermekek érezhetik igazán otthon magukat. A Katica tanya kalandpark és mintagazdaság egyben. Kinti és benti programok széles választékát nyújtja, például: hancúrpajta, kenyérsütés, mézpörgetés, agyagozás, állatgondozás, etetés, lovaglás, traktorozás

Barangolás külső Somogyban

Somogyvámos - Krisna-Völgy, Indiai Kulturális Központ és Biofarm

Az Indiai Kulturális Központban egy vezető segítségével megismerhetik az ősi filozófia gyakorlati alkalmazását a XXI. Században. Bemutatásra kerül többek között a Biofarm is (Arborétum, Méhészet, Biokertészet, Tehenészet) mely által az itt élők természetes életmódjának lehetünk tanúi. Lehetőség nyílik indiai vegetáriánus ételek kóstolására is. A falu határában áll a Puszta-torony, amelyet a XII. században feltehetően a Johannita lovagrend tagjai építettek.

Somogyvár - Somogyvári Történelmi emlékhely

KUPAVÁR - Ópusztaszer és Mohács mellett - harmadik Történelmi Emlékhelyünk. A Balaton kiterjedt mocsárvilága miatt erre vezetett a római hadiút. Egykor a tihanyi apátság és a somogyvári monostor szerzetesei hajóval látogathatták egymást. A természetkedvelők számára vasúttal is különös élményt jelent az út a Balatontól, végig az egykori vízmederben. A kupavári tetőn állt Koppány vezér udvarháza. A kolostorrom alatti völgyben - a tágas és gyönyörű berek szélén - emlékhely idézi a pogány vezért. A monostor alapítása Szent László nevéhez fűződik, akit itt temettek el először. A monostor helyén ma - természetvédelmi környezetben - múzeum csábít időzésre. Somogyvár a XI. századtól Somogy vármegye székhelye volt. Különleges parkjával gyönyörű a Széchenyi kastély. Ma speciális iskola és diákotthon működik itt, de látogatható. Országos hírű a Szent László napi ünnepségsorozat, mely méltó módon mutatja be évről-évre Somogyvár értékeit.

Sétahajózás a Dráva folyón

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén Barcsi indulással, Barcs valamint Drávatamási községek között, délelőtt 9 órai valamint du. 14 órai indulással. Az út időtartama 3 óra. Útközben megtekintésre kerül a Dráván kialakított Csomoros szigeti tanösvény.

Csomoros-szigeti tanösvény

Ezt a különleges tanösvényt a Barcstól három kilométerre lévő szigeten találhatjuk a Dráva folyón. A sziget vizijárművel (sétahajó, kajak-kenu) szabadon felkereshető. Kikötés után körbesétálva több mint húsz információs tábla ismerteti a Dráva folyó és szigeteinek élővilágát.

Dráva Múzeum, Barcs

A helytörténeti, tárgyi és dokumentációs gyűjtemény elsősorban Barcsra vonatkozó anyagot őriz.

Barcsi borókás

A Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Barcsi Ősborókás Tájvédelmi Körzet 1974-ben létesült. A 3417 hektár területen több kisebb és védett természetvédelmi terület található. Az Ősborókás parkban Magyarországon egyedülálló, nagy kiterjedésű, savanyú homokon előforduló borókáserdő látható. A borókás örökzöld, tűlevelű lombjai közt több védett növény is nő, például a homoki pimpó, a fekete kökörcsin, a kék csillag és a kakukkfű. A változatos aljnövényzetben zöld gyíkok és rézsiklók éltek. A madarak közül itt költenek a pintyek és a poszáták.

Kapcsolódó Tartalom

Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu